13 år gammel jente knivstukket til døde på Vestbredden - Israels statsminister varsler kollektiv straff

Den israelske jenta, som bodde i en bosetning nær Hebron, ble knivstukket da hun lå og sov i sitt eget soverom.

Gjerningsmannen hoppet over gjerdet som omgir bosetningen Kiryat Arba utenfor Herbron. Så knivstakk han og drepte en 13 år gammel jente som lå og sov i dette huset.
  • Inga Skogvold Rygg
  • Tarjei Kramviken

Den 13 år gamle jenta Hillel Yaffe Ariel ble kjørt til sykehus, men døde av skadene, melder israelske medier.

Den foreløpige etterforskningen viser at gjerningsmannen, en ung palestiner, hoppet over gjerdet rundt bosetningen, gikk inn i boligen og knivstakk 13-åringen mens hun lå og sov.

Ifølge Haaretz sparket sivile sikkerhetsvakter så inn døren til huset. En av vaktene ble knivstukket i ansiktet mens en annen skjøt og drepte den antatte gjerningsmannen.

Døde på sykehus

En ambulansearbeider sier til Jerusalem Post at jenta ikke var ved bevissthet og ikke pustet da hjelpen kom frem. Hun ble kjørt til et sykehus i Jerusalem, men ble erklært død kort tid etter at ambulansen kom frem.

Dette bildet, som er frigitt av familien, viser 13 år gamle Hillel Yaffe Ariel som ble drept i sin egen seng.

Haaretz skriver at gjerningsmannen 19 år gammel. Jerusalem Post melder at han var 17.

Kiryat Arba ligger utenfor byen Hebron på Vestbredden. Bosetningen ble grunnlagt i 1968, og som alle andre bosetninger på den okkuperte Vestbredden regnes den av de fleste som ulovlig i henhold til folkeretten.

Hebron er en splittet by der de jødiske bosetterne holder til bak høye gjerder og er bevoktet av flere hundre israelske soldater. Dette bildet er fra 2014.

Netanyahu varsler kollektiv straff

Det har det siste året vært en bølge av angrep rettet mot israelere, som oftest utført med kniv eller ved at palestinere kjører over folk medvilje.

Knivstikkingen ved Hebron etterforskes nå som et terrorangrep. Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Avigdor Lieberman har gitt ordre om å sperre av landsbyen de den mistenkte gjerningsmannen kommer fra på ubestemt tid.

Netanyahu sier også at de vil vurdere å frata gjerningmannens familie arbeidstillatelser og at familens hus skal rives, melder Haaretz.

– Dette er et grusomt angrep på en ung jente i hennes egen seng.
Det viser hvor blodtørstige og umenneskelige disse terroristene er, sa statsministeren på en pressekonferanse.

Hebron og områdene rundt er blant de mest spente stedene på Vestbredden.

En 31 år gammel sikkerhetsvakt ble såret i konfrontasjonen med gjerningsmannen i Kiryat Arba. her ankommer han sykehuset i Jerusalem.

Ingen fredsforhandlinger

Palestinske ledere sier at gjerningspersonene angriper på grunn av frustrasjon med at fredsprosessen står stille, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Forhandlingene mellom israelerne og palestinerne stanset opp i 2014. Samtidig fortsetter jødiske bosettere å bygge i områder som palestinerne ønsker skal bli en del av en fremtidig palestinsk stat.

Haaretz skriver at det har vært spent i Jerusalem denne uken, etter at palestinere kastet steiner mot mennesker som ba ved Klagemuren.

Maskerte palestinere leser Koranen foran Klippedomen på Tempelhøyden i Jerusalem. Like etter at bildet ble tatt barket demonstrantene sammen med israelsk politi og militære.

Sammenstøt i Jerusalem

Den siste tiden har de også vært svært spent i Jerusalem, skriver Haaretz. Tirsdag kastet palestinske demonstranter steiner mot Klagemuren ved Tempelhøyden i det som var den tredje dagen med uroligheter i gamlebyen.

Det var første gang på flere år at den jødiske helligdommen ble angrepet, og en 73 år gammel kvinne ble skadet.

Harretz skriver at politiet ser på hendelsen «som en bekymringsverdig utvikling».

I løpet av de siste ni månedene har 33 israelere og to amerikanere blitt drept i angrep utført av palestinere, skriver NTB. Rundt 200 palestinere har blitt drept i den samme perioden. Israel har definert de fleste av dem som angripere.