Verden

James Randi er død – 92 år gammel

Tryllekunstneren James Randi er død. Han ble verdenskjent etter at han lokket med millionbelønning til alle som kunne bevise at de hadde overnaturlige evner.

Skeptikeren og illusjonisten, James Randi er død, 92 år gammel. Han var sist på norgesbesøk i 2011, da dette bildet ble tatt. Han holdt foredrag både i Oslo og Trondheim. Foto: Cornelius Poppe / NTB

 • NTB

Den verdensberømte magikeren og skeptikeren som ifølge Washington Post ble 92 år gammel, viet livet til å avsløre det han omtaler som sjarlataner og lurendreiere.

I 25 år har Randi tilbudt én million dollar til den som klarer å bevise at de er i besittelse av overnaturlige evner. De som melder seg, kan selv bestemme opplegget for testen. Det eneste kravet er at testen skjer under kontrollerte forhold. Flere hundre er blitt testet gjennom årene, men kontoen står fortsatt urørt.

– Ingen har foreløpig klart å bevise at de har paranormale evner, sa James Randi da han sist besøkte Norge i 2011.

– Det kan enten skyldes at de ikke har slike evner eller at noe gikk galt akkurat den dagen, sa han spøkefullt til NTB.

Under foredragene i Norge moret han publikum med å ta en overdose homøopatisk sovemedisin. Han knasket i seg et helt glass, uten at det hadde synlig effekt på prestasjonene på scenen.

– Jeg har akkurat spist en overdødelig dose homøopatiske sovepiller. Jeg tror jeg vil leve gjennom kvelden, men jeg kan aldri være sikker, spøkte han, ifølge referatet i Fri Tanke.

 1. Les også

  Tilbyr Snåsamannen én million kroner

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tysklands regjering sier det foreligger «utvetydige bevis» på at Navalnyj ble forgiftet

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nye tester: Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

 3. NORGE
  Publisert:

  Fisketuren i den berømte Røkke-båten var totalt mislykket. Men resultatet kan bidra til å oppklare det viktigste koronamysteriet.

 4. NORGE
  Publisert:

  Nye smittetall viser at pilen går rett opp i Europa. I Norge flater smitten ut.

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Deilig er jorden, prektig er produktet

 6. VERDEN
  Publisert:

  Presidenten vil «teste om systemene som skal motarbeide valgfusk» er gode nok