Svensk kvinne tiltalt for krigsforbrytelser. Skal ha sendt ut sin sønn som barnesoldat for IS.

En 49 år gammel svensk kvinne er tiltalt for grov krigsforbrytelse og brudd på folkeretten. Kvinnen er mistenkt for å ha rekruttert sin sønn til krigen for IS.

I september i fjor ble tre kvinner og åtte barn hentet hjem til Sverige. Den ene av dem er nå tiltalt for grove krigsforbrytelser.

I 2013 dro kvinnen til Syria for å slutte seg til den ytterliggående islamistgruppa IS. Sammen med henne reiste hennes daværende mann og fem barn.

Hun er en av tre svenske kvinner som ble hentet hjem fra en fangeleir i Syria i september i fjor.

Kvinnen har sittet fengslet siden 23. september, siktet for å ha medvirket til å rekruttere et barn som barnesoldat for ekstremistene.

Gutten, som døde i strid for IS bare 16 år gammel, var hennes egen sønn, ifølge Expressen.

Det er første gang noen blir tiltalt i Sverige for krigsforbrytelser gjennom å anvende en barnesoldat.

– Ble brukt i strid og propagandaøyemed

Ifølge tiltalen har forbrytelsen skjedd mellom 1. august 2013 og 27. mai 2016. Kvinnen mistenkes for sammen med andre kvinner å ha gjort det mulig å bruke gutten som barnesoldat i Syria.

Barnet er blitt «rekruttert og kontinuerlig brukt i fiendtligheter som ble utført av væpnede grupper, deriblant terroristorganisasjonen IS», skriver påtalemyndigheten i en pressemelding.

– Etterforskningen støtter at sønnen i den tiden han bodde hjemme, fikk utdanning og trening i å delta i fiendtlighetene, at han fikk militært utstyr og våpen, og at han ble brukt i strid og propagandaøyemed samt andre oppdrag som et ledd i krigføringen, sier statsadvokat Reena Devgun.

Nekter for å ha begått straffbare handlinger

Ifølge påtalemyndigheten var slike andre oppdrag å holde utkikk, spionere eller bruke barn som lokkemat eller vakter.

Forbrytelsen anses som grov blant annet fordi kvinnen hadde et særskilt ansvar for barnet og på grunn av IS' hensynsløse krigføring.

Kvinnen nekter for å ha begått straffbare handlinger. Hennes advokat har tidligere uttalt at hun har hatt en ganske begrenset innflytelse over sine barn og sin egen situasjon, og at alt hun har gjort er å prøve å overleve.

Kvinnens mann og to av barna døde i Syria, ifølge Expressen. Etter ektemannens død giftet hun seg på nytt og fikk flere barn. To av hennes døtre skal fortsatt befinne seg i Syria.