Flertall i USA mener islam kræsjer med amerikanske verdier

Det har de siste årene vært en økning i andelen amerikanere som mener islam ikke er forenlig med amerikanske verdier og levemåte.

Tirsdag denne uken fant en muslimsk forretningsdrivende i Los Angeles dette utenfor butikken sin.

Muslimske grupper og trossamfunn rykket torsdag raskt ut med fordømmelser av massakren i San Bernardino i California der 14 ble drept under en julefest.

Selv om motivet ennå ikke er klart, har bakgrunnen til angriperne, ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik, ført til utbredt frykt for økt trakassering og hets av muslimer.

I går kom det frem at Tashfeen Malik (27), en av de to som politiet mener gjennomførte skytingen, skal ha sverget troskap til IS på Facebook under selve angrepet. Fredag kveld bekreftet FBI at de etterforsker massakren som en terrorhandling.

Les også:

— Avviser forstyrret tankemønster

Under fredagsbønnen i går fordømte lederne for muslimske forsamlinger i Sør-California det som hadde skjedd, og understreket at det er i strid med islamske verdier, skriver LA Times.

Jihad Turk, som er religiøs rådgiver i Islamic Center of Southern California, sa at muslimene ikke må trekke seg unna storsamfunnet, selv om de kan føle seg utsatt etter det som har skjedd.

En av topplederne i Council on American-Islamic Relations i Los Angeles, Hussam Aylosh, fordømte det som hadde skjedd rett etter at det ble klart hvem som hadde gjort det.

Syed Farook, som er mistenkt for å ha skutt sine egne kolleger onsdag, pleide å gå i denne moskeen. Nå har moskeen mottatt trusler.

— Det muslimske samfunnet står skulder ved skulder sammen med våre medamerikanere i å avvise det forstyrrede tankemønsteret som hevder å kunne rettferdiggjøre slike kvalmende voldshandlinger, sa Aylosh onsdag.

Men spørsmålet nå er om dette vil få konsekvenser for amerikanere flests holdning til muslimer og islam og det som blir beskrevet som en økende islamofobi.

Donald Trumps utspill

Presidentkandidat Donald Trump sa nylig at han var klar til å registrere og overvåke muslimer bosatt USA. Uttalelsen vakte enorm vrede blant politiske motstandere og mange mente Trump bidro til å øke islamofobien i det amerikanske samfunnet ved å mistenkeliggjøre muslimer generelt på denne måten. Han har også viderebragt påstander om at muslimer i New Jersey jublet den 11. september 2001.

Dette er navnene til 14 som onsdag ble drept under det som skulle være en hyggelig julelunsj:

Aftenpostens reportasje fra åstedet:

— Oppsving i negative holdninger

Trumps utspill kan imidlertid ha klangbunn blant mange velgere. I en stor verdiundersøkelse for 2015 utført av Public Religion Research Institute (PRRI) sier 56 prosent av de spurte at islam ikke er forenlig med amerikanske verdier og levemåte. 41 prosent er uenig. Da undersøkelsen ble lagt frem på Brookings-instituttet nylig kunne PRRI-sjef Robert Jones opplyse om at de hadde sett et tydelig oppsving i negative holdninger til islam.

— Amerikanerne har typisk vært delt på midten når vi har stilt dette spørsmålet tidligere, sa Jones.

Blant hvite amerikanere uten høyere utdannelse mener hele to av tre at islam kræsjer med amerikanske verdier.

Koran med kulehull

Tirsdag denne uken fant en muslimsk forretningsdrivende i Los Angeles dette utenfor butikken sin.

Flere eksempler det siste året er blitt tolket inn i tesen om at USA er blitt mer islamofobisk. Den muslimske organisasjonen Council on American-Islamic Relations (CAIR) har en rekke ferske eksempler på det de mener er økende muslimhat.I Los Angeles-området ble det tirsdag denne uken funnet en koran med kulehull etterlatt ved en klesforretning som retter seg mot muslimer.

— Skyting av koraner på egen tomt lov

— Alle har rett til å være fordomsfull, men når dette blir uttrykt gjennom utpekte individer eller forretninger ved skremmende handlinger som minner om korsbrenning, krysser man grensen til kriminelle handlinger, sier Hussam Aylosh i CAIR i Los Angeles i en pressemelding.

— Skyter du en koran på din egen tomt, er det fordomsfull ytringsfrihet. Leverer du den gjennomskutte koranen til et muslimsk hjem eller en muslimsk forretning, er det en trussel og hatkriminalitet, sier Aylosh.

En kristen menighet i Texas rykket fredag ut for å støtte sine muslimske naboer.

Her er fem spørsmål og svar om amerikanernes forhold til våpenreguleringer:

Drosjesjåfør skutt

Nylig — og kort tid etter Paris-angrepene - ble en marokkansk drosjesjåfør i Pittsburgh stilt en rekke spørsmål av sin passasjer om ekstremistgruppen Den islamske staten. Da de kom frem, sa passasjeren at han måtte inn og hente lommeboken. Han hentet imidlertid et gevær og skjøt mot taxien. Sjåføren ble såret og havnet på sykehus.

I forrige uke mottok en moské i Kentucky dødstrusler i posten.

Gutten med klokken

Ahmed Mohamed ble verdenskjent da han laget en klokke, men læreren trodde det var en bombe.

Et av de mest kjente tilfellene denne høsten handlet om 14 år gamle Ahmed Mohamed i Texas. Mandag 14. september møtte han opp på skolen og hadde stolt med seg en klokke han hadde laget selv. En lærer trodde det var en bombe og gutten ble ført til rektors kontor, avhørt av politi og ført fra skolen i håndjern.

Saken fikk enorm oppmerksomhet i presse og på sosiale medier over hele verden. Gutten ble blant annet invitert til Barack Obama i Det hvite hus. Nå har han fått tilbud om stipend og skoleplass i Qatar og familien har flyttet dit. Saken er imidlertid ikke over ettersom han krever 15 millioner dollar i erstatning fra kommunen og skolen.

Hets av byggherre

En annen hendelse som vakte oppsikt, fant sted i delstaten Virginia midt i november. En representant for den lokale moskeen kom med tegninger til rehabilitering av gudshuset på et møte i plan— og bygningskomiteen. Han ble møtt av en stor gruppe motstandere som ropte ukvemsord til møtet måtte avbrytes.

— Ingen vil ha din onde kult her i byen, ropte en og fikk applaus, rapporterer Vox. På et filmopptak fra møtet roper en annen mann at «alle muslimer er terrorister. Punktum.»