De hjalp Trump til seier. Nå er de frustrerte og rasende på presidenten.

Donald Trumps innvandringsutspill de siste dagene får konservative politikere og kommentatorer til å rive seg i håret. – Han står i fare for å miste basen sin, sier en av hans sterkeste støttespillere.

Donald Trump møter hard kritikk fra konservative republikanere etter at han åpnet for å inngå en avtale med demokratene om en gruppe ulovlige innvandrere. Kongressrepresentant Steve King, kommentator Laura Ingraham, strateg Roger Stone og forfatter Ann Coulter er blant de mest høylytte.
  • Kristoffer Rønneberg

Slagordet ble gjentatt utallige ganger på Trumps valgmøter før presidentvalget i fjor:

– Build the wall! Build the wall!

Løftet om å bygge en «stor, vakker» mur langs grensen til Mexico var en av de viktigste grunnene til at Donald Trump appellerte til det som nå er grunnfjellet i tilhengerskaren – rundt 35 prosent av befolkningen, inkludert noen av landets mest konservative politikere og kommentatorer.

Grunnfjellet som han selv har ment ville stå støtt selv om han «skjøt noen på 5th Avenue» i New York.

Nå står grunnfjellet i fare for å sprekke.

Trumps middag med Chuck Schumer og Nancy Pelosi – demokratenes ledere i henholdsvis Senatet og Representantenes hus – onsdag kveld har skapt forvirring og raseri hos republikanerne.

– Republikanerne føler seg forrådt, skriver nettstedet Politico natt til fredag.

Raseriet er størst blant noen av presidentens mest iherdige støttespillere.

– Hvem er det nå som IKKE ønsker å stille Trump for riksrett?

Årsaken er at Trump nå hinter om en mulig avtale for å sikre rettighetene til rundt 800.000 ulovlige innvandrerne som ble tatt med inn i landet som barn. Det er kun en uke siden presidenten skrotet den eksisterende avtalen som sikret denne gruppen oppholdstillatelse og rett til lovlig arbeid.

I tillegg, sier han, er spørsmålet om muren utsatt til et senere tidspunkt.

Blant dem som har reagert kraftigst, er den konservative forfatteren og kommentatoren Ann Coulter, som nylig publiserte boken «In Trump We Trust».

– Hvem er det nå som IKKE ønsker å stille Trump for riksrett? var blant de mange illsinte meldingene Coulter skrev på Twitter i løpet av torsdagen.

«Amnesti-Don»

Heller ikke Laura Ingraham, en av USAs mest innflytelsesrike konservative radioverter, gjorde noe for å skjule skuffelsen.

– Når skal den amerikanske arbeiderklassen, som ikke har fått en lønnsøkning på 15 år som sender barna sine til overbefolkede skoler, få amnesti? spør hun sine 1,7 millioner Twitter-tilhengere.

På det ytterliggående nettstedet Breitbart.com, som drives av Trumps tidligere kampanjeleder og strategiske rådgiver Steve Bannon, preges forsiden av sterkt kritiske artikler der kommentarfeltene flommer over av rasende reaksjoner.

– Amnesti-Don, lyder en av titlene.

– Trumps troverdighet står i fare

Og de krasse reaksjonene lar heller ikke vente på seg blant innvandringskritiske politikere.

Kongressrepresentant Steve King, en av de mest profilerte politikerne på høyresiden, skriver på Twitter at Trumps troverdighet står i fare.

– Dersom dette stemmer, er Trumps base sprengt, ødelagt, ubotelig og uopprettelig desillusjonert. Ingen løfter er lenger til å tro på, skrev han etter de første meldingene om presidentens avtale med de demokratiske lederne onsdag kveld.

Overfor nettstedet TalkingPointsMemo (TPM) utbroderte han på torsdag:

– Det er bare én ting som kan sprekke opp Trumps base, og det er om han sprekker på immigrasjon. Mange kom om bord på grunn av løftet om å bygge en mur og at han aldri skulle gi amnesti. Hvis de ser at det kommer et amnesti fra Det hvite hus, vil det være den ene tingen som sprekker opp basen, sier han.

Roger Stone: – Har generalene tatt kongen vår til fange?

Trump gjorde det klart overfor pressen på torsdag – mens han iakttok ødeleggelsene etter orkanen Irma i Florida – at han ikke ønsker å gi de 800.000 ulovlige innvandrerne amnesti, men skapte forvirring da han la til at han vurderer å «la dem få bli».

Blant dem som ikke helt forstår hvordan de skal tolke signalene fra presidenten, er republikaneren Dana Rohrabacher, som sier til TPM at han er «nervøs» for at «president Trump har gått tilbake på løftene sine eller at han har inngått et kompromiss så stort at han har gjort seg selv ubetydelig.»

Donald Trump møtte pressen på presidentflyet Air Force One på torsdag – mens TV-nyhetene fortalte om avtalen han fremforhandler med demokratene Chuck Schumer og Nancy Pelosi.

Den konservative strategen Roger Stone, som har vært en sentral del av det politiske spillet i Washington helt siden Nixon-tiden, gjør det klart at også han er urolig etter Trumps siste utspill.

– Mange av presidentens tilhengere lurer på om kongen vår er blitt tatt til fange og kom stabssjef John Kelly og en liten gruppe generaler nå styrer landet vårt sammen med sine globalistiske venner, sier han til nyhetsbyrået AP.