Verden

Ekspert: – Selv små byer får en politisk symbolbetydning. Dette kan være enda viktigere enn Mariupol.

Slaget om Sievjerodonetsk har vart i over en måned, og den ukrainske styrken i byen kan være omringet. Små seire der kan avgjøre mye i krigen, mener ekspert.

En ukrainsk soldat står på sin post i et hus som bærer preg av de harde gatekampene som har rast i Sievjerodonetsk.
  • NTB-Snorre Schjønberg

– Dette er et typisk eksempel på hvordan et lite område blir hele kraftsenteret i krigen. På den måten er det litt briste eller bære for begge parter her. Både militært og taktisk i at terrenget åpner seg vestover, men også den politiske situasjonen i at russerne kan få en seier i å ha tatt hele Luhansk fylke.

Det sier Palle Ydstebø, sjef for seksjon for landmakt ved krigsskolen, til NTB onsdag.

– Det koker ned til et par kvadratkilometer, sier Ydstebø.

Oberstløytnant Palle Ydstebø fotografert på Akershus festning. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bruer over elven Donets

Helt siden i starten av mai har Russland forsøkt å få kontroll over byen, som ligger vest i Luhansk fylke ved bredden til elven Donets. Det har rast harde gatekamper der, og ukrainerne har forskanset seg i industriområdet rundt den kjemiske fabrikken i byen.

Soldater har forskanset seg, og sivile har søkt dekning i fabrikken. Det er snakk om å opprette humanitære korridorer.

Den siste tiden har russerne ødelagt broene over elven. Ifølge ukrainske myndigheter blir deres styrker nå angrepet fra alle kanter. De kan være i ferd med å bli helt isolert. Russland har konsentrert mye av sine styrker i angrepet på byen i lang tid.

– Broene er blitt ødelagt en etter en. Den siste skikkelige broen gikk for et par dager siden. Det betyr i første omgang at ukrainerne blir avskåret fra å trekke seg ut eller få inn forsterkninger, men da må russerne ta kontroll på hele elvebredden på vestsiden av byen, sier Ydstebø.

En høyde ved elvebredden

Nettopp elvebredden kan bli helt avgjørende. Ukrainerne holder Lysytsjansk på den andre siden av elven. Byen ligger på en høyde. Det gir Ukraina et fortrinn. De kan angripe russerne fra høyden, uavhengig av hvordan det går i selve Sievjerodonetsk.

– Det kan godt hende at ukrainerne faktisk vil akseptere å bli omringet, rett og slett fordi de har kontroll på det sterke forsvarsterrenget på vestsiden av elven og kan dermed støtte de ukrainske styrkene på bakken, sier Ydstebø.

– Men samtidig kan ukrainerne velge å oppgi byen og trekke seg helt ut. Det i seg selv vil ikke gi russerne noe annet enn en by som de omtrent har skutt i filler, sier oberstløytnanten.

En eventuell russisk offensiv vestover fra Sievjerodonetsk, over elven og opp skråningen, anser han som en ekstremt krevende operasjon som vil binde opp enorme styrker. Det at russerne ødelegger broer kan også tyde på at de ikke ønsker å gjøre det.

Ukrainske soldater tar en sigarett og en pust i bakken under harde kamper mot russerne ved frontlinjen i Sievjerodonetsk onsdag forrige uke.

Besatt av å ta byen

Spørsmålet er hvorfor russerne virker så besatt på å ta Sievjerodonetsk akkurat nå.

– Det er ikke godt å si, det kan være at sjefene har fått ordre om å ta byen, og da blir det nærmest en magnet som trekker all oppmerksomhet til seg, sier Ydstebø.

Russerne kan velge å sende styrker over elven enten nord eller sør for Sievjerodonetsk, for så å angripe vestover. Ydstebø sier at de er ved et bristepunkt. Ikke langt vest for elven blir landskapet åpnere, og da er det lettere å angripe.

Samtidig har russerne et uttalt mål om å ta hele Luhansk og Donetsk fylke, muligens med mål om å annektere dem innen kort tid.

– Selv om russerne etter alt å dømme har krafset sammen mesteparten av kampstyrkene sine for å ta restene av Luhansk fylke, har de ikke de store fremgangene. Og de fremgangene de får, koster uforsvarlig mye, sier Ydstebø.

En ukrainsk soldat med siktet rettet mot frontlinjen i byen som kan bli et bristepunkt for hele krigen.
En ukrainsk tank ved frontlinjen i Sievjerodonetsk. De ukrainske soldatene ser ut til å bli isolert, men kjemper videre.

Dette blir avgjørende

Det er langt mer avgjørende å klare å presse gjennom forsvarslinjene på vestsiden av Donets-elven enn å ta selve Sievjerodonetsk, mener han. Da er det mer åpne sletter vestover mot Kramatorsk og Odesa.

– Det er krevende terreng å angripe i hvis Ukraina skal ta det tilbake. Samtidig er det en politisk gevinst hvis de kan si at de har tatt hele Luhansk, sier Ydstebø.

– Derfor er den fliken som er igjen, politisk viktig nettopp for å nekte russerne den gevinsten. Selv små byer får en politisk symbolbetydning. Dette kan være enda viktigere enn Mariupol siden Russland har vært så tydelige på å ta disse fylkesgrensene, sier han.

Dersom Russland klarer å ta den siste fliken av Donetsk fylke, vil de også kunne forskanse seg og gjøre en ukrainsk motoffensiv vanskelig. Ukrainerne sier at det haster med å få frem våpen som gjør at de kan forsvare seg mot dette.

– Ukrainerne sier at det haster. Jeg tror nok de kan holde det en god stund ennå med det de har, men de vil måtte ta en del store tap hvis de skal stå i dette uten mer artilleri, sier Ydstebø.

– De bør om ikke altfor lenge, tidligst midt i juli, ha rakettartilleri for å kunne bekjempe mål inne på dypet på russisk side, kommandoplasser, russisk artilleri, ammunisjonslager og slike ting for å redusere russernes evne til å angripe, sier Ydstebø.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina