Verden

Putin til angrep på Vesten i tale: – Nato skapte en trussel ved våre grenser

Russland markerer i dag seieren over nazistene i 2. verdenskrig. Vladimir Putin gikk til angrep på vesten i sin tale.

Vladimir Putin talte på Den røde plass mandag morgen. Han nevnte ikke Ukraina i talen, men snakket om Russlands «spesialoperasjon».
 • Sigrid Gausen
  Sigrid Gausen
  Journalist

Mandag formiddag skred Putin på talerstolen i forbindelse med Russlands feiring av frigjøringsdagen. Han linket bekjempelsen av nazismen med krigen i Ukraina.

– I dag vil jeg tale til våre styrker i Donbas. Dere kjemper for seier for vårt land, slik at ingen glemmer lærepengene fra andre verdenskrig, sa Putin fra talerstolen.

Han forklarte at Russland måtte gå inn i Ukraina, for å forsvare seg mot en trussel i Ukraina.

– Vi så hvordan de startet å utvikle militær infrastruktur. Faren vokste hver dag. Russland måtte handle, det var den eneste riktige avgjørelsen til et uavhengig og sterkt land.

Putin gikk også til angrep på Vesten i talen.

– Nato begynte å utforske territorier nærme oss. Dette skapte en trussel ved våre grenser.

Han sa at Vesten planla å invadere Russland. Han hevdet også at Russland hadde tatt initiativ til en sikkerhetsavtale med Europa, men at de ikke ønsket å lytte.

– De hadde andre planer, la han til.

Talen varte i litt over 12 minutter. Han nevnte ikke Ukraina en gang i talen.

Fly uteblir

Det er tidsforskjellen mellom Moskva og vestlige land som gjør at Russland feirer frigjøringsdagen en dag etter de fleste andre. Merkedagen blir feiret med en voldsom militærparade på Den røde plass.

I år er intet unntak. Og ett av Putins ønsker for dagen har nok vært å feire en seier i Ukraina. Det ønsket ser det ikke ut til at han får oppfylt.

Paraden er gyllen mulighet for Russland til å vise sin militære styrke. Det er vanlig at det russiske militæret viser frem sine stridsvogner og missiler.

Det russiske forsvarsdepartementet har sagt at 77 fly og helikoptre kommer til å bli vist frem ved at de flyr over paraden. Flyene har ikke gjort en opptreden ennå. Dagbladet melder at flyshowet skal være avlyst på grunn av været.

– Dagen er en god mulighet for å drive avskrekking overfor Nato og USA, sier Tom Røseth. Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

En såkalt interkontinental ballistisk missil blir vist frem under prøvene til mandagens store parade.

Skal samle entusiasme til «spesialoperasjonen»

Lenge var det spekulert på om Putin ville bruke dagen til å erklære at Russland skal eskalere krigen ytterligere. Kreml har sagt at de ikke planlegger en slik intensivering.

Det ble ikke gitt en advarsel om opptrapping av Putin. Talen omtalte hvorfor de gikk inn i Ukraina, motet til deres soldater og viktigheten av å forsvare seieren i andre verdenskrig nå.

Dette er en oversikt over hele militærparaden som skal foregå i Moskva 9. mai, ifølge nettavisen til det russiske militæret.

Det er blant annet planlagt at en flyformasjon hvor flyene skal forme bokstaven «Z», til støtte for krigen i Ukraina.

CNNs internasjonale redaktør Nic Robertson sier at talen ga lite informasjon om hva Russland planlegger fremover.

– Jeg ble overrasket over måten han refererte til kampområdene som Donbas, i stedet for hele Ukraina, sier han. Han legger til at talen heller ikke signaliserte at Russland kom til å gi seg i krigen.

 1. Les også

  Hun overlevde Hitlers angrep. Nå advarer 100-åringen Putin.

 2. Les også

  Putin går løs på vikingene. Hans syn på historien viser hva det langsiktige målet er.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5