Verden

Vil nekte Trump å tale i det britiske Parlamentet

Lederen i det britiske Underhuset motsetter seg å la Donald Trump få tale i Underhuset når den amerikanske presidenten kommer på statsbesøk senere i år.

John Bercow, lederen av det britiske Underhuset, ønsker å nekte Donald Trump å tale der når presidenten kommer på statsbesøk til Storbritannia senere i år.
  • NTB
  • Caroline Enge

– Vi verdsetter vårt forhold til USA. Men jeg føler veldig sterkt at vår motstand mot rasisme og kvinneundertrykkelse og vår støtte til likhet for loven og et uavhengig rettsvesen er svært viktig for Underhuset, sa John Bercow i en tale mandag.

  • Les mer om innreseforbudet: Slik kan en dommer 3700 kilometer fra Det hvite hus stoppe Trumps innreiseforbud

Bercow sier han ville ha motsatt seg å la Trump få tale i Underhuset også før Trump lanserte det omstridte innreiseforbudet for borgere fra sju hovedsakelig muslimske land.

– Men etter dette har jeg bare blitt enda mer imot at han skal få tale her, sa Bercow.

- Skal være nøytral

I kraft av å være leder i Underhuset er Bercow én av tre myndighetspersoner som må gi sin tillatelse til at utenforstående kan få tale i det folkevalgte kammeret i det britiske Parlamentet.

Samtidig forventes det at han er partipolitisk nøytral, og flere kritikere mener at han ved denne uttalelsen har brutt nøytralitetsprinsippet. En av dem er Nigel Farage, tidligere leder av det innvandrings- og EU-kritiske partiet UKIP.

– Bercow burde opprettholde våre flotte parlamentariske tradisjoner og forholde seg nøytral, sier Farage, som er en av Trumps sterkeste støttespillere i Storbritannia.

Truer med tomme seter

Mange britiske politikere har markert sin motstand mot Trump, og flere kvinnelige parlamentsmedlemmer i partiet Labour har allerede planer om en boikott dersom Donald trump skulle holde tale i Parlamentet, skriver The Independent.

Ifølge The Guardian er det derimot ikke sikkert Donald Trump er interessert i å snakke til parlamentsmedlemmene dersom han kommer på besøk. Avisen skriver at han trolig er mer interessert i seremonier og å møte kongefamilien enn å risikere tomme seter og protester ved å tale i Parlamentet.

Ifølge Reuters har mer enn 1,8 millioner briter signert et opprop for å avlyse Storbritannias statsminister Theresa Mays invitasjon til Trump.

Les også

  1. Avviser å stanse offisielt Trump-statsbesøk i Storbritannia

  2. Trump: – Dårlige meningsmålinger er "falske nyheter"

  3. Trump kommer til NATO-toppmøte i mai

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Storbritannia
  3. Labour