Verden

Listen over republikanske ledere som tar avstand fra Trump vokser

43 sentrale republikanere har trukket sin støtte til Donald Trump etter skandalevideoen ble publisert. – Hyklere, svarer presidentkandidaten.

  • Lorns Bjerkan

Mer enn 150 har trukket sin støtte, og 34 av dem sier de vil stemme på Hillary Clinton, viser en kartlegging New York Times har gjennomført.

De har gått gjennom politikere i Senatet og Representantenes hus, samt guvernører og andre sentrale republikanere som enten har sagt de ikke vil stemme på Trump, trukket sin støtte eller oppfordret Trump til å trekke seg som kandidat.

På listen over dem som ikke ønsker Trump som president er navn som Arizona-senatoren og tidligere presidentkandidat John McCain, tidligere utenriksminister Condoleezza Rice, republikanernes talsmann i Representantenes hus Kevin McCarty, tidligere presidentkandidat Ben Carson og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger.

Og listen vokser. 43 har kommet til etter at skandalevideoen der Trump kommer med sexistiske kommentarer ble publisert fredag.

Arizona-senator og tidligere presidentkandidat John McCain (bak f.v.), tidligere utenriksminister Condoleezza Rice, talsmann for republikanerne i Representantenes hus Kevin McCarthy, Ohio-senator og tidligere motstander i nominasjonskampen John Kasich, Maine-senator Susan Collins, tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger (foran f.v.), tidligere presidentkandidat Ben Carson, Kentucky-senator Rand Paul, tidligere motstander i nominasjonskampen Carly Fiorina og Alaska-senator Dan Sullivan er alle på listen over sentrale ledere i det republikanske partiet som ønsker at Trump trekker seg.
  • I natt braker presidentkandidatene sammen: Ikke siden borgerkrigen har USA vært mer splittet

Trump takker for «enorm støtte»

Det er altså en liten krisestemning hos republikanerne i forkant av nattens debatt mellom Clinton og Trump. Sistnevnte skyter derimot tilbake mot partifellene.

– Jeg får enorm støtte (bortsett fra noen i det republikanske «lederskapet»). Takk, skriver den republikanske presidentkandidaten på Twitter søndag ettermiddag norsk tid.

– Det er så mange selvrettferdige hyklere. Dere vil se at deres meningsmålinger og valgresultat gå ned, spår Trump i en annen Twitter-melding.

Tremendous support (except for some Republican "leadership"). Thank you.So many self-righteous hypocrites. Watch their poll numbers - and elections - go down!

Obama mener Trump er usikker på seg selv

President Barack Obama kom også søndag kveld for første gang med en uttalelse om Trump etter skandaleklippet ble publisert. Han mener at Trumps retorikk viser at han er usikker.

– Å være nedverdigende og nedsettende mot kvinner, men også minoriteter, innvandrere, mennesker med en annen tro, funksjonshemmede, våre tropper, veteraner forteller deg noe.

– Det forteller deg at han er usikker nok til at han trekker seg frem ved å snakke nedsettende om andre. Det er ikke et karaktertrekk vi trenger på Det ovale kontor, sier presidentene, ifølge NBC News.

Fersk måling: Republikanske velgere ber partiet støtte Trump

Til tross for at flere sentrale republikanske politikere tar avstand fra Trump, støtter nesten tre av fire republikanske velgere Trump. Det viser en fersk måling fra Politico og Morning Consult, som ble gjennomført i etterkant av offentliggjøringen av opptakene.

13 prosent av de republikanske velgerne ber imidlertid partiet om å vise Trump ryggen.

Natt til mandag møtes Donald Trump og Hillary Clinton til TV-debatt for andre gang. Der vil det stilles spørsmål om Trump-opptakene.

Hos demokratene er det derimot 70 prosent av velgerne som mener at den republikanske presidentkandidaten bør melde seg av valgkampen.

Totalt innebærer dette at fire av ti velgere i USA mener at Trump skal gi seg.

Kan ikke fjernes

Men skal Trump fjernes som presidentkandidat, må han trekke seg selv.

ABC News har snakket med eksperter som sier at det formelt og teknisk er mulig å fjerne Trump mindre enn en måned før valgdagen.

– Men i praksis er det umulig, sier Randy Evans, som sitter i komiteen som fastsetter reglene for håndtering av nominasjoner til presidentkandidatur i det republikanske partiet.

– Bare begynnelsen

Noe av det republikanerne frykter, er at det skal komme flere lignende klipp som det som kom fredag.

Skal man tolke Twitter-melding fra The Apprentice-produsenten Bill Bruitt, var publiseringen av klippet bare begynnelsen.

– Som produsent for sesong en og to av #theapprentice, kan jeg forsikre dere: Når det kommer til #trumptapes finnes det langt verre. #justthebeginning, skriver Bruitt på Twitter.

Han var tidligere produsent av TV-programmet The Apprentice, realityserien der folk kunne konkurrere om å få tildelt en lederstilling av Donald Trump.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Hillary Clinton
  3. Donald Trump
  4. USA