Ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) har særlig bidratt til å prege det globale nyhetsåret 2015, gjennom terrorangrep i Vesten, brutal voldsbruk i Syria og Irak og som en av årsakene til migrantkrisen. Men det skjedde også andre ting, og diplomatiske triumfer var blant dem. Her er 20 av bildene som viser et knippe av årets verdensnyheter.

MIGRANTKRISEN: 22. august bar den norske politimannen Frank en én dag gammel baby i sikkerhet. Barnet og moren ble berget fra en gummibåt av det norske skipet «Siem Pilot» utenfor kysten av Libya. Rett før jul oversteg antallet flyktninger og andre migranter i år til Europa én million.
Stig B. Hansen

Les Aftenpostens beretning fra Middelhavet her:

MIGRANTKRISEN: 4. september ble tre år gamle Alan Kurdi funnet druknet på stranden ved Bodrum i Tyrkia. Bildene av den syriske gutten gikk verden rundt. Ifølge tall fra International Migration Organisation har omtrent 3700 flyktninger og andre migranter omkommet i Middelhavet i år.
Nilufer Demir, DHA/AP/NTB Scanpix

Bakgrunnen til familien som fikk verden til å våkne:

MIGRANTKRISEN: En familie krabber under piggtrådgjerdet fra Serbia til Ungarn 27. august. Etter at flyktninger og andre migranter i stort antall gikk fra Hellas over Balkan mot EU, bygget flere land grensegjerder for å bremse strømmen av mennesker og få kontroll på ankomstene.
BERNADETT SZABO, Reuters/NTB Scanpix

Aftenpostens korrespondent var i slutten av oktober på grensen mellom Østerrike og Slovenia:

IS-KRIGEN: Ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) har i tiden fra mai gjentatte ganger sprengt kunstskatter og ruiner i antikkbyen Palmyra i Syria. I august halshugget IS arkeologen Khaled Assad (82), som i 40 år var sjef for oldtidsmyndighetene på stedet.
SANDRA AUGER, Reuters/NTB Scanpix

Det kan virke som meningsløs vandalisme. Det er trolig velregissert krigsstrategi:

I Den islamske statens «kalifat» er dagliglivet preget av frykt og brutalitet:

EKTESKAP: 26. juni bestemte USAs høyesterett med fem mot fire stemmer at ingen av nasjonens 50 delstater kan nekte homofile å gifte seg. En stor folkemengde brøt ut i jubel utenfor høyesterettsbygningen i Washington DC da kjennelsen ble kunngjort.
Jacquelyn Martin,AP/NTB Scanpix

Han ble utnevnt av George W. Bush, men mange konservative er nå bitre på ham:

Steining, piskeslag, livsvarig fengsel eller dødsstraff:

GERMANWINGS-STYRT: 24. mars låste annenpilot Andreas Lubitz seg alene inne i cockpit på Germanwings' flyvning 9525 fra Barcelona til Düsseldorf og styrtet flyet i et fjell sør i Frankrike. Alle 150 om bord omkom. Det fremkom senere at piloten hadde fått behandling for selvmordstanker.
EMMANUEL FOUDROT, Reuters/NTB Scanpix

Piloten ignorerte over tolv forsøk på å få kontakt med ham:

Kapteinen forsøkte å bryte seg inn i cockpit med øks:

CHARLIE HEBDO: 7. januar angrep islamistiske terrorister det franske satirebladet Charlie Hebdo. 12 ble drept. Senere ble en jødisk matbutikk angrepet og fire ble drept. 11. januar deltok to millioner i en minnemarsj i Paris' gater. Je suis Charlie (Jeg er Charlie) ble et slagord.
Thibault Camus, AP/NTB Scanpix

Les Harald Stanghelles kommentar:

Den drepte politimannen Ahmed Merabet ble et symbol på muslimers kamp mot terrorister:

«Det som gjør meg redd, er at denne trusselen ikke har blitt tatt seriøst»:

DIPLOMATI: Da Xi Jinping og Ma Ying-jeou møttes 7. november, var det første gang lederne for Taiwan og Fastlands-Kina møttes siden landet ble splittet i 1949. De møttes på nøytral grunn i Singapore og kalte hverandre «herr» i stedet for «president».
Wong Maye-E, AP/NTB Scanpix

Kina og Taiwan spleiset på middagen og gjemte alle flagg:

KØBENHAVN-TERROR: 14. og 15. februar ble København terrorrammet da først et debattmøte og deretter en synagoge ble angrepet. To ble drept og fem såret. Den antatte gjerningsmannen, inspirert av islamsk ekstremisme, ble drept i en skuddveksling med politiet.
Jan T. Espedal

Terrorangrepene setter fart i Norges arbeid for det frie ord:

Kunstneren Lars Vilks var trolig målet for det ene terrorangrepet i København:

SINAI-STYRT: 31. oktober gikk et russisk passasjerfly i oppløsning over Egypts Sinaiørken, og 224 omkom. En lokal del av ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) sier de sto bak. Russiske myndigheter har utlovet en dusør på over 400 millioner kroner for terroristene.
MOHAMED ABD EL GHANY, Reuters/NTB Scanpix

Disse fem strategiene må Vesten jobbe etter for å bekjempe terrororganisasjonen:

