Erna Solberg om Tyrkia: - Oppgjøret bør være basert på domstolsbeslutninger og etterforskning

– Det er veldig viktig hvordan Tyrkias regjering følger opp når det gjelder menneskerettigheter og rettsstatsprinsippene, sier statsministeren til Aftenposten. Titusenvis er pågrepet eller sparket fra jobbene sine i Tyrkia.

Statsminister Erna Solberg sier Norges relasjon til Tyrkia vil være avhengig av hvordan utviklingen i landet blir videre.

I etterkant av kuppforsøket i Tyrkia forrige uke har president Recep Tayyip Erdogan satt i gang en knallhard utrenskning av opposisjonelle.

Statsminister Erna Solberg er bekymret for om situasjonen i Tyrkia brukes til å begrense ytringsfriheten og rettsstaten.

– Det er veldig viktig hvordan Tyrkias regjering følger opp når det gjelder menneskerettigheter og rettsstatsprinsippene, sier hun til Aftenposten.

Over 50 000 mennesker er nå arrestert eller sagt opp fra jobbene sine som følge av kuppforsøket, melder BBC. Bloomberg kalkurerer med at nesten 60 000 er sagt opp eller suspendert.

Solberg sier Norges relasjon til Tyrka vil være avhengig av hvordan utviklingen i landet blir videre.

– Vi er tilhengere av demokrati, militærkupp er ikke et svar på utfordringer som måtte være i et land. Det er veldig viktig hvordan Tyrkias regjering følger opp når det gjelder menneskerettigheter og rettsstatsprinsippene, sier hun.

Erdogan gikk tidlig ut og anklaget den muslimske predikanten Fethullah Gülen for å ha stått bak angrepet. Statsminster Binali Yildirim har sagt at Gulen leder en terror-organisasjon.

– Vi skal rive dem opp med røttene sånn at ingen hemmelig terrororganisasjon noensinne vil tørre å forræde vårt elskede folk igjen, sa statsministeren til parlamentet.

Statsminister Erna Solberg er gir uttrykk for skepsis til sammenblandingen av politisk retorikk og hvordan tusenvis nå pågripes og avsettes.

– Et oppgjør etter et kupp bør være basert på domstolsbeslutninger og politietterforskning, og ikke bare på politiske vurderinger, sier hun.