Zimbabwes førstedame angrep en 20 år gammel modell med skjøteledning

Hendelsen fant sted i Sør-Afrika, og har utfordret det diplomatiske forholdet til Zimbabwe.

Gabrielle Engels holdt torsdag en pressekonferanse for å fortelle om angrepet, hun hadde et stort plaster over skaden hun fikk i pannen. Hun skal også ha blitt skadet i bakhodet.

Den sørafrikanske modellen Gabriella Engels (20) måtte sy 14 sting i hodet etter å ha blitt angrepet av Zimbabwes førstedame, Grace Mugabe, som skal ha pisket henne til blods med en skjøteledning.

Det hele skjedde forrige søndag, da førstedamen var på et hotell i området Sandton i Johannesburg, Sør-Afrikas største by, sammen med sønnene, Chatunga Mugabe og Robert Mugabe Jr., og flere livvakter.

Ifølge Dagbladet var Gabriella Engels på hotellet med sønnene, men det er ikke kjent hvorfor hun ble angrepet av Zimbabwes førstedame.

Hendelsen har vekket oppsikt gjennom hele uken, og har utfordret det diplomatiske forholdet mellom Zimbabwe og Sør-Afrika.

Engels forteller om sitasjonen på Twitter:

Rob jnr was put out of the hotell room and Bellermine ran away. My two friends and I were beat up in a room with 10+ … https://t.co/K9IHm0GAUx

Får diplomatisk immunitet

Forholdet mellom Zimbabwe og Sør-Afrika er anstrengt, mye på grunn av rundt tre millioner zimbabwere i eksil i Sør-Afrika. Derfor fryktet den 52 år gamle førstedamen å bli angrepet, og hun møtte ikke opp i retten på tirsdag, ifølge en kilde Reuters har snakket med.

Derfor søkte hun også om diplomatisk immunitet. Sørafrikansk politi ventet med å utstede en arrestordre på henne til det ble avklart.

Diplomatisk immunitet skal hun ha fått, og dermed kan hun reise tilbake til Harare, Zimbabwes hovedstad.

Grace Mugabe sammen med ektemannen Robert Mugabe i fjor. Nå blir Zimbabwes førstedame beskyldt for alvorlige voldshandlinger i Sør-Afrika.

Store diplomatiske konsekvenser

Den sørafrikanske menneskerettsgruppen Afriforum, reagerte sterkt på avgjørelsen om å gi Grace Mugabe immunitet.

– Myndighetene har to ansvar: Å beskytte sine innbyggere og å følge loven. Å innvilge diplomatisk immunitet her vil bryte loven, fortalte lederen i Afriforum, Kallie Kriel, til Reuters.

Sørafrikanske myndigheter forsvarer avgjørelsen med at det ville føre til store diplomatiske problemer med Zimbabwe dersom de skulle arrestere nabolandets førstedame. Det ville også blitt tatt dårlig imot blant andre land sør i Afrika som støttet sørafrikanske ANC i kampen mot apartheid.

Også mannen hennes, 93 år gamle Robert Mugabe, reiste tidligere til Sør-Afrika enn ventet for å gjøre noe med situasjonen.

Han skulle uansett på dagens møte der det var forventet at kona ble med. Under samlingen hadde regionens førstedamer en egen post i programmet, ifølge News24, men dette var ikke Grace Mugabe med på.

Det er ikke første gang Grace Mugabe havner på kant med loven, forteller Reuters.

I 2009 ble hun anklaget for å ha angrepet en fotograf i Hong Kong sammen med livvakten sin. Heller ikke da ble det reist tiltale mot Mugabe.