Verden

«Nei»-generalen: Feil å love at EU-penger nå skal gå til helsevesenet

UKIP-leder Nigel Farage hevder et av de hyppigst brukte slagordene for Brexit-kampanjen var et «feilsteg».

Leave-kampanjens frontfigur Nigel Farage med det mange oppfatter som en kuvending fredag morgen, dagen etter den avgjørende folkeavstemningen.
  • Andreas Slettholm
    Kommentator

Det var i et intervju med morgenprogrammet Good Morning Britain på ITV at Nigel Farage omtalte slagordet som «en av feilene som «leave»-kampanjen gjorde».

Budskapet «vi sender 350 millioner pund til EU hver uke. La oss finansiere NHS i stedet» har vært hyppig brukt i leave-kampanjen.

Blant annet har det stått på kampanjebussen til bevegelsen. NHS er det britiske nasjonale helsevesenet.

  • Les også om de økonomiske konsekvensene på kort sikt:«Blodbad» i finansmarkedene etter Brexit-nyheten

– Et feilsteg

Farage, som har stått fremst i kampanjen for å få britene til å forlate den europeiske unionen, fikk spørsmålet av studiovert Susanna Reid om han nå «kunne garantere» at disse 350 millionene pundene nå skulle gå til det britiske helsevesenet.

– Nei, det kan jeg ikke, svarte Farage, og hevder han aldri har sagt dette.

– Men det var en av dine reklamer, innvender den tydelig overraskede programlederen.

– Nei, det var en av kampanjens reklamer, og jeg mener det var et feilsteg, sier Farage.

Her kan du se klippet:

Omdiskutert tall

Påstanden om de 350 millionene pundene som hver uke sendes fra Storbritannia til EU, har vært svært omdiskutert i øystaten.

Tallet stammer fra det britiske finansdepartementets anslag over beløpet britene bidro med inn i EU, ifølge The Guardian, som har faktasjekket påstanden. I denne utregningen tas det imidlertid ikke høyde for en betydelig rabatt som Storbritannia har fått siden 1984. Tar man inn den, vil tallet være 248 millioner pund i uken.
I tillegg tar ikke tallet høyde for pengene EU bruker på Storbritannia, som er beregnet til å være rundt seks milliarder pund i året.

The Guardian finner at et riktigere tall ville være 136 millioner pund. Og uansett er det høyst tvilsomt om disse pengene vil være tilgjengelig for andre formål.

Like fullt har blant annet Boris Johnson forsvart 350 millioners-påstanden.

Les mer om

  1. UKIP
  2. Brexit
  3. EU