Verden

Beijing kveles av farlig forurensning

Mens Kina på klimatoppmøtet i Paris lover verden utslippskutt som monner, er landets egen hovedstad innhyllet i ekstremt helsefarlig smog.

Ekstrem forurensning i Beijing tirsdag 1. desember.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

– Jeg føler meg kvalm! sier studenten Wei Huarong bak munnbindet mens hun går gjennom den grå disen av ekstremforurenset luft i trange gater i et hutong-strøk øst for Den himmelske freds plass.

Målingene viser at forurensningen tirsdag er minst 20 ganger verre enn grensen fra Verdens helseorganisasjon. Enkelte steder rundt Beijing er det tirsdag 40 ganger verre enn den tungt trafikerte Kirkeveien i Oslo. Selv merker jeg at å puste i luft som er så forurenset, gir meg en hoste som folk påstår minner om kikhoste, og jeg får en ekkel metallsmak i munnen.

– Det er knapt til å holde ut. Slik kan det da ikke fortsette? spør den unge studenten Wei og hoster i det hun skynder seg videre til morgen-forelesning.

Aftenpostens Beijing-korrespondent Jørgen Lohne

Mens myndighetene søndag og mandag sendte ut oransje forurensningsvarsel, nest høyest på skalaen, fordi store deler av Beijing da opplevde konsentrasjoner på over 400 mikrogram giftige PM 2.5 –partikler pr kubikkmeter luft, var situasjonen natt til tirsdag og fra morgentimene adskillig verre.

  • Vet du hva drivhuseffekten er? Les Aftenpostens klimaskole.

Som London 1952?

Kinesiske medier meldte om målinger på 500 mikrograms konsentrasjon flere steder i det sentrale hovedstadsområdet. Ifølge nyhetsbyrået AP viste målestasjonen ved USAs ambassade 666 mikrogram partikler pr. kubikkmeter mandag kveld. I forstadsområdet Liulihe sørvest for Beijing sentrum viste målingene 976 mikrogram, og andre steder skal nivået ha nådd 1000.

Magasinet Caixin siterer Zhu Yifang, en forsker ved The University of California, som hevder at når PM2.5 –konsentrasjonen går over 1000 mikrogram per kubikkmeter, er smogen like farlig som den som førte til 12 000 dødsfall i London i desember 1952.

– Det er knapt til å holde ut. Slik kan det da ikke fortsette? spør studenten Wei Huarong.
Ganske dårllig sikt enkelte steder i Beijing 1. desember 2015.

40 ganger renere i Kirkeveien i Oslo

Mange byer i Beijings naboprovins Hebei rapporterer også om helt ekstreme målinger , og alt i alt skal et område på over en halv million kvadratkilometer i det nordlige Kina være rammet av tett, i verste fall dødbringende smog.

Verdens helseorganisasjon (WHO) setter grensen ved 25 mikrogram PM. 2.5 pr kubikkmeter luft, og Oslo nådde så vidt opp til dette nivået tirsdag morgen, ved en måling i Kirkeveien, ifølge websiden Real-time Air Quality Index. Samme kilde oppgir at verste måling i klimatoppmøte-hovedstaden Paris var ørlite over WHO-grensen.

Dazhai var kommunistisk idealsamfunn før det ble en kapitalistisk rakett. Nå må landsbyen jakte på ny vinneroppskrift:

Les også

1964: Kommunistisk idealsamfunn 2012: Kapitalistisk vinnerlandsby

— Maske hjelper ikke

Kinesiske medier meldte om målinger på 500 mikrograms konsentrasjon flere steder i det sentrale hovedstadsområdet - det er 20 ganger mer enn grensen fra WHO.
Alt i alt skal et område på over en halv million kvadratkilometer  i det nordlige Kina være rammet av tett, i verste fall dødbringende smog.
Ekstrem luftforurensning i Beijing 1. desember 2015.
Kritiske røster tror myndighetene har valgt å  la være gå ut med såkalt rød alarm bare fordi dette medfører så store konsekvenser, som kjørenekt for storparten av bilparken.

Et påfallende stort antall fotgjengere og syklister i Beijings gater har de siste døgnene brukt munnbind av varierende kvalitet.Luftkvaliteten i byen er aldri helt sunn, men i storparten av det året som nå er på hell, har den vært bedre enn i de foregående årene. Og det er først når forurensningen blir ekstrem at mange av hovedstadsboerne finner frem slik beskyttelse. Men når målingene er så deprimerende som de siste dagene, er maskene dessverre til liten nytte, hevder Liu Juntang, som eier et firma som spesialiserer seg på nettopp miljøteknologi: Maskene klarer ikke å beskytte oss fra de minste partiklene når forurensningen når dette nivået, sier produsenten til AP.

– Problemet er nå så altomfattende at det er opp til både hvert enkelt menneske og myndighetene å ta ansvar for at vi får renere luft, er Lius konklusjon.

Les også:

Les også

Dette var toppledernes budskap på klimatoppmøtets første dag

Rødt varsel det riktige?

Ifølge AP spekulerer kritiske røster på om myndighetene har valgt å la være gå ut med rød alarm, det høyeste nivå av advarsel om luftforurensning, bare fordi dette medfører så enorme samfunnsmessige konsekvenser, som stengning av alle skoler og kjørenekt for storparten av bilparken.

Skoler og barnehager har allerede kansellert all utendørs aktivitet, og mange foreldre med mulighet for det sørger nok for at barna holder seg hjemme.

— Kan det vente til i morgen?

Også mange voksne unngår i det lengste å forlate sine boliger, der de heldige av oss har kraftige luftrensere som forhåpentligvis virker.

– Kan det ikke vente til i morgen? ba en kinesisk mann som jeg hadde en avtale med tirsdag: - Jeg vil helst slippe å gå ut.

Fra midnatt natt til onsdag kan det være min venn våger å puste ute igjen. Værvarslerne melder nemlig at vi da vil få hjelp av mongolske vinder. Forhåpentlig klarer de å blåse smoglaget bort.

Les også

  1. Kinas Yuan på vei inn blant verdens viktigste valutaer

  2. Hard kamp mot terror, men bare i eget land

  3. Miss Canada ble nektet adgang til Kina