Trump vil nominere høyesterettsdommer «som er utrolig høyt respektert»

President Donald Trump har varslet at han natt til onsdag vil offentliggjøre sin kandidat til å bli ny dommer i USAs høyesterett

President Donald Trump vil trolig sørge for konservativt flertall i USAs politiserte høyesterett.

Det opplyser president Donald Trump via sin Twitter-konto.

– Jeg har tatt avgjørelsen om hvem jeg vil nominere til USAs høyesterett. Det vil bli kunngjort tirsdag klokken 20, skriver presidenten.

Dette er klokken 2 natt til onsdag norsk tid.

Ifølge New York Times fortalte Trump mandag en gruppe eiere av små bedrifter at hans nominasjon ville være «en person som er utrolig høyt respektert, og jeg tror dere vil bli svært imponert over denne personen».

Den amerikanske storavisen støtter seg på «republikanere nær nominasjonsprosessen». Den skriver at finalistene trolig er to sterkt konservative dommere ved føderale appelldomstoler: Neil M. Gorsuch (49) i Denver og Thomas M. Hardiman (51) i Pittsburgh.

Nettavisen Polictio nevner i tillegg William H. Pryor Jr. (54) som en tredje sterk kandidat.

Vil ha abortmotstandere

Trump har tidligere uttalt at han hadde en liste med 21 navn han ville velge fra.

Han har gitt uttrykk for at han ønsker en dommer som er imot abort og som støtter amerikaneres rett til å eie våpen.

Likeledes er det ventet at kandidaten ikke ville ha stått i fremste rekke når det gjelder homofiles rettigheter.

Politisk kamp

Ingen spør etter en norsk dommers politiske standpunkter. I USA er det derimot stor politisk strid rundt utnevnelsen av dommere til høyesterett.

USA-kjenner og kommentator i den liberalkonservative nettavisen Minerva, Jan Arild Snoen, knytter dette til at grunnloven betyr mer i det amerikanske rettssystemet enn i det norske.

– Saker i amerikansk høyesterett prøves i stor grad mot grunnloven. Dette fører til at høyesterett i USA oftere enn i Norge feller dommer som går mot folkevalgte politikerne. Dette politiserer høyesterett og gjør det svært viktig hvem som sitter der, sier han.

USAs høyesterett ligger rett ved kongressbygningen i Washington DC. Hver femte velger sa at fremtidige utnevnelser til domstolen var den viktigste saken for dem i presidentvalget.

Følger lovgiver i Norge

I en sammenligning med Norge sier han at vår Høyesterett i større grad følger Stortinget syn gjennom å tolke de enkelte lovene det har gitt.

Vervet som høyesterettsdommer har vært ledig siden februar 2016, da den konservative dommeren Antonin Scalia døde.

– Hovedregelen er at dommerne i USAs høyesterett sitter til de dør. Særlig hvis det er et annet politisk flertall enn det de selv står for, prøver de å holde ut så lenge de klarer, selv om helsen skranter, sier Snoen.

Gir konservativt flertall

Siden Scalia døde har retten bestått av fire dommere som betraktes som liberale og fire som anses som konservative. Trumps nominasjon vil etter all sannsynlighet sørge for et konservativt flertall.

Forgjengeren Barack Obama prøvde å utnevne en ny høyesterettsdommer før han gikk av som president, men det republikanske flertallet i Senatet fikk stanset forsøket.

Etter en konfliktfylt første uke som president vil sannsynligvis demokratene vil si «takk for siste» og yte kraftig motstand på nominasjonenes vei gjennom Senatet.