Verden

Kim i Nord-Korea skal ha henrettet minst 70 partitopper siden han overtok

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har fått henrettet over 70–80 personer fra landets maktelite siden han overtok makten i årsskiftet 2011/2012, ifølge sørkoreansk etterretning.

afp000872832-CYviWkJSD2.jpg KCNA

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Nord-Korea ser ut til å ha tatt i bruk russiske luftvernbatterier av typen ZPU-4 i henrettelser. Våpenet har en maks rekkevidde på 8000 meter, men de dødsdømte står 30 meter unna.

Den unge Kim arvet lederskapet i det isolerte landet etter sin far Kim Jong-il som døde i 2011. Siden har han befestet grepet om makten ved nådeløst og brutalt å stoppe ethvert tilløp til dissens, ifølge analytikere og sørkoreansk etterretning.

Forsvarssjefen henrettet

Onsdag ble det kjent at landets forsvarssjef Hyon Yong-chol (66) ble henrettet 30. april. Han skal ha blitt henrettet med et luftvernbatteri med 30 vitner til stede i Kangoon-militærleiren utenfor hovedstaden Pyongyang.

— Nord-Korea forsøker å skape en stemning av angst ved å bruke slike metoder for henrettelser for å befeste lederens makt, sier talsmann Lim Byeong-cheol ved det sørkoreanske departementet for gjenforening ifølge Yonhap News.

Blant de 70–80 som antas å ha blitt avrettet siden 2012 nevnes teleminister Sim Chol-ho, arkitekt og designsjef Ma Won-chon, luftforsvarssjef Ri Pyong-chol, den aldrende idrettsbyråkraten Chang Ung og generalene Ri Yong-gil og Pyon In-son.

I mars ble dessuten lederen og tre andre fremstående medlemmer i Unhasu-orkesteret henrettet. De var anklaget for spionasje for Sør-Korea. De fire skal ha blitt kledt nakne foran 4–500 vitner fra Pyongyangs kunstnermiljø og skutt med maskingevær.

Aftenpostens korrepondent skildrer livet langs Yalu, elven som skiller Nord-Korea fra Kina:

Les også

Bli med på en smugtitt inn i Nord-Korea

Begynte før han overtok

Det nordkoreanske regimet begynte med omfattende utrenskninger allerede i 2009 under Kim Jong-il. Det antas at dette ble gjort for å sikre overføringen av makt til Kim Jong-un som var utsett til å overta makten etter faren. Kim har eldre brødre, men disse ble ansett som uskikket til å føre arven videre.

Kim Jong-il døde i slutten av 2011. Ca. ett år etter at Kim Jong-un hadde overtatt, ble hans onkel Jang Song-thaek henrettet. Jang var ansett som Nord-Koreas nest mektigste mann og dødsstraffen kom overraskende på analytikere som følger landet. Han var anklaget for forræderi. Det verserte en tid ville historier om at han var henrettet ved å ha blitt spist av villhunder, men dette ryktet viste seg å stamme fra en satirisk kinesisk blogger. Trolig ble Jang henrettet med maskingevær.

En rekke av Jangs slektninger skal også ha forsvunnet etter henrettelsen. To av dem var ambassadører og ble hjemkalt til Pyongyang. Ifølge en sørkoreansk avis ble nevøen O Sang-hoen, en slags statssekretær for sikkerhetstjenester, henrettet med flammekaster. Dette er ikke bekreftet av andre kilder, men en ny rapport tyder like fullt på temmelig brutale henrettelser i Nord-Korea.

Rapport: Bruker luftvernvåpen

Dagen før henrettelsen av forsvarssjefen 30. april kom amerikanskbaserte Commitee for Human Rights in North Korea meden rapport om henrettelser i Nord-Korea. Basert på satellittbilder mente de at det er sannsynlig at høyprofilerte dødsdømte blir avrettet med luftvernbatteri. Bildene viser en skytebane i militærleiren Kangoon to mil nord for Pyongyang. De er tatt 7. oktober i fjor høst.

