Verden

FN og Israel i giftig ordkrig

En allerede heftig krangel mellom FN-sjef Ban Ki-moon og Israel skrus til enda et hakk.

FN-sjef Ban Ki-moon og Israels statsminister Benjamin Netanyahu fremstår ikke som nære allierte.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

«Ikke skyt budbringeren, Israel», skriver FNs generalsekretær Ban Ki-moon i et debattinnlegg i The New York Times. Han viker dermed ikke en tomme etter at uttalelser han kom med forrige uke, førte til en hissig debatt med statsminister Benjamin Netanyahu og andre talsmenn for Israel. Ban mener han bare påpekte en banal sannhet:

Ban mener seg mistolket

— Historen viser at folk alltid vil kjempe mot okkupasjon, skriver han.

Han mener at israelske talsmenn har forvrengt hans uttalelser når de har tolket dem som en støtte til terrorisme.

Den yngste skal ha vært bare 14 år:

Les også

Palestinske jenter står bak flere av knivangrepene mot israelere

Krangelen startet forrige uke

Dette er bakgrunnen: Siden september har palestinere gjennomført en rekke dødbringende angrep mot israelere. Situasjonen er blant annet kalt knivintifadaen.

Hittil er 26 israelere og rundt 150 palestinere drept. Over 100 av palestinerne er drept under angrep, de andre under opptøyer.

Forrige uke sa FN-sjefen at det er «i den menneskelige natur» å stå imot okkupasjon, at han kunne forstå at særlig unge palestinere mister håpet og at de var sinte for Israels «kvelende okkupasjon». Statsminister Benjamin Netanyahu reagerte kraftig og svarte at FN forlengst har mistet sin nøytralitet og moralske kraft.

— Han rasjonaliserer grufulle forbrytelser som knivstikkinger, skyting og bilangrep med «den menneskelige natur». Uttalelsene fra FNs generalsekretær oppfordrer til terrorisme, uttalte Netanyahu.

— Må se skriften på veggen

Ban tar nå til motmæle. Han benekter kategorisk at han støtter terrorisme og fortsetter sin kritikk av israelske bosettinger på Vestbredden.

— Jeg vil alltid stå opp mot dem som utfordrer Israels rett til å eksistere, akkurat som jeg også vil forsvare palestinernes rett til en egen stat, fremholder Ban i The New York Times.

Han skriver at det «står alle fritt å velge og vrake hva de liker og misliker i taler».

— Men tiden er kommet for israelere, palestinere og det internasjonale samfunn å se skriften på veggen. Den nåværende tilstanden er uholdbar. Det å holde et annet folk under okkupasjon på ubestemt tid undergraver sikkerheten og fremtiden for både isralere og palestinere, mener Ban.

Kranglefantene som sier de er perlevenner:

Les også

Møtet mellom Barack Obama og Benjamin Netanyahu oppsummert i fire punkter

— Palestinsk provokasjonsmaskin

Israels FN-ambassadør Danny Danon har allerede rykket ut mot Bans siste utspill.

— Det finnes ingen unnskyldnng for å myrde kvinner hjemme foran deres barn. Den palestinske provokasjonsmaskinen produserer terrorisme, og FNs generalsekretær legitimerer terrorisme med sine uttalelser, sier han, ifølge Times of Israel.

To jødiske søsken vokste opp i Norge. Så bestemte broren seg for å flytte til Israel:

Les også

«Jeg sier ikke at jøder i Norge ikke lever riktig, men det er så mye enklere å leve som jøde her»

Stengte Ramallah mandag

Mandag stengte Israel langt på vei adkomsten til Ramallah på Vestbredden. Byen fungerer som hovedstad for de palestinske myndighetene. Bakgrunnen var en hendelse søndag der en palestiner åpnet ild mot en veisperring nær byen. Tre israelske soldater ble såret før angriperen ble skutt og drept. Det viser seg at mannen har vært livvakt ved Riksadvokatens kontor i Ramallah.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Er Angela Merkels flytkningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Derfor konkurrerer islamist-statene om å få samarbeide med USA

  2. Sveriges utenriksminister uønsket i Israel

  3. Jøder i Frankrike bedt om å droppe kippa til det kommer «bedre tider»