Verden

Forfatter og fredsprisvinner Elie Wiesel er død

Elie Wiesel overlevde Holocaust, vant Nobels fredspris i 1986 og var en kjent forfatter og aktivist.

Elie Wiesel døde lørdag, 87 år gammel. Dette bildet er fra 2005.
  • Tarjei Kramviken

Den israelske avisen Haaretz skriver at han døde lørdag, 87 år gammel. Ifølge The New York Times døde han i sitt hjem på Manhattan i New York.

Wiesel var kjent for å ha vært en av verdens fremste formidlere av Holocaust, og brukte hele livet sitt til å fortelle sitt vitnesbyrd om nazistenes folkemord mot jødene under den andre verdenskrig.

I 1944 ble Wiesel og hans familie fraktet til utryddelsesleiren Auschwitz, der hans mor og yngre søster ble drept i gasskammeret. Wiesel og faren ble fraktet videre til Buchenwald, der faren døde av sykdom.

– Til tross for Elie Wiesels opplevelser fra Hitlers utryddelsesleirer, har han ikke gitt opp troen på at det ondes motkrefter kan seire, sa komiteleder Egil Aarvik i sin begrunnelse da Wiesel ble kunngjort som fredsprisvinner i oktober 1986.

Wiesel ble født i det nåværende Romania, men har vært amerikansk statsborger siden 1955. Han var professor i jødisk filosofi og religionshistorie ved Boston University fra 1976 og er kjent for sine mange bøker.

  • Hva skjer når det siste tidsvitnet til Holocaust dør? spurte Wiesel i et intervju med Aftenposten i 2014. Du kan lese hele intervjuet, ført i pennen av Guri Hjeltnes fra Holocaustsenteret, her.
Dette udaterte bildet viser Elie Wiesel og andre fanger i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Wiesel er nummer syv fra venstre i andre køye. 16-åringen var fortsatt i live da amerikanske soldater frigjorde leiren 16. april 1946.

Natten

Wiesels mest kjente bok er «Natten», erindringer om oppvekst og opplevelser fra dødsleirene.

«Aldri vil jeg glemme den natten, den første natten i leiren, som forandret livet mitt til lange netter, syv ganger forbannet og syv ganger forseglet», skriver Wiesel i boken.

Til sammen skrev han langt over 50 bøker, både sakprosa og romaner.

Som filosof og humanist har Wiesel gjort det til en livsoppgave å vitne om nazistenes folkemord under andre verdenskrig.

Les mer om

  1. Holocaust