FBI ransaker bolig til Putin-venn i Washington D.C.

Agenter fra FBI ransaker tirsdag et herskapshus i Washington D.C. og en bolig i New York. Aksjonen skal være rettet mot milliardæren og oligarken Oleg Deripaska (53). Han er Putin-vennen som i 2018 besøkte norske Vestlandet.

FBI-agenter bærer en kasse utenfor herskapshuset som tirsdag ble ransaket.
  • Hans O. Torgersen

Det var i august 2016 at den 27 meter lange luksusyachten Elden besøkte Molde med mystiske gjester om bord.

Seilasen var så sensitiv og berørte så mektige russere, at russiske myndigheter forbød publisering av bilder som en eskortepike tok under turen.

Deripaska er av Russlands rikeste og mektigste menn, og altså venn av president Putin. Han har også bånd til Paul Manafort, som i en periode var valgkampleder for Donald Trump i 2016.

En av de andre gjestene om bord under Vestlandsturen skal ha vært Russlands visestatsminister Sergej Prikhodko. Han er Putins mektigste utenrikspolitiske rådgiver.

Oleg Deripaska (t.h.) og president Vladimir Putin fotografert i 2017.

Deripaska har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden 2018. USA innførte sanksjoner mot ham og andre innflytelsesrike russere på grunn av deres bånd til president Vladimir Putin. Sanksjonene var en reaksjon på det man mener var russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Tirsdag ransaker altså agenter fra FBI herskapshuset i Washington og en bolig i New York, skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters. Ifølge blant annet nyhetsbyrået Associated Press (AP) er det Deripaska som eier boligen i Washington D.C.

En talsperson for FBI bekreftet at man gjennomførte ransaking etter en domstolsavgjørelse. Talspersonen sa ikke noe om hva slags straffesak det dreier seg om.

En representant for russeren uttaler at huset i Washington tilhører familiemedlemmer av Deripaska.