En rapport fra Committee for Human Rights in North Korea mener satelittbilder tyder på at Nord-Korea henretter folk med luftvernkanoner. CHRNK

På skytebanen – som er ment for vanlige håndvåpen – er det stilt opp seks luftvernbatterier av typen ZPU-4. Dette er et russisk system med fire tunge maskingeværer. «Det er hverken trygt eller praktisk å bruke slike våpen på en liten skytebane», heter det i rapporten.

– En uhyggelig henrettelse

Noen få meter bak luftvernvåpnene står en rekke med soldater. Enda lenger bak står fem lastebiler, et stort vogntog og en stor buss. Ifølge rapporten tyder dette på at høyerestående offiserer er hentet inn for å se på aktiviteten. 30 meter fra de tunge våpnene står en rekke med mål. Luftvernbatteriet har en maks rekkevidde på 8000 meter. På 500 meters hold trenger kulene gjennom 35 millimeter armert stål.

— Den mest sannsynlige forklaringen på scenen er en uhyggelig henrettelse. Likene vil være så godt som pulverisert, heter det i rapporten.

To av den nestkommanderende Jangs nære medarbeidere ble i 2013 rapportert likvidert med luftvernvåpen.

- Statuerer eksempler

Forbrytelsene dødsdømte nordkoreanerne er anklaget for, trenger ikke vært så fryktelig alvorlige etter omverdenens standard. I januar skal en statssekretær ha blitt henrettet fordi han var uenig med Kim om skogplanting. I februar ble en annen statssekretær henrettet for å ha vært uenig med lederen om konstruksjonen på et tak i et byggeprosjekt i Pyongyang.

— Kim Jong-un demonstrerer en lederstil som ikke gir noe rom for unnskyldninger for ikke å gjennomføre ordrene hans. De som motsier ham, regnes for å utfordre hans autoritet og for å statuere et eksempel for de andre blir de henrettet, sa den sørkoreanske parlamentariker Shin Kyoung-min til reportere etter en etterretningsbriefing i april.

Lite bekreftet informasjon

Det kommer svært lite bekreftet informasjon fra det lukkede landet. Avhoppere forteller sine historier, men her varierer presisjonsnivået, og iblant er informasjonen heller ikke av helt ny dato. I tillegg kommer de offisielle bulletinene fra Nord-Korea. De handler i hovedsak om tre ting: Landets leder har inspisert et eller annet prosjekt, kritikk mot sørkoreanske myndigheter eller utenlandsk ros eller positiv oppmerksomhet til Nord-Korea.

– Tante ikke forgiftet

Informasjonen om henrettelser på toppen av nordkoreansk samfunnsliv kom også denne gang fra den sørkoreanske etterretningstjenesten. Den briefer med jevne mellomrom parlamentarikere i Seoul, og ofte får en eller to av disse tillatelse til offentlig å kommentere rapportene de har fått.

CNN meldte for øvrig tirsdag at Kim skal ha fått forgiftet sin tante Kim Kyong-hui i mai i fjor. Den sørkoreanske etterretningen mener dette er grunnløse rykter ettersom hun senest i januar skal ha fått behandling på et Pyongyang-sykehus.

Vil du lese flere nyheter fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på vår side på Facebook.

 1. Les også

  - Nord-Koreas forsvarsminister henrettet

 2. Les også

  Kvinnelige fredsaktivister skal gå fra Nord-Korea til Sør-Korea

 3. Les også

  - Nord-Korea testet ny rakett

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sør-Korea: Nord-Korea henrettet utdanningsminister

 2. VERDEN

  Kim Jong-uns «høyre hånd» på besøk til USA

 3. VERDEN

  Ingen visste hvor Kim Kyoung-hui ble av etter ektemannens henrettelse. I dag dukket hun opp på et bilde to seter unna nevøen Kim Jong-un.

 4. VERDEN

  Hevder Nord-Korea har henrettet rådgivere etter mislykket Trump-møte

 5. VERDEN

  Nord-Korea villig til å snakke med USA

 6. VERDEN

  Trump skal likevel møte Nord-Koreas leder