Verden

Utkantprotest mot svensk asylhåndtering

SOTENÄS (Aftenposten): De er politiske motstandere, men enige på ett punkt: Det er en hel del som ikke fungerer i svensk innvandringspolitikk.

Enhver tom bygning er et potensielt asylmottak, har Moderaterna-ordfører Mats Abrahamsson erfart. Nå vil han at kommunen kjøper seg råderett over dette huset på kaikanten i tettstedet Kungshamn. Stedet er totalt uegnet som asylmottak, mener han. Foto: Mona W. Claussen

 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist

Mange svensker føler utrygghet for egen jobb og økonomi. Når asylsøkere dessuten bosettes uten at lokalsamfunnene får et ord med i laget, vinner SD terreng, mener sosialdemokraten Britt Wall. Foto: Mona W. Claussen

Pål Ohlzon debuterer snart som lokalpolitiker for Sverigedemokraterna. Sverige bør stanse innvandringen inntil landets økonomi bedrer seg, mener han. Foto: Mona W. Claussen

Sverigedemokraterna (SD) ble tredje største parti i riksdagsvalget nylig. Det var et varsko til de andre partiene, som hittil har vært enige om å ignorere SD og la innvandringspolitikken ligge fast.

Det største borgerlige partiet, Moderaterna, kommer til å justere sin innvandringspolitikk, tror ordfører Mats Abrahamsson i Sotenäs kommune i Bohuslän.

Han gjorde et svært godt kommunevalg for Moderaterna i september og fikk regionens beste resultat: 36,5 prosent av stemmene. Det skyldes blant annet at han har markert kraftig misnøye med måten innvandringen styres i dag.

Vi i virkeligheten

— I dag mener mange at Moderaterna sentralt har en ikke-politikk på dette området. Vi som sitter her ute i virkeligheten og skal ta imot asylsøkerne, vet at noe må gjøres, sier han.

Ordføreren har tre krav: Andre EU-land må ta sin andel og dermed redusere innvandringen til Sverige. Systemet for utplassering av asylsøkere i svenske kommuner må legges om. Og svenske rikspolitikere må begynne å snakke høyt om utfordringene.

Les også: Svenskene forstår ikke sin egen innvandring

Da Aftenposten besøkte Sotenäs i fjor høst, var både blå og rødgrønne lokalpolitikere opprørt. Det statlige Migrationsverket hadde gitt en privat aktør klarsignal til å åpne et asylmottak med 55 sengeplasser i kommunen, uten at kommunen selv var informert.

— Hva med legedekning og andre støttefunksjoner? Alt må planlegges, nå har vi dårlig tid, sa sosialdemokraten Britt Wall.

Enige og uenige

Et knapt år senere er ett asylmottak skrinlagt og et annet under planlegging, i Lyckans vandrerhjem en mils vei fra nærmeste tettsted. Migrationsverket jobber på høygir i hele landet og må takke ja til de lokaler som tilbys, så sant standarden er tålelig bra.

— Vi har fortsatt ingen innvirkning på hvor asylsøkerne skal bo. Ingen spør oss hva som er mest praktisk, innvender Abrahamsson.

— Det må bli slutt på at private kan åpne asylmottak hvor som helst og når som helst, mener Wall.

— Kommunene må vite hvor mange asylsøkere de skal planlegge for. Antallet bør være bestemt på forhånd, for eksempel ut fra kommunenes innbyggertall og økonomi, mener Wall.

Jeg har også sagt at jeg vil forby tigging. Noen mener dette gjør meg til rasist. Ordfører Mats Abrahamsson

Også hun krever at andre EU-land avlaster Sverige og tar mer av flyktningstrømmen. Lignende innspill er det mange av i kommunenes egen avis, Dagens Samhälle.

Wall og Abrahamsson er langt på vei enige om at innvandringspolitikken må justeres.

Den uenighet som preger ettervalgsdebatten i Sotenäs og Sverige forøvrig, handler i stor grad om hvor grensen skal trekkes mot SDs polemikk og politikk.

