Verden

Dødstallene i Houston har steget til 18

Antall døde etter orkanen i Houston fortsetter å stige. I alt 18 mennesker er nå døde.

Folk blir evakuert med båter i en av Houstons gater. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix
  • NTB
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Orkanen Harvey har avtatt i styrke, men flommen fortsetter å ta liv.

Ifølge nyhetsbyrået AP er i alt 18 mennesker døde etter stormen. Flere er savnet.

  • Trump i Texas: – Vi ønsker å takle krisen bedre enn noen gang tidligere
Næringsbygg og biler i et oversvømt område nær demningen Addicks, som tirsdag flommet over. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix

Druknet på vei til jobb

De siste døde er 89 år gamle Agnes Stanley, hun ble funnet flytende i halvannen meter flomvann i sitt eget hjem.

En 76 år gammel dame ble funnet flytende ved en bil, navnet hennes er ikke offentliggjort.

En 45 år gammel mann, Travis Lynn Callihan, falt i flomvannet, da han gikk ut av bilen sin. Han ble fraktet til sykehus, hvor han senere døde.

En av dem som tidligere er bekreftet omkommet, er politimannen Steve Perez, som druknet søndag morgen idet han forsøkte å komme seg på jobb og hjelpe til i redningsarbeidet søndag.

– Han kjørte rundt i to og en halv time mens han forsøkte å finne en vei for å komme seg til stasjonen. Han kunne ikke finne noen vei, sa Houstons politisjef Art Acevedo tirsdag etter at politimannen ble funnet druknet av dykkere.

Innbyggere vasser gjennom flomvann etter at regnværet førte til at et vannreservoar flommet over i utkanten av Houston. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix

Vil ikke forstyrre

De siste fem dagene har Houston vært nærmest lammet som følge av ekstremværet og rekordstore nedbørsmengder. Gater står under vann, og hundrevis av båter, samt helikoptre og spesialkjøretøy er blitt brukt til å redde tusenvis av innbyggere fra vannmassene.

Over 30.000 mennesker har forlatt boligene sine for å komme seg unna vannmassene.

Tirsdag brast et dike sør for byen, og beboerne i 50 hus i nærheten ble bedt om å evakuere umiddelbart.

– Diket ved Columbia Lakes er brutt sammen. KOM DERE VEKK NÅ, skrev lokale myndigheter i Brazoria fylke på Twitter.

Samtidig har to demninger i utkanten av Houston flommet over. De ble bygd for nesten 80 år siden for å hindre at elven Buffalo Bayou, som går gjennom sentrum, går over sine bredder. Aldri tidligere har vannreservoarene vist seg å være for små til å ta unna vannmassene.

At vannet flommer over, betyr at flere boliger og gater vil bli oversvømmet, og enkelte boliger vil trolig være oversvømmet i opptil en måned, sier tjenestemannen Jeff Lindner, som jobber med flomkontroll i Harris County.

Tusenvis i sentre

I Texas har over 17.000 mennesker så langt blitt innkvartert i evakueringssentre, men tallet vil etter alt å dømme stige, ifølge Røde Kors i USA.

Houstons ordfører Sylvester Turner har varslet at det skal åpnes ytterligere to eller tre sentre med plass til tusenvis av flomofre.

Asuleni Santiago (11) jobber som frivillig og bærer klær som folk har gitt til flomofrene i et evakueringssenter i Lakewood Church. Foto: LM Otero / AP / NTB scanpix

Konferansesenteret George R. Brown huser nå over 9.000 mennesker, nesten dobbelt så mange som planlagt.

– Vi avviser ingen. Men det betyr at vi må utvide kapasiteten vår. Hjelpen kommer, sa Turner tirsdag.

Alligatorer i flomvannet

Det har versert falske rykter i kjølvannet av orkanen.

En av dem er ifølge CBS News at det er blitt observert haier i de oversvømte gatene. Det stemmer ikke. Bildet som deles i sosiale medier er ikke fra Houston, og haien skal være klippet inn i det aktuelle bildet.

Ryktet om alligatorer i vannet skal imidlertid være sant. Arlene Kelch trodde det var en stokk som fløt rundt i hagen, men syntes den beveget seg litt mye.

Da hun så nærmere, så hun øynene til alligatoren. Senere på dagen skal hun ha oppdaget enda en svømmende i hagen sin.

Ny nedbørsrekord

Ifølge USAs nasjonale værmeldingstjeneste har Harvey ført til en ny nedbørsrekord i forbindelse med en tropisk storm på det amerikanske fastlandet. I Pearland sørøst for Houston har det falt 125 centimeter regn siden fredag, opplyste værmeldingstjenesten tirsdag.

Tirsdag kveld og onsdag er ekstremværet Harvey igjen ventet å bevege seg innover mot kysten, men da vil det treffe land i delstaten Louisiana øst for Texas.

Innbyggerne i den lavtliggende byen New Orleans forbereder seg nå på kraftig nedbør og flom. Byen markerte tirsdag tolvårsdagen for den ødeleggende orkanen Katrina, som tok livet av rundt 1.800 mennesker.

Imens ser værmeldingen noe lysere ut for Houston enn tidligere. Meteorologer har fryktet at det fortsatt vil pøse ned i de to neste dagene, men nå ser regnet ut til å avta etter hvert som uværet beveger seg østover.

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. Flom
  3. USA
  4. New Orleans
  5. Vær