Verden

Forfatter og fredsprisvinner Elie Wiesel er død

Elie Wiesel overlevde Holocaust, vant Nobels fredspris i 1986 og var en kjent forfatter og aktivist.

Elie Wiesel døde lørdag, 87 år gammel. Dette bildet er fra 2005. Foto: Michael Probst / TT / NTB Scanpix

  • Tarjei Kramviken

Den israelske avisen Haaretz skriver at han døde lørdag, 87 år gammel. Ifølge The New York Times døde han i sitt hjem på Manhattan i New York.

Wiesel var kjent for å ha vært en av verdens fremste formidlere av Holocaust, og brukte hele livet sitt til å fortelle sitt vitnesbyrd om nazistenes folkemord mot jødene under den andre verdenskrig.

I 1944 ble Wiesel og hans familie fraktet til utryddelsesleiren Auschwitz, der hans mor og yngre søster ble drept i gasskammeret. Wiesel og faren ble fraktet videre til Buchenwald, der faren døde av sykdom.

– Til tross for Elie Wiesels opplevelser fra Hitlers utryddelsesleirer, har han ikke gitt opp troen på at det ondes motkrefter kan seire, sa komiteleder Egil Aarvik i sin begrunnelse da Wiesel ble kunngjort som fredsprisvinner i oktober 1986.

Wiesel ble født i det nåværende Romania, men har vært amerikansk statsborger siden 1955. Han var professor i jødisk filosofi og religionshistorie ved Boston University fra 1976 og er kjent for sine mange bøker.

  • Hva skjer når det siste tidsvitnet til Holocaust dør? spurte Wiesel i et intervju med Aftenposten i 2014. Du kan lese hele intervjuet, ført i pennen av Guri Hjeltnes fra Holocaustsenteret, her.

Dette udaterte bildet viser Elie Wiesel og andre fanger i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Wiesel er nummer syv fra venstre i andre køye. 16-åringen var fortsatt i live da amerikanske soldater frigjorde leiren 16. april 1946. Foto: AP

Natten

Wiesels mest kjente bok er «Natten», erindringer om oppvekst og opplevelser fra dødsleirene.

«Aldri vil jeg glemme den natten, den første natten i leiren, som forandret livet mitt til lange netter, syv ganger forbannet og syv ganger forseglet», skriver Wiesel i boken.

Til sammen skrev han langt over 50 bøker, både sakprosa og romaner.

Som filosof og humanist har Wiesel gjort det til en livsoppgave å vitne om nazistenes folkemord under andre verdenskrig.

Foto: HARAZ GHANBARI / TT / NTB Scanpix

Les mer om

  1. Holocaust