Demonstranter bryter portforbudet og protesterer mot politiet i Minneapolis

Demonstranter omringet politihuset og ropte «killer cop». Politikvinnen som skjøt en svart 20-åring, hevder det var et uhell.

Nasjonalgarden holdt vakt utenfor politistasjonen i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center søndag. Mandag er det innført portforbud i Minneapolis etter store protester og sammenstøt søndag, etter at politiet skjøt en svart 20-åring.

I tussmørke og regn, like etter at portforbudet trådte i kraft natt til tirsdag, omringet flere hundre demonstranter politihuset i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center. Der ropte det «Killer Cop» mot politiet, skriver New York Times.

Bare to dager tidligere hadde 20 år gammel Daunte Wright blitt stanset av en politipatrulje i den sammen forstaden. Han ble skutt da han stakk av fra stedet. Kort tid etter kolliderte han og ble erklært død.

Hevder det var en feil

Politikvinnen som skjøt hevdet at det skjedde ved en feil. Hun har sagt at hun trodde hun avfyrte et elektrosjokkvåpen. I stedet skjøt hun med skarpt.

Beklagelsen fra politiet har ikke roet ned opprørte familiemedlemmer og andre som reagerer på det som har skjedd.

– Min bror mistet livet fordi de var «trigger happy», sier Wrights halvbror Dallas Wright til Reuters. Han var til stede på minnesamlingen før demonstrasjonen startet.

– Mitt hjertet har gått i tusen deler. Jeg savner han slik, og det har bare gått én dag, sa moren Katie Wright gråtende.

– Han var mitt liv. Han var min sønn, og jeg vil aldri få han tilbake. På grunn av en feil? På grunn av et uhell? fortsatte hun.

Daute Wrights mor Katie på en minnemarkering for sønnen, som ble skutt av politiet søndag.

Innførte portforbud

Hendelsen utløste kraftige protester og sammenstøt mellom demonstranter og politi natt til mandag. Minneapolis-borgermester Jacob Frey kunngjorde mandag portforbud mellom klokken 19 og 6.

– Vi kan ikke tillate at smerte blir til voldsbruk, sa Frey.

Men natt til tirsdag brøt rundt hundre personer portforbudet. Mange av demonstrantenen kom fra en utendørs minneseremoni som familie, venner og støttespillere av Daunte Wright hadde arrangert.

President Joe Biden har kondolert familien, og oppfordret mandag folk til å beholde roen, etter å ha sett politiets video av hendelsen.

– Vi vet at sinnet, smerten og traumene hos svarte amerikanere er ekte, sa Biden fra Det hvite hus, før han la til at det «ikke rettferdiggjør vold og plyndring».

Tåregass mot demonstranter

Tross portforbudet samlet rundt 100 demonstranter seg utenfor politistasjonen i Brooklyn Center, der de ropte Wrights navn og viser skilt med påskrifter som «Hvorfor døde Daunte?» og «Ikke skyt».

Rundt halvannen time etter at portforbudet trådte i kraft, begynte politiet å bruke tåregass, i et forsøk på å bryte opp demonstrasjonene.

Enkelte demonstranter, som brukte gassmasker, plukket opp gassbeholderne og kastet dem tilbake mot politiet.

Som følge av de store demonstrasjonene natt til mandag styrket politiet tilstedeværelsen sin. Det var ventet at antall soldater fra nasjonalgarden ville mer enn dobles, til over 1.000 mandag kveld.

«Herregud, jeg skjøt ham»

Rettsmedisineren i Hennepin fylke har slått fast at dødsårsaken var et skudd i brystet, og ifølge myndighetene ble en kvinnelig medpassasjer lettere skadet i kollisjonen.

Katie Wright, moren til avdøde Daunte Wright, sier passasjeren var sønnens kjæreste.

Politiet sier at Wright ble skutt ved et uhell.

I en politivideo av hendelsen roper betjenten som skjøt ham, flere ganger at hun skal skyte med en elektrosjokkpistol, før hun fyrer av et skudd. Deretter fremstår hun sjokkert over at det ble skutt med kuler.

«Herregud, jeg skjøt ham», roper hun på videoen som er blitt offentliggjort. Deretter kjører bilen med Wright videre, før det til slutt kolliderer med et annet kjøretøy.

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at det ikke er første gang politi drar feil våpen, men at det neppe skjer mer enn en gang i året.

Ofte bærer politiet sitt skarpe våpen i høyrehånden og elektrosjokkvåpene, som kalles taser, i venstre. Bill Lewinski, en politipsykolog, sier til nyhetsbyrået at politifolk kan gjøre det motsatte av det de planlegger i stressituasjoner. Og at politet har mer trening i å bruke sitt skarpe våpen enn elektrosjokkpistolen.

Kriminologen Geoffrey Alpert sier at det ikke finnes noen forskning som kan bekrefte en slik teori. Derimot peker han på at de to våpentypene ser veldig like ut.

Det er uklart om det vil tas ut noen siktelse mot politibetjenten, og politisjef Tim Gannon vil ikke si om hun får sparken etter at etterforskningen av saken er fullført. Men hun er tatt midlertidig ut av tjeneste.

Borgermester Mike Elliott kaller skytingen «svært tragisk» og sier at politibetjenten bør sparkes.

– Vi har ikke råd til å fortsette å gjøre tabber som fører til tap av menneskeliv, sier han.

George Floyd-rettssak

Det er allerede spent stemning i og rundt Minneapolis mens rettssaken mot politimannen Derek Chauvin pågår.

Han er tiltalt for å ha drept George Floyd i mai i fjor. Floyd døde ved ankomsten til sykehuset etter at Chauvin presset kneet sitt mot Floyds hals i ni og et halvt minutt under en pågripelse.

Dødsfallet utløste Black lives matter-demonstrasjoner og opptøyer over store deler av USA.

Hyret Floyd-familiens advokat

Brooklyn Centers borgermester Mike Eliott kaller skytingen «svært tragisk» og lover å gjøre alt som står i hans makt for at rettferdigheten blir fullbyrdet.

Elliott kunngjorde mandag kveld at byrådet har bestemt at hans kontor tar over styringen av politiet. Samtidig har byens kommunaldirektør, som har ansvar for politiet, fått sparken.

Wrights familie har hyret inn Ben Crump, som representerte familien til George Floyd i deres sak mot myndighetene i Minneapolis. Familien til Floyd fikk 27 millioner dollar i forliket.

– Denne dødelige voldsbruken var fullstendig uunngåelig og umenneskelig, sier Crump i en uttalelse.