Verden

Al Jazeera-journalist skutt og drept på Vestbredden: – Åpenbart drap, mener nyhetskanalen.

Sherine Abu Aqla var Al Jazeeras korrespondent på Vestbredden. Hun ble skutt og drept da israelske soldater stormet byen Jenin onsdag morgen.

I 20 år hadde Al Jazeeras Palestina-korrespondent Sherine Abu Aqla dekket situasjonen i Palestina. Onsdag morgen ble hun skutt i hodet og drept.
  • Vilde Skorpen Wikan
    Vilde Skorpen Wikan
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hendelsen skjer etter flere uker med voldelige sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske aktivister i Jenin på Vestbredden.

51 år gamle Sherine Abu Aqla var en erfaren journalist. Den palestinsk-amerikanske journalisten har dekket situasjonen i de okkuperte palestinske områdene i rundt 20 år. Hun ble skutt i hodet da israelske soldater gjennomførte et raid i et nabolag i Jenin onsdag morgen. Det melder Palestinas helsemyndigheter.

Al Jazeera sier korrespondenten ble drept av israelske soldater.

– Sherine Abu Aqla dekket hendelser i Jenin, konkret de israelske raidene mot byen, da hun ble skutt i hodet, sa Al Jazeera-journalist Nida Ibrahim, ifølge avisen.

Israels statsminister Naftali Bennett sier i en uttalelse at Aqla trolig ble truffet av kuler avfyrt fra palestinsk side.

– Ifølge vår informasjon virker det som om at væpnede palestinere som skjøt vilkårlig på det tidspunktet, var ansvarlig for det ulykksalige dødsfallet, sier Bennett i en uttalelse.

Sammen med pressevesten ble den døde Al Jazeera-journalisten Sherine Abu Aqla båret bort onsdag morgen. Abu Aqla ble skutt og drept i forbindelse med en israelsk militæroperasjon.

Uvanlig

Abu Aqla var synlig identifisert som presse da hun ble skutt. Også den palestinske journalisten Ali Samoodi ble skutt og såret. Han avviser at Aqla ble drept av palestinere.

Han sier til nyhetsbyrået Reuters at israelske styrker plutselig skjøt mot dem.

Israels statsminister Naftali Bennett sier palestinere, ved å angripe israelske soldater, uansett har skylden for Abu Aqlas død.

De israelske soldatene svarte med å åpne ild etter at de først ble skutt mot av palestinere, hevder den israelske hæren.

Al Jazeera er ikke i tvil om hvem som er den skyldige parten.

– I et åpenbart drap som strider mot internasjonal lov og normer, henrettet de israelske okkupasjonsstyrkene kaldblodig Al Jazeeras korrespondent i Palestina, Sherine Abu Aqla, skriver Al Jazeera i en uttalelse.

TV-kanalen mener målet er å hindre journalister i å gjøre jobben sin.

Det er ikke vanlig at israelske soldater skyter journalister. Det forteller Abdel Karim Sadi. Han er feltarbeider ved den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem og jobber i området nord på Vestbredden.

– Journalister og menneskerettighetsaktivister beskyttes av loven. De israelske soldatene er godt trent og har tilgang til god informasjon, sier Sadi til Aftenposten onsdag morgen.

En journalist reagerer på beskjeden om at kollega Sherine Abu Aqla er skutt og drept.

Uker med sammenstøt

Sadi forteller at skytingen skjer etter ukevis med vold og sammenstøt mellom soldater og innbyggere i Jenin. Volden har vært særlig konsentrert rundt den permanente flyktningleiren i byen.

Han mener de israelske soldatene tyr til overdreven maktbruk. De bruker tåregass og skyter med vanlige kuler og gummikuler. Flere palestinere er drept den siste tiden.

De israelske soldatene er blitt møtt med steinkasting, hjemmelagde eksplosiver og skyting.

Les også

En bølge av terror rammet Israel. Svaret har gått hardt ut over én by.

– Nesten hver natt går soldatene inn i nabolag i Jenin og landsbyene rundt. Målet er å eliminere palestinske aktivister fra Jenin, sier Sadi.

Det var under et slikt raid onsdag morgen at Sherine Abu Aqla ble drept.

Nå frykter Sadi at Israel vil prøve å legge skylden på palestinere.

– Et angrep på ytringsfriheten, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Journalister stadig mer utsatt

Det er særlig i krig og konflikter at det er viktig at journalister er til stede, mener generalsekretær Hege Newth i Norske Pen. Organisasjonen jobber for å fremme ytringsfrihet.

– Det er nettopp i slike situasjoner som krig og humanitære katastrofer, at det er viktig at journalister får gjort jobben sin. Både for å fortelle verden om hva som skjer, men også for å informere landets egen befolkning om hva som skjer, sier Newth til Aftenposten.

Hun synes drapet på Sherine Abu Aqla er forferdelig trist.

– Men det er dessverre slik at journalister er stadig mer utsatte i konflikter og krig, sier hun.

EU fordømmer drapet, og både USA og EU ber om gransking.

– Vi oppfordrer begge sider til å delta i den etterforskningen så vi kan finne ut hvorfor dette skjedde, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier hun er svært opprørt over drapet.

Huitfeldt skriver på Twitter at det er viktig at drapet etterforskes.

– Angrep mot journalister er et økende problem og er et angrep på ytringsfrihet og demokrati, skriver Huitfeldt.

Les mer om

  1. Palestina
  2. Israel
  3. Journalistikk