Verden

Yrkesforbud og tre års betinget fengsel for Kinas mest kjente MR- advokat som “twitret” landets ledere rasende

Dommen over Pu Zhiqiang ble gjort betinget med prøvetid. Om ti dager er han fri etter 19 måneder i varetekt, men han er fratatt sin advokatbevilling.

Politiet gjorde en stor innsats for å holde journalister borte da menneskrerettighetsadvokaten Pu Zhiqiang fikk sin dom i Beijing.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia
Pu Zhiqiang fotografert under en rettssak i Chongqing i 2012. Mandag ble menneskerettighetsadvokaten stilt for en straffedomstol i Beijing.
Pu Zhiqiangs forsvarer, advokat Shang Baojun, er lettet over den betingede dommen, men vil ikke den en seier.

– Nei, dette er slett ingen seier, svarer forsvarsadvokat Shang Baojun på Aftenpostens spørsmål da han tar imot på sitt kontor like etter at retten er hevet:

– Jeg vil snarere kalle det en lettelse. Helst skulle vi jo ha klart å få en frifinnelsesdom. Men under omstendighetene får vi si oss relativt fornøyd med tre år betinget med tre års prøvetid, sier han.

Shangs opplegg av forsvaret kan ha hatt stor betydning for det mange mener er en overraskende mild dom, ikke minst ved at advokaten har klart å få stor oppmerksomhet om saken i internasjonale medier.

Den opprinnelige anklagen mot Pu (50) kunne gitt 20 års fengsel, og tiltalen Kinas mest kjente menneskerettighetsadvokat faktisk ble kjent skyldig etter, kunne gitt åtte år.

Les om anklagene mot Pu:

Les også

twittermeldingene

Strafferettsspesialisten sier at han er dypt bekymret over at hans klient og kollega er blitt fratatt sin bevilling: – Dette viser hva slags forhold menneskerettighetsadvokater i dagens Kina lever under, hevder Shang.

Belastning

Pu Zhiqiang må fortsatt tilbringe ti dager i fengsel mens den kinesiske anklagemyndigheten vurderer om saken skal ankes. Selv har han godtatt dommen, og det er helt usannsynlig at det blir noen ny rettsrunde.

Saken mot den profilerte Pu, ikke minst kjent som advokat for Kinas verdensberømte kunstner Ai Wei Wei, er en belastning for myndighetene.

Dette viste seg ikke minst da et stort politioppbud måtte til for å jage bort den anklagedes støttespillere og et stort oppbud av vestlige journalisterog diplomater fra fortauet foran rettsbygningen under den korte straffesaken mandag 14. desember. Flere av Pus sympatisører ble pågrepet.

  • **Diplomater ble fjernet med makt da
Les også

Kinas mest kjente menneskerettighetsadvokat

ble stilt for retten**
Foran domsavsigelsen tirsdag morgen hadde politiet vært tidlige med å utstasjonere et hundretall tjenestemenn i uniform og sivil for å holde på avstand alle som kunne tenkes å være journalist eller sympatisør.

Skyldig etter tiltalen

Pu er skyldig i å ha ”oppfordret til etnisk hat og provosere frem uro”, fremgår det av dommen.

Grunnlaget for tiltalen var syv mikrobloggmeldinger advokaten hadde spredt på Sina Weibo som er Kinas svar på Twitter, og andre kinesiske sosiale medier. Disse sarkastiske og ironiske budskapene inneholdt blant annet kritikk av regjeringens politikk overfor muslimene i den urolige Xinjiang-provinsen, bemerkninger om at det ville være bedre om ulike deler av Kina fikk selvstendighet, beskrivelse av fedrelandet som ”lus, flue og tordivel” og latterliggjøring av propagandaen om den gamle kommunistiske idealsoldaten Lei Feng.

Også navngitte partitopper fikk gjennomgå av Pu, blant annet for passivitet og udugelighet.

Erkjente ikke straffskyld

Offisielle medier var etter dommen raskt ute med å fastslå at menneskerettighetsadvokaten hadde erkjent straffskyld, noe forsvarer Shang avviser:

– Det er ikke dette jeg hørte ham si da han forklarte seg for retten 14. desember. Det som er riktig, er at Pu Zhiqiang valgte å be om unnskyldning til enkeltpersoner han måtte ha såret, sier forsvarsadvokat Shang.

Politisk prosess

Saken mot Pu oppfattes som en politisk prosess der Kinas makthavere ønsker å bringe en brysom, kritisk røst til taushet.

Slik skjedde arrestasjonen av Pu i mai 2014:

Les også

De krevde gransking av massakren i 1989.

I likhet med forsvarer Shang Baojun mener mange av domfeltes venner at utfallet av saken er en stor lettelse. Samtidig er de også bekymret for den presedens dommen kan sette for fremtidige saker der kinesiske borgere blir kjent skyldige i å ha meninger myndighetene misliker.

Dissidenter driver selvsensur:

Les også

Han markerte massakren på kinesiske studenter for 26 år siden Kort tid etter at dette bildet ble tatt, ble Pu Zhiqiang arrestert

Den USA-baserte organisasjonen China Human Rights Defenders(CHRD) krever at Pu blir renvasket og får tilbake advokatbevillingen, som han automatisk blir fratatt som straffedømt.

CHRD, som er en samling av menneskerettighetsorganisasjoner både i Kina og i utlandet, minner også om at et stort antall mindre kjente menneskerettighetsadvokater har vært internert siden 9. juli.

Les også

Forfølgelsen blir bare verre

og verre, sa forsvarsadvokat Shang Baojun i intervju med Aftenposten i sommer, etter massearrestasjoner

Advokat Liu Weigua mener prøvetiden på tre år i realiteten vil innebære husarrest for Pu Zhiqiang:

– Deretter vil de finne et påskudd for at han må sone de tre årene i fengsel, frykter kollegaen.

– Pu Zhiqiang har aldri ønsket å være en helt, men vil bli skrevet inn i historien som nettopp det, mener en tidligere klient, den uavhengige journalisten Chen Baocheng som kommenterer saken på sosiale medier og slår fast at advokaten er uskyldig dømt.

– Dette er dagen da Pu krones med ære. Jeg er stolt av ham, skriver Chen.

Våre korrespondenter fortelle om Europas vanskelige år i denne ukens utgave av podkasten Aftenposten Verden. I 2015 nådde konsekvensene av krigen i Syria Europa for alvor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Kina
  2. Menneskerettigheter