Provinsen Sinai har påtatt seg ansvaret:

DIPLOMATI: I juli gjenåpnet USA sin ambassade i den cubanske hovedstaden Havanna etter 54 år. 14. august ble flagget høytidelig heist. Tidligere i 2015 fjernet USA landet fra listen over stater som støtter terrorisme, og i desember ble det arbeidet med å gjenåpne direkte flyforbindelser.
Pablo Martinez Monsivais, Reuters/NTB Scanpix

Flagget ble overlevert av tre pensjonerte amerikanske marinesoldater, de samme tre soldatene som firte flagget 4. januar 1961 da USA kuttet alle relasjoner til Cuba:

Forgiftede sigarer og en verden på randen av atomkrig:

CALIFORNIA-TERROR: 2. desember angrep et muslimsk ektepar med skytevåpen en lunsjtilstelning for offentlig ansatte i San Bernardino i California. 14 ble drept og 24 såret. De to ble drept i en skuddveksling med politiet. Motivet antas å være inspirert av islamsk ekstremisme.
MARIO ANZUONI, Reuters/NTB Scanpix

Etterlot baby hos bestemor:

Masseskytingen i San Bernardino har gjort mange i USA nervøse for trusselen fra ekstrem islamisme:

KLIMA-VEDTAKET: Etter terrorangrepene i Paris ble en marsj under klimamøtet i desember avlyst og folk satte i stedet skoene sine på Republikkplassen. Verdens land ble på klimakonferansen enige om å forsøke å begrense oppvarmingen av kloden til 1,5 grad.
ERIC GAILLARD, Reuters/NTB Scanpix

Hvilke land kan vi stole på når klimaavtalen fra Paris skal settes ut i livet, spør Aftenpostens Ola Storeng:

Les Aftenpostens Ole Mathismoens oppsummering:

VANN PÅ MARS: NASA kunngjorde i september at de har funnet tegn til flytende vann på Mars. Sorte striper i terrenget blekner når det blir kaldere. Funnet av vann betyr at planeten kan være egnet for enkelte typer liv og det kan gjøre utforskning av Mars lettere.
NASA/JPL/University of Arizona

Kan det finnes liv på vår naboplanet? Kanskje, svarte forskerne. Se TV-innslag:

NASA: Vann funnet på Mars Og når en slik oppdagelse blir presentert på en pressekonferanse, kom naturligvis spørsmålene om det kan finnes liv på vår naboplanet. Kanskje, svarte forskerne.
NEPAL-SKJELV: Nismala Paikyae måtte amputere høyrebenet da jordskjelvet i april rammet Nepal. 9000 døde og over 23.000 ble skadet i katastrofen. Skjelvet hadde en styrke på 7,8, og målinger tyder på at det gjorde Mount Everest (8848 moh.) 2,5 centimeter lavere.
Jørgen Lohne

Les Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohnes reportasje her:

Skjelvet forandret geografien:

MEKKA-TRAGEDIE: 24. september ble et stort antall muslimske troende kvalt eller klemt ihjel ved Mekka under årets store pilegrimshøytid. For mange mennesker kom inn i de samme gatene samtidig. De offisielle tallene fra Saudi-Arabia viser 769 omkomne. Ifølge nyhetsbyråer er tallet godt over 2000.
AP/NTB Scanpix

Nyhetsbyrå telte over 1300 flere omkomne enn myndighetene:

ETTBARNSPOLITIKKEN: Kinas myndigheter kunngjorde i oktober at landet vil fase ut sin ettbarnspolitikk. Reglene om ett barn pr. familie har vært håndhevet siden slutten av 1970-tallet. Bildet viser Guan Junze med sine besteforeldre på Beijing-besøk:
KIM KYUNG-HOON, Reuters/NTB Scanpix

Chong ønsker seg en lillebror:

FLYANGREP: 24. november skjøt et jagerfly fra NATO-landet Tyrkia ned et russisk jagerfly ved grensen mellom Tyrkia og Syria. Ifølge tyrkerne hadde russerne krenket tyrkisk luftrom i 17 sekunder. Russerne er i Syria for å kjempe mot motstandere av Assad-regimet, deriblant IS.
Haberturk/Reuters/NTB Scanpix

Norsk jagerpilot mener nedskyting av kampflyet var forberedt:

Tyrkia offentliggjorde lydopptak av advarsler:

KNIVINTIFADAEN: Over 20 israelere er drept og godt over 200 såret i en bølge av palestinske angrep med kniv, skytevåpen og biler siden september. Rundt 120 palestinere er drept av israelske soldater og politi i samme tidsrom. Mange av dem er drept i forbindelse med angrep, mens andre er drept under opptøyer.
AMMAR AWAD, Reuters/NTB Scanpix

I sosiale medier fyres det opp under uroen:

PARIS-ANGRPENE: Kvelden 13. november gjennomførte selvmordsbombere og bevæpnede menn flere angrep i Paris. 130 ble drept og langt over 300 såret. Ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) sier de står bak. Frankrike erklærte unntakstilstand og intensiverte flybombingen av IS i Syria.
PHILIPPE WOJAZER, Reuters/NTB Scanpix

Noen elsket landhockey, andre likte å dyrke grønnsaker, mange var ihuga rockefans og én ble kalt «den snille kjempen» av sine venner:

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.