Sikkerhetsstyrkene forlater Kairos gater

De store politistyrkene som var ventet i Kairos gater fredag, er ikke tilstede.

Er du i Egypt? Send Aftenposten.no en e-post på 2286@aftenposten.no. Send MMS/SMS til 2286 eller ring oss på (0047) 22 86 40 40.

Les også:

Egypterne hadde forventet seg et enormt politioppbud fredag i forkant av de planlagte demonstrasjonene.

Men, ifølge nyhetsbyrået AP, har sikkerhetsstyrkene forsvunnet fra gatene i sentrum av Egypts hovedstad. Og det samme dag som det er varslet store demonstrasjoner mot resident Hosni Mubaraks styre.

I sentrum av Cairos hovedgater og nøkkelbruer er det ikke tegn til politi. Det samme gjelder på steder der sikkerhetsstyrkene er synlige selv i en normalsituasjon.

Varslet demonstrasjoner

Det er varslet store demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Det knytter seg stor spenning til hva som vil skje etter fredagsbønnen. Bare i Kairo vil mellom én og to millioner mennesker samle seg til bønn.

Førsteamenuensis Bjørn Olav Utvik ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, tror fredagens demonstrasjoner vil bli de største vi har sett så langt.

— Jeg tror at denne demonstrasjonsdagen vil bli enda større enn på tirsdag, sier Utvik til Aftenposten.no.

De siste dagene har det vært kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av Kairo.

Vanskelig å spå

Han understreker at det er vanskelig å spå utfallet, men tror regimet er mer forberedt på dagens demonstrasjoner.

— En mulighet er at regimet gjør et strategisk valg og søker kompromisser. Men det kan gi demonstrantene appetitt på å gå videre. Hvis de forsøker å slå den ned, kan det gå mange veier. Vi kan da få en slutt på prosessen, og at landet blir et åpent diktatur. Eller så kan man få en uavklart prosess der man får mye vold, uten at de stopper demonstrasjonene, sier Utvik.

Demonstrasjonene er ikke begrenset til Kairo, noe som vil gjøre det enda vanskeligere for regimet å slå hardt ned på demonstrasjonene.

Det egyptiske innenriksdepartementet advarte allerede torsdag om at det ville bli satt i verk «besluttsomme» tiltak mot demonstrantene i landet.

Kort tid før soloppgang hevdet landets største opposisjonsgruppe «Det muslimske brorskap», sa at minst fem av deres ledere og fem tidligere parliamentsmedlemmer er arrestert.

Gruppens advokat, Abdel-Moneim Abdel-Maksoud, og gruppens talsmann, Walid Shalaby, hevdet at en stor gruppe av høytstående brorskapsmedlemmer også er anholdt.

Internett er stengt

Samtidig som ledere for islamistbevegelsen ble satt bak lås og slå, stengte egyptiske myndigheter både internett og mobilnettet. Fredag morgen lå nettet helt nede i Kairo.

Ifølge selskapet Renesys, som overvåker internett, er stengningen av internett uten sidestykke i historien og overgår langt tiltakene som ble iverksatt i Tunisia og i Iran under demonstrasjonene i 2009.

- Alle rutene til Egypt ble stengt samtidig. Egyptiske myndigheter har praktisk talt visket Egypt vekk fra internettkartet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

I tillegg hadde mange mobilbrukere problemer med å sende tekstmeldinger.

En av sjefene for teletilsynet i landet sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke ønsker å kommentere saken. Kontoret til den egyptiske statsministeren skal ha sendt ut en uttalelse hvor det benektes at Facebook og Twitter er stengt.

De siste dagene har det vært kraftige sammenstøt og demonstrasjoner i Kairo. Fredag morgen er det imidlertid meldt at politiet har trukket seg bort fra gatebildet i sentrum.