Verden

Iraks regjering fornøyd med dødsdom

Den irakske regjeringen er godt fornøyd med at Saddam Hussein er dømt til døden. Men menneskerettsgrupper mener det er gjort grove feil i rettssakene mot ham.

– Dette er minimum av hva Saddam fortjener, siden forbrytelsene hans var omfattende, sier en talsmann for Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

– Skremmende forbrytelser

Også den britiske regjeringen var raskt ute med å kommentere dommen, og utenriksminister Margaret Beckett understreker betydningen av at den irakske eksdiktatoren er blitt stilt til ansvar for sine handlinger.

– Skremmende forbrytelser ble begått av Saddam Husseins regime. Det er riktig at de som anklages for slike forbrytelser mot det irakiske folket, stilles til ansvar av det irakiske rettsvesenet, sier Beckett søndag.

Den amerikanske ambassadøren til Irak, Zalmay Khalizad, sier dommen er en viktig milepæl i arbeidet med å bygge et fritt samfunn i Irak.

– Ikke upartisk

Men menneskerettsgruppen Amnesty International fordømmer dødsdommen og sier rettssaken mot Saddam og hans medtiltalte har vært skjemmet av alvorlige uregelmessigheter. Rettssaken som kunne ha blitt et viktig bidrag i arbeidet med å etablere rettssikkerhet i Irak, har i virkeligheten vært dypt urettferdig, mener Amnesty.

– Retten var ikke upartisk. Det ble ikke gjort nok for å sørge for sikkerheten til forsvarere og vitner, sier Malcolm Smart, som leder Amnestys Midtøsten— og Nord-Afrika-program.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier det er viktig at Saddam nå er stilt til ansvar for sine forbrytelser, men beklager samtidig at Irak ikke har avskaffet dødsstraffen, ifølge nyhetsbyrået TT.

 1. Les også

  Saddam Hussein dømt til døden

 2. Les også

  Skrekkhistorier i retten

Carl Bildt beklaget at Irak ikke har avskaffet dødsstraff. CHARLES DHARAPAK/AP/SCANPIX

¿ Dette er ikke dommen over en mann, men over hele den mørke tiden da han regjerte, sa Iraks statsminister Nuri al-Maliki. AP Photo/APTN

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  FN-granskere skal kartlegge IS’ krigsforbrytelser – men hva med dem som kjempet mot IS?

 2. VERDEN

  Feirer seier over IS, men kampene i Mosul fortsetter

 3. VERDEN

  Blair får massiv kritikk i granskningsrapport om Irak-krigen

 4. VERDEN

  Pompeo fordømmer angrep på amerikansk base i Irak

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Alvorlige påstander om krigsforbrytelser i Mosul

 6. VERDEN

  – Trump har kastet dynamitt inn i kruttønnen