Dronning Margrethe skiller seg ut fra andre monarker. Nå har hun sittet 50 år på tronen.

Det var planlagt storstilt fest i forbindelse med 50-årsjubileet for dronning Margrethe. Nå blir det utsatt til høsten. Men selve regentjubileet er 14. januar.

Kronprins Haakon kaller henne «tante Daisy» og spør om råd. Dronning Margrethe har formet sin egen dronningrolle.

Kong Frederik (72) hadde ikke virket helt i form da han holdt sin nyttårstale 31. desember 1971. Men hvor dårlig det sto til, kom som en overraskelse. Han ble syk rett etter talen, fikk deretter et hjerteinfarkt og ble innlagt på sykehus. Om kvelden 14. januar 1972 døde han.

Dagen etter sto hans eldste datter Margrethe (31) på balkongen på Christianborgs slott i bitende januarkulde. Ved siden sto statsministeren Jens Otto Krag. Hun i sort kjole og sørgeslør, med et uttrykk som rommet både sorgen over farens bortgang og betydningen av Krags ord foran mange tusen fremmøtte:

«Kong Fredrik 9. er død. Lenge leve Hennes Majestet dronning Margrethe 2.»

Det var ingen selvfølge at hun skulle bli dronning. Her møter dronning Margrethe og statsminister Jens Otto Krag folket 15. januar 1972, dagen etter at hun ble innsatt som 31-åring. - Oppdraget er for livet, har hun selv sagt.

Fredag 14. januar er det 50 år siden kongen døde. Dronning Margrethe har vært monark dobbelt så lenge som sin far. Det skulle feires med stor festivitas. Men på grunn av koronapandemien er de største festlighetene utsatt til høsten.

Det var ikke gitt at hun skulle bli dronning.

Les hele saken med abonnement