Verden

Marit Arnstad (Sp):- Halve Storbritannia har ikke blitt høyreekstreme

Senterpartiets Marit Arnstad mener reaksjonene på Brexit er preget av sjokk. Hun advarer mot å tro at høyreekstreme nasjonalister har overtatt.

Marit Arnstad (Sp) advarer mot å tro at Brexit er et tegn på at britiske høyreekstreme krefter er på fremmarsj. Foto: Erlend Aas, NTB scanpix

 • Harry Tiller

– Det kommer mange sterke reaksjoner på at flertallet nå har stemt for å forlate EU, sier Arnstad til Adresseavisen. Børsene stuper og mange er bekymret for Europas fremtid. Jeg tror de reaksjonene er preget av sjokk over det som har skjedd. Europeiske land kommer til å fortsette å handle med hverandre, sier Arnstad.

Les også

- Brexit gir en helt ny situasjon som Erna Solberg må bruke

Ikke ekstreme krefter

Stortingsrepresentanten fra Nord-Trøndelag mener Brexit må føre til en erkjennelise i EU om at ting må forandres, men tar ikke britenes nei som et signal om at de høyreekstreme og nasjonalistiske kreftene har vunnet frem.

– Vi skal alltid være på vakt overfor overfor ekstreme høyrekrefter i Europa. Men EU-tilhengere må ikke få skapt et inntrykk av at flertallet i Storbritannia nå domineres av krefter på den ytre høyresiden. Mange fra Labour har stemt for å melde Storbritannia ut av EU. I hele England, utenom London, og i Wales har folk stemt for å gå ut. Dette er ikke høyreekstreme krefter, men et uttrykk for at dagens EU ikke fungerer, sier Arnstad.

Les også

- Brexit gir en helt ny situasjon som Erna Solberg må bruke

EU må endre seg

Arnstad er overbevist om at britenes nei vil skape et behov for omfattende endringer internt i EU. Dersom det ikke skjer tror hun Brexit kan skape en kjedereaksjon i andre medlemsland.

– Dette er en vekker for EU. Jeg tenker at dette nå må føre til at EU-systemet er villig til å gå selvkritisk gjennom hvordan EU fungerer. Folk opplever et EU som er fjernt for dem og der de har liten påvirkning på systemet. Det er vanskelig å si hva en slik endring vil føre til, men skjer ikke det så tror jeg mange andre land vil vurdere å gjøre som Storbritannia, sier Arnstad.

– Dersom EU blir mer introvert, og vi ser et mer føderlat EU i årene som kommer, så er jeg overbevist om at du vil få en større avskalling av medlemsland i kjølvannet av Brexit, sier Marit Arnstad.

Les også

Brexit: En seier for frykten og motet | Frank Rossavik

Mulighet for Norge

I likhet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, mener Arnstad at britenes beslutning om å melde seg ut av EU kan skape bedre muligheter for Norge. Arnstad tror det vil være mulig å forhandle med EU for å skaffe bedre vilkår for Norge enn vi i dag har gjennom EØS-avtalen.

– Det er viktig at Norge nå følger tett på britenes forhold til EU og Europa i årene som kommer. Jeg tror dette er en mulighet vi kan bruke til å oppnå bedre avtaler for norsk handel med EU i årene som kommer. De sjokkartede reaksjonene vi ser i dag vil nyansere seg. Jeg tror ikke dette vil bli helt krise, men være en mulighet for Norge til å styrke sin handel med EU, sier Arnstad.

 1. Les også

  Britiske førstesider overgår hverandre i Brexit

 2. Les også

  Det du trenger å vite om Brexit på ett minutt

Les mer om

 1. Marit Arnstad
 2. Brexit
 3. EU
 4. Labour
 5. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Vedum kan juble over sterk norsk EU-motstand. Men vennene i utlandet har milevis til målet.

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Norske bedrifter gruer seg til brexit. Sjømatnæringen oppfordrer til å sende mest mulig fisk før skilsmissedatoen

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Solberg bekymret for konsekvensene av Brexit

 4. VERDEN
  Publisert:

  Britene er ute av EU. Men nattens festrus kan fort ende i bakrus. Dette våkner britene opp til.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Pundet stuper og prisene øker. Angrer britene nå?

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Martin Sandbu: Det er trist å se Storbritannia spille seg ut over sidelinjen i en selvfornedring av Knausgård-dimensjoner.