Les også: Det nytter ikke å vise finger til Sverigedemokraterna

En måned før valget satte Abrahamsson fokus på det eneste mottaket kommunen foreløpig har, et hjem for en liten gruppe mindreårige asylsøkere. Britt Wall mener utspillet var umotivert og spekulativt.

Ordføreren kjenner anklagene om at han gjør seg lekker for potensielle SD-velgere.

— Jeg har også sagt at jeg vil forby tigging. Noen mener dette gjør meg til rasist. Men min politikk er helt annerledes enn Sverigedemokraternas. Om SD hadde makten i Sotenäs kommune, ville vi ikke ha tatt imot en eneste asylsøker. Jeg vil ta imot asylsøkere, men dette må skje i mer ordnede former enn i dag, sier Abrahamsson.

SD-debut

Lokalt i Sotenäs scoret Sverigedemokraterna noe under snittet i andre kommuner, men kapret likevel 2 av 31 mandater i kommunestyret.

Listetoppen Pål Ohlzon er fersk i politikken. Hans vei til Sverigedemokraterna gikk via en syk bror som ble sviktet av helsevesenet, sier han. Velferdsordninger og distriktspolitikk er viktig for ham. Og innvandring.

— Sverige har ikke råd til å ta imot innvandrere nå, vi har jo ikke arbeid og bolig til våre egne innbyggere. Vi må vente til økonomien er bedre, sier han.

- Norge er rikt, betyr det at vi burde ta imot flere?

— Det vil jeg ikke ha sagt noe om. Dere har penger nå, men oljen kan jo ta slutt, sier Ohlzon.

Ohlzon tviler på at andre partiers rikspolitikere vil legge om stilen og snakke høyere om de utfordringer innvandringen betyr ute i kommunene.

— Nei, det tør de ikke. De kommer til å fortsette som før.

Slik diskuterer de veien videre

Mange svensker vil snakke mer om migrasjon og integrasjon, men nødig på SDs premisser.

SD knyttes fortsatt til rå rasisme. Hittil i år er nærmere 30 SD-politikere tatt for rasistiske ytringer: Innvandrere beskrives som kakerlakker og aper, muslimer er late og voldsomme og så videre.

Før valget avslørte Expo.se at hver tredje SD-kandidat på Facebook hadde anbefalt nettsteder eller delt materiale som rammes av partiledelsens uttalte nulltoleranse.

Les også: Sverigedemokraterna kan bli mye større

På tross av skandalene fikk partiet 13 prosent av stemmene. Velgere som vil redusere innvandringen, hadde ikke noe alternativ til SD. Alle de andre partiene vil beholde politikken slik den er.

— Å sammenfatte SDs velgere som rasister er ikke troverdig lenger, mener Gudrun Schyman, talskvinne for Feministiskt Initiativ.

— I manges øyne fremsto SD kanskje som det eneste opposisjonspartiet, tror statsviteren Ulf Bjereld.

Nå tar flere til orde for at øvrige partier erobrer innvandringsdebatten og fører den på andre premisser enn SDs.

— Om Moderaterna vil redusere risikoen for et enda større nederlag i neste valg, må partiet ta større ansvar for det som skjer etter at flyktningene har fått opphold, mener debattanten Alice Teodorescu.

— Det er for vanskelig å få jobb, og det er for vanskelig å finne bolig. Dette må man ta tak i, sier hun til Aftenposten.

Det er ikke å normalisere SD, poengterer hun, det er å ta ansvar for egen politikk.

Tidligere statsminister Göran Persson (S) og andre på den rødgrønne siden mener svaret ligger i en sterkere fordelingspolitikk. Fattigdom og utrygghet gir en misnøye som SD profitterer på, mener Persson.

 1. Les også

  6 spørsmål og svar om Sverigedemokraternas valgskred

 2. Les også

  - Öppna era hjärtan, ba Reinfeldt. Velgernes svar var et sterkere SD

 3. Les også

  Utfordring for den svenske ryddigheten