Verden

Kampene i Nagorno-Karabakh fortsetter

Kampene mellom armenske og aserbajdsjanske styrker i Nagorno-Karabakh fortsatte mandag. Området styres av Armenia, men er formelt sett en del av Aserbajdsjan. Minst 32 armenske separatister skal være drept hittil. Seks aserbajdsjanske soldater skal være drept, ifølge landets myndigheter.

Søndag brøt det ut harde kamper ved frontlinjen, og Aserbajdsjan gjennomførte en rekke luftangrep mot armensk-kontrollerte områder.

Gnisningene mellom de to nabolandene strekker langt tilbake i tid. Aserbajdsjan har hovedsakelig muslimsk befolkning. I Armenia er majoriteten kristne. Religiøse, etniske og politiske uenigheter mellom de to har lenge vært knyttet til Nagorno-Karabakh-enklaven.

I 1991 rev Aserbajdsjan seg løs fra Sovjetunionen og opphevet selvstyret til enklaven. Da blusset konflikten opp på ny. På den tiden besto befolkningen i Nagorno-Karabakh hovedsakelig av armenere, som ønsket å være del av Armenia. Det utløste en blodig krig fra 1992 til 1994.

I juli blusset konflikten opp da de to sidene begynte å skyte mot hverandre. I forkant av eskaleringen gikk den aserbajdsjanske presidenten ut og fordømte fredsforhandlingene mellom landene, som har pågått siden 1994.

Les også

  1. Kampene i Nagorno-Karabakh fortsetter. ytterligere 15 armenske soldater drept

  2. Sivile drept, hus bombet, helikoptre skutt ned. Nå får alle over 18 år beskjed om å gjøre seg klare til krig.

  3. Anahit våknet til lyden av skuddsalver. I denne landsbyen har en årelang konflikt blusset opp på ny.

  4. En krig er i ferd med å blusse opp igjen rundt denne landsbyen. Det kan føre med seg konflikt mellom flere stormakter.

Les mer om

  1. Oppsummert-type