Verden

Republikanerne starter opp kampen mot Iran-avtale

Republikanerne og pro-Israel-grupper setter inn alle krefter for å skrote atomavtalen med Iran. Onsdag samlet tusener seg til demonstrasjon mot avtalen på Times Square i New York.

Den største lobbyorganisasjonen for Israel i USA, AIPAC, har startet en massiv kampanje for at Kongressen skal stemme mot atomavtalen.
  • Ntb

Den største lobbyorganisasjonen for Israel i USA, AIPAC, drar i gang en massiv kampanje for at Kongressen skal stemme mot avtalen. Opp til 20 millioner dollar skal pøses inn i en kampanje for å påvirke tvilende kongressmedlemmer.

Motstandernes kampanje blir samtidig matchet av en like stor motoffensiv fra president Barack Obama og hans administrasjon for at Kongressen ikke legger hindringer i veien for den historiske avtalen.

Allerede har tjenestemenn i Det hvite hus brukt mange timer på telefonen eller i personlige møter for å overbevise kongressrepresentanter som er i tvil.

Utenriksminister John Kerry, energiminister Ernest Moniz og finansminister Jack Lew brifet både Representantenes hus og Senatet i lukkede møter onsdag, og skal forsvare avtalen i et møte med Senatets utenrikskomité torsdag.

Massiv kampanje

Idet Kongressen starter en 60 dager lang vurderingsprosess, gjorde presidenten i Representantenes hus John Boehner det klart at han vil gjøre alt som er mulig for å stanse avtalen.

— Fordi en dårlig avtale truer det amerikanske folkets sikkerhet, skal vi gjøre alt vi kan for å stanse den, sa han til pressen.

AIPAC har planer om å sende flere hundre frivillige lobbyister til Kongressen neste uke for å overtale folkevalgte, særlig demokrater som er i tvil, til å stemme mot avtalen.

AIPAC står også bak en landsomfattende TV-kampanje mot avtalen, og de har satt av 20 millioner dollar til lobbykampanjen.

Israel deltar åpenlyst i presset mot de amerikanske folkevalgte, og Israels ambassadør i USA, Ron Dermer, hadde onsdag et privat møte med et 40-tall konservative medlemmer av Representantenes hus.

60 dager til vurdering

I henhold til en lov som Obama motvillig undertegnet i mai for å unngå at republikanerne fikk gjennom en enda strengere lov, har Kongressen 60 dager på seg til å godta eller avvise avtalen mellom Iran og seks stormakter, inkludert USA.

Avtalen legger bånd på Irans atomprogram i bytte mot en gradvis opphevelse av EUs, FNs og noen av USAs sanksjoner mot landet.

Republikanerne har flertall i begge Kongressens kamre og kan trolig vedta en avvisning av avtalen, muligens med stemmene til enkelte demokrater.

Men Obama har gjort det klart at han vil nedlegge veto mot en slik avvisning, og det er lite trolig at motstanderne av avtalen kan mønstre de to tredeler av medlemmene i begge kamre som trengs til å overkjøre et slikt veto.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sendte denne uka en sterk oppfordring til alle partiets kongressrepresentanter om å støtte avtalen.

Men noen demokrater er likevel i tvil, og senator Chuck Schumer, en liberal, men også sterkt Israel-vennlig senator fra New York, er blant dem motstanderne håper å overtale.

Mange skeptiske

En ny meningsmåling viser at motstanderne av avtalen har betydelig støtte. Av de 79 prosent av amerikanske velgere som har hørt om avtalen, er 48 prosent imot, ifølge en Reuters-måling gjort etter at avtalen ble undertegnet i Wien.

44 prosent av dem som sier de er republikanere er imot avtalen, mens motstanden blant demokrater er 16 prosent. 50 prosent av demokratene er for den.

I New York samlet onsdag opp til 10.000 mennesker seg til en demonstrasjon mot avtalen på Times Square. Mange av dem hører til jødiske og evangeliske grupper på høyrefløyen.

New Yorks tidligere guvernør George Pataki, som også er en av republikanernes 16 presidentkandidater, var hovedtaler, og han krevde at Kongressen avviser det han kaller en fryktelig avtale.

Les også

  1. Nord-Korea avviser atomforhandlinger med USA

  2. Khamenei langer ut mot USA etter atomavtalen

  3. Obama takker Putin for Iran-hjelp