Nord-Korea gjenåpner grensen etter samtale med styreleder

«Kim gav henne en lang audiens og hadde en hjertelig samtale med Hyon Jong-un», melder det statlige nyhetsbyrået.

Kim Jong-il skal ha imøtekommet en rekke av den sørkoreanske styrelederen Hyons (foran t.v.) ønsker. FOTO: KCNA

Søndag kveld norsk tid ble det klart at det lukkede landet Nord-Korea åpner grensen mot sør igjen.

Etter at landets overhode Kim Jong-il hadde hatt et møte med styrelederen i det sørkoreanske konsernet Hyundai Group, ble de to enige om grenseåpningen, ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Men det er fortsatt ikke kjempegod stemning mellom de to landene, som teoretisk sett fortsatt er i krig med hverandre. Bare minutter etter erklæringen om åpningen av sør-grensen, kom en ny rapport fra KCNA, som meldte at militærberedskapen i hele landet er ekstra høy for øyeblikket, på grunn av at Sør-Korea og USA har felles militærøvelse i disse dager.

«Hjertelig samtale»

Styreleder Hyon Jong-un i Hyundai Group var i Nord-Korea for å forhandle om løslatelse av en arrestert Hyundai-ansatt i landet.

Under møtet med Kim Jong-il, la Hyun frem flere krav, og skal ha fått gjennom alle, ifølge nyhetsbyrået.

«Kim gav henne en lang audiens og hadde en hjertelig samtale med Hyon Jong-un, styreleder for Hyundai Group, under hennes besøk til Pyongyang, og vil etterkomme alle hennes ønsker» skriver KCNA.

Turistpark åpner igjen

Som et resultat av Hyons besøk skal grensen mellom de to landene igjen åpnes, blant annet for turisme. Gigantiske Hyundai Group driver blant annet turistvirksomhet fra nord til sør, og eier også et større industriområde rett nord for grensen, Kaesong industripark.

På nordkoreansk side av grensen ligger Mount Kumgang, et av de mest kjente fjellene i Nord-Korea, på 1638 meter over havet. Fjellet ligger øst i Kumgangsan Tourist Region, et populært fjellområde for turisme. Navnet betyr Diamond Mountain.

Etter å ha vært stengt for all ferdsel de siste 18 måneder, blir Mount Kumgang-området nå åpnet igjen.

Åpner for famliliegjenforening

I tillegg vil Nord-Korea også tillate familiegjenforening igjen, for familier som ble separert under Korea-krigen (1950-53).

Nord-Korea på sin side har bedt Hyundai Group om å gi arbeiderne ved Kaesong en markant lønnsøkning, men det er foreløpig ikke kjent om bedriften har gått med på dette ennå.

— Fredselskende politikk

Det er ikke lenge siden sist Nord-Korea fikk massiv medieoppmerksomhet for noe annet enn atomprogram og rakettprøvesprengninger.

I begynnelsen av august ble nemlig to amerikanske journalister løslatt, til tross for at de var dømt til 12 års hardt arbeid i en arbeidsleir i landet, for å ha krysset grensen ulovlig.

I flere måneder jobbet amerikanske myndigheter for å få de to journalistene satt fri, men det var først da tidligere president Bill Clinton kom til landet at ting skjedde. Han ble møtt med blomster da han landet, spiste middag med Kim Jong-il, og var på privatfly tilbake til USA med journalistene under 24 timer senere.

Også den hendelsen ble omtalt i et noe spesielt lys i statlig koreansk media:

«Dette er en manifestasjon av Nord-Koreas humanitære og fredselskende politikk» skrev KCNA da.