Verden

Mange døde i London

Minst 33 personer er døde etter terrorangrepet i London.

  • Kristjan Molstad
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det har vært minst syv eksplosjoner i London i dag.

1000 mennesker er skadet. Scotland Yard bekrefter at minst 150 personer er alvorlig skadet. Minst 300 hadde torsdag ettermiddag fått behandling på sykehus.

Al-Qaida

Kilder i sikkerhetstjenesten mistenker al-Qaida for å stå bak eksplosjonene, melder BBC.

Hittil ukjente "Secret Organisation al Qaeda in Europe" hevder at de står bak angrepet.

Den italienske sikkerhetstjenesten betviler, ifølge La Repubblica, at gruppen faktisk står bak. IRA benekter enhver medvirkning i dagens hendelser.

Politiet sier at de ikke fikk noen varsel om terroristangrepet på forhånd.

Spor etter eksplosiver

Ifølge London-politiet har man funnet spor etter ekspolsiver på åstedene.

Det er funnet spor etter eksplosiver på to av stedene, både på en av bussene og på en av T-banene. Det har vært eksplosjoner ved Kings Cross, Edgware Road Station, Russel Square, Tavistock Place, Liverpool Street, Moorgate og Aldgate East.

Busseksplosjoner

Det har vært eksplosjoner på tre busser i London sentrum, bekrefter Scotland Yard. En av bussene eksploderte ved Russel Square i London, bare minutter etter flere eksposjoner i Londons t-bane. En annen eksplosjon ble meldt på en buss ved Tavistock Place klokka 10.14. Et øyenvitne snakket med Sky News og fortalte at hun hadde hørt enda en ekplosjon i nærheten av Tavistock Place. Et vitne ved Russle Square-eksplosjonen sa at hele det øverste dekket på en buss ble tilintetgjort.

— Jeg var foran i bussen og hørte et enormt brak. Jeg snudde meg rundt og så at halve dobbeltdekkeren var i lufta, sier vitnet Belinda Seabrook til Press Association. Ifølge politikilder mistenker man at det som forårsaket eksplosjonen på bussen på Russel Square var en avansert bombe. De sier også at mennesker som var på bussen er døde og såret. - Jeg så mange mennesker som sprang opp gata og jeg så en ødelagt buss, sier et øyevitne til Sky News. Eksplosjonen skjedde på en dobbeldekker, mennesker er skadet, melder Sky News. En av eksplosjonene på en av bussene kan ha vært utført av en selvmordsbomber, melder Sky News.

Eksplosjoner på undergrunnen

Hele undergrunnssystemet i London er nå stengt etter dagens terroristangrep. Eksplosjonen mellom Liverpool Street og Aldgate East t-banestasjon i London. ble varslet 08.49 lokal tid. Etter eksplosjonen ble hele t-banesystemet stengt. Klokka 09.33 ble det meldt om nok en eksplosjon på Edgware Road station i nordvest-London. Et vitne sa at t-banen han var på var 200 meter fra Kings Cross da passasjerene så et stort lysglimt.

Toget stoppet og folk brukte paraplyer for å knuse vinduene i toget. Passasjerer ble ført ut av toget av personale fra undergrunnen.

Passasjeren forteller også at det myldret av mennesker, fulle av sot rundt King Cross. Et vitne, Darren Hall, sa at noen passasjerer som kom opp fra en evakuert undergrunnsstasjon, og at noen av passasjerene hadde fjesene dekket med sot og blod.

Han fortalte BBC TV at han ble evakuert sammen med andre ved den store Kings Cross-stasjonen, og hørte smellet først etter det. Saken oppdateres

Les også

  1. Norsk vitne: - Kaos og frykt i gatene

  2. Blair: - Dette er terror!

  3. Hørte eksplosjonen, gulvet ristet

Ansatte ved T-banen måtte evakuere stasjonene etter eksplosjonene torsdag morgen.