Verden

Politirazzia mot franske helsetopper og tidligere ministre

Fransk politi har gjennomsøkt boligen til helseminister Olivier Veran og flere andre helsetopper i forbindelse med en rekke koronasøksmål mot myndighetene.

Frankrikes helseminister Olivier Veran og regjeringens talskvinne Sibeth Ndiaye under en pressekonferanse i Paris i mai. Nå etterforskes begge for manglende innsats under koronapandemien. Foto: François Mori / AP / NTB

 • NTB

Politiet har også gjennomført en razzia hjemme hos Frankrikes helsedirektør Jérôme Salomon, som brått måtte avlyse et TV-intervju torsdag morgen. Foto: Geoffroy van Der Hasselt / AP / NTB

Ifølge en kunngjøring fra Verans kontor ble også kontoret hans gjennomsøkt.

Politiet har også slått til mot boligen til tidligere statsminister Édouard Philippe, landets helsedirektør Jérôme Salomon og flere andre tidligere ministre, samt en tidligere talskvinne for regjeringen, Sibeth Ndiaye, melder franske medier torsdag.

Salomon skulle ha vært intervjuet direkte i sendingen til BFMTV samme morgen, men han avlyste i siste liten av «personlige årsaker».

Tidligere helseminister Agnes Buzyn har også fått besøk av politiet, melder TV-kanalen.

I tillegg er statsminister Jean Castex under etterforskning, skriver nyhetsbyrået AFP.

90 søksmål

Politiet innledet i august en etterforskning av myndighetenes koronahåndtering etter at flere ofre for covid-19 anmeldte flere samfunnstopper for å ha reagert for langsomt slik at smitten fikk spre seg mer eller mindre ukontrollert.

De rundt 90 søksmålene kommer fra pasienter, leger, fengselsansatte, politibetjenter og andre som er blitt rammet av pandemien, som hittil har krevd over 33.000 liv i Frankrike. De som etterforskes, anklages for manglende innsats i forbindelse med en katastrofe.

Politiaksjonene ble gjennomført dagen etter at president Emmanuel Macron kunngjorde at det fra lørdag innføres portforbud mellom klokka 21 og 6 i Paris og åtte andre byer for å bremse koronasmitten.

Populær politiker

Édouard Philippe gikk av som statsminister i juli etter tre år i stillingen. Han har også fått ros for hvordan han framsto under pandemiens første måneder, og etter avgangen har han flere ganger toppet meningsmålingene som landets mest populære politiker. I dag er han ordfører i havnebyen Le Havre.

Parlamentarikeren og opposisjonspolitikeren Jean-Luc Reitzer, som selv har hatt en alvorlig form for covid-19, sier han er sjokkert over politirazziaen.

– Tror våre borgere virkelig at manglene, som var reelle, ble gjort med vilje? spør han.

 1. Les også

  Koronapandemien: Den andre smittebølgen skyller over Europa

 2. Les også

  Portforbud i franske storbyer fra lørdag

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Pandemier

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. POLITIKK

  FHI frykter press i vaksinekøen

 3. VERDEN

  Verden passerte torsdag 1,5 millioner koronadødsfall

 4. DEBATT

  Covid-19 er vår felles utfordring

 5. VERDEN

  Han spådde at Stockholm ville oppnå flokkimmunitet i mai. Nå advarer den svenske professoren mot skråsikkerhet.

 6. VERDEN

  Bekymring for eksplosiv koronaøkning i USA