Verden

Kan bruke politisk atomknapp for å få innsatt Trump-dommer

Republikanske politikere kan bli nødt til å gå drastisk til verks for å få innsatt Donald Trumps høyesterettsdommer.

Dommer Neil Gorsuch var forrige uke en mye sett gjest i Senatets korridorer. Her er han sammen med eks-senator Kelly Ayotte fra New Hampshire og senator Shelley Moore fra West Virginia.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Donald Trump nominerte tirsdag sin kandidat, Neil Gorsuch, til å overta en ledig plass i USAs høyesterett.

Lenger ned i artikkelen finner du seks spørsmål og svar om den såkalte atomløsningen for å få ham valgt.

Trump valgte Gorsuch fra en liste på 20 konservative dommere han hadde lagt frem allerede før presidentvalget i fjor.

Ettersom høyesterettsdommere sitter på livstid, gir utnevnelsene en mulighet for en president til å påvirke samfunnsutviklingen i flere tiår etter sin avgang. Gorsuch blir rost fra flere hold for å være en fremragende jurist, men liberale grupper på venstresiden av amerikansk politikk har allerede organisert protester. En del demokratiske politikere er også skeptiske. De er også gretne etter at republikanere saboterte Obamas kandidat i et år og dermed forhindret utnevnelsen av ham.

I disse dager går Gorsuch runden i USAs senat og godsnakker med dem som til slutt skal godkjenne ham. Han har møter med en rekke fremtredende representanter for begge partier.

  • Dette blir den nye høyesterettsdommerens hverdag: Rasisme, dødsstraff og politiskyting
  • 83-åringen har vært kreftsyk to ganger. Nå frykter USAs venstreside at hun skal pensjonere seg eller dø.

Gorsuch trenger i teorien bare 50 stemmer for å bli utnevnt. På grunn av trusselen om uthalingstaktikken kjent som filibuster, kan det i praksis likevel bli behov for 60 stemmer. Republikanerne har 52 og trenger dermed å overbevise minst åtte demokrater. Hvis demokratene slutter rekkene og nekter å være med på utnevnelsen, kan republikanerne vurdere det som i politiske kretser kalles «atomløsningen».

1. Hva er «atomløsningen»?

Det er rett og slett en endring i Senatets prosedyreregler. Endringen vil i så fall være at det i saker om høyesterettsdommere kun kreves simpelt flertall – på 51 stemmer – for å stanse en uthaling av debatten – en filibuster – og gå til avstemning.

Endring av prosedyrereglene krever dessuten bare simpelt flertall etter en høyesterettsdom på 1800-tallet.

2. Har det vært gjort før?

Demokratene gjorde det samme i 2013 da de kontrollerte Senatet. De var lei av at republikanere saboterte Obamas nominasjoner. De innførte simpelt flertall for alle utnevnelser fra presidentens side, men unntok høyesterettsdommere. Nå gjør denne endringen at de har liten og ingen innflytelse over utnevnelsene av Trumps statsråder.

3. Hvorfor så eksplosivt navn?

Sett utenfra ser jo dette bare ut som litt fikling med interne regler, slikt som møteplagere i borettslag steller med på årsmøter. Kritikere er imidlertid redde for at en endring vil gjøre amerikansk politikk enda mer polarisert og splittende. Regelen om et flertall på 60 har som oftest tvunget partene til å skaffe seg minst noe støtte hos motstanderne. Det har også gjort at Det hvite hus har måttet vurdere om deres kandidater er slik at opposisjonen kan godta dem.

Neil Gorsuch har møtt blant andre senator Joe Manchin fra West Virginia, en demokrat som har sagt at partiet bør gir Gorsuch en sjanse til å tale sin sak.

4. Vil det bli aktuelt?

Det avhenger av hvor sterk motstanden er mot Gorsuch fra demokratene i Senatet. Den demokratiske lederen av justiskomiteen sier det blir høringer med kandidaten om seks uker. Enkelte har uttrykt skepsis til dommeren. Andre sier de vil slåss mot det de oppfatter som et dommerembete republikanerne urettmessig har stjålet fra Obamas hvite hus. I praksis betyr «å slåss» filibuster.

5. Hva er egentlig filibuster?

Dette er en uthalingstaktikk der en eller flere talere snakker og snakker slik at saken ikke kommer opp til avstemning. Rekorden for en enkelt taler satte Strom Thurmond da han i 24 timer og 18 minutter talte mot borgerrettsloven av 1957. Han snakket blant annet om bestemorens kjeksoppskrifter og hadde tatt badstu på forhånd for å kunne drikke uten å måtte gå på toalettet. Han måtte likevel gi seg til slutt.

6. Vil de bruke det?

Republikanernes senatsleder, Mitch McConnell, har tidligere vært svært lite ivrig for å endre Senatets regler. Trump legger imidlertid selv press på ham.

– Hvis vi ender opp i en slik trafikkork, vil jeg si at om du kan, Mitch, bruk atomknappen, sa Trump på et møte med interessegrupper.

Samtidig har en rekke lobbygrupper for konservative hjertesaker varslet en omfattende kampanje for Gorsuch. Flere analytikere tviler på at det republikanske lederskapet vil stå imot et press om å bruke atomløsningen.