Verden

Indonesia: Gjenstandene fra den sunkne ubåten vises frem

– Ikke lenger håp om å finne overlevende, erklærer indonesisk marine. Bønnematter og vrakrester fra ubåten er funnet.

Vrakrester fra den indonesiske ubåten KRI Nanggala-402 ble vist frem på en pressekonferanse på Ngurah Rai Airport in Bali i går kveld.
  • Magnus Kallelid
    Journalist
  • Helle Aarnes
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På en pressekonferanse søndag sa forsvarssjef Hadi Tjahjanto at ubåten er sunket og at alle de 53 om bord er døde.

President Joko Widodo har sendt sine kondolansehilsener til mannskapets familier.

Familiene til de 53 døde mannskapene fra ubåten ankom søndag marinebasen i Banyuwango i East Java-provinsen.

Ubåten ble erklært sunket lørdag etter funn av gjenstander fra fartøyet.

Yudo Margono, stabssjef i den indonesiske marinen, sier det dreier seg om seks vrakbiter. – Med de autentiske bevisene vi har funnet, og som vi antar er fra ubåten, har vi nå beveget oss over i en fase der vi snakker om at ubåten er sunket, ikke savnet, sa Margono lørdag, ifølge AP.

Ubåten ble funnet på 850 meters dyp, ifølge Reuters. Den kan gå ned til 500 meter og ble lokalisert ved hjelp av skanning.

Oksygenforsyningen om bord var beregnet til å kunne vare til tidlig lørdag, norsk tid.

Indonesiske søketeam identifiserte lørdag morgen et område der de antok at den savnede ubåten med 53 personer om bord kunne være. Området ligger rundt 4 mil nord for Bali, melder CNN.

Et marinefartøy skal ha oppdaget et objekt med «sterk magnetisk resonans» på en dybde på 50 til 100 meter. Det skal være oppdaget olje på vannoverflaten, i tillegg til en gjenstand som trolig skal tilhøre ubåten, ifølge Achmad Riad, sjefen for den indonesiske marinens informasjonsenhet.

Et bilde fra 2014 av den indonesiske ubåten som er savnet.

Full leteaksjon varslet

De siste dagene har en rekke båter, deriblant et indonesisk krigsskip, en ubåt og en rekke båter fra indonesisk marine deltatt i søket, ifølge nyhetsbyrået AP. Singapore, Malaysia og Australia deltok også med redningsskip og krigsskip. USA sendte luftfartøyer for å bistå i søket. Indonesia har en avtale med flere land, deriblant USA, om å bistå i nødssituasjoner med ubåter.

Et fly fra indonesisk marine leter lørdag etter ubåten KRI Nanggala, som forsvant onsdag i Balihavet, Indonesia. Oksygentilførselen til de 53 besetningsmedlemmene i den indonesiske ubåten antas å ha gått tom tidlig lørdag.

Mannskapet i den tyskproduserte ubåten av typen KRI Nanggala-402, deltok i en øvelse onsdag da de plutselig ikke lenger ga lyd fra seg.

Kan skyldes elektrisk feil

Eksperter har fryktet at ubåten ligger for dypt for å bli reddet. Fartøyet, som skal være over 40 år gammelt, er bare ment for en dybde på maks 500 meter. Ubåtforskere i Australia har uttalt at ubåten kan ligge for dypt til å utføre en redningsaksjon, selv om man skulle lokalisere den. Indonesia ber folk be for mannskapet og sier de gjør alt de kan for å redde alle.

Hæren tror ubåtens drivstofftank kan ha blitt ødelagt av vanntrykket. En elektrisk feil i anlegget kan ha gjort at ubåten ikke klarte å returnere til overflaten da den kom ut av kontroll, skriver AP.

Marinen hevder likevel torsdag at den tyskproduserte ubåten fungerte godt og var «klar for kamp».

Et amerikansk fly står klart for leteaksjon på Ngurah Rai International Airport lørdag.
Mannskaper på et sykehusskip fra den indonesisk marinen forberedte seg lørdag på å søke etter ubåten KRI Nanggala, som forsvant mens de deltok på en treningsøvelse utenfor Bali og Java.

Et hardt slag

Dette er første gang det skjer en slik hendelse med ubåter i området. Indonesia har kun fem aktive ubåter i en flåte på 12.

At denne ubåten tilsynelatende viser svakheter, er dermed et hardt slag for Indonesia i en tid der Kina representerer en stadig større trussel. Det hevder Natalie Sambhi, som forsker på militær aktivitet i Sørøst-Asia, til Al Jazeera.

Les mer om

  1. Indonesia
  2. Ubåt