Verden

Den mistenkte hovedmannen bak Paris-terroren drept i politiraid

SAINT-DENIS/OSLO (Aftenposten): Mannen ble identifisert ved hjelp av fingeravtrykk etter aksjonene i Saint-Denis onsdag. Nå er naboene lettet over at dramaet er over.

Ifølge fransk politi var Abdelhamid Abaaoud (27) hjernen bak angrepen som kostet 129 mennesker livet i Paris forrige fredag. Han har tidligere kriget for IS i Syria.
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef
  • Alf Ole Ask
    Journalist

28 år gamle Abdelhamid Abaaoud er pekt ut som den mistenkte hovedmannen bak angrepene. Onsdag morgen gikk politiet til en storstilt aksjon nord i Paris. Abaaoud var hovedmålet for aksjonen, som endte i en flere timer lang skuddveksling der rundt 5000 skudd ble avfyrt.

«Abdel Hamid Abaaoud har nettopp blitt formelt identifisert etter en sammenligning av fingeravtrykk. Han ble drept under politiraidet», heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

Abdelhamid Abaaoud (27).

«Det var det liket som ble funnet i bygningen, gjennomhullet av kuler», heter det videre.

  • Her kan du lese om den voldsomme skuddvekslingen i Saint-Denis i Paris onsdag, der Abaaoud ble drept: Fransk antiterrorpoliti brukte droner, roboter og hunder for å overmanne terroristene

Bakmann for fire angrep

Ifølge den franske innenriksministeren hadde Abaaoud stått bak fire av seks avvergede angrep i Frankrike det siste halvåret.

Bernard Cazeneuve sa videre at myndighetene før 16. november ikke hadde informasjon om at Abaaoud var i Frankrike.

Han pekte på at det manglet utveksling av informasjon mellom de europeiske landene.

Storstilt politiaksjon onsdag

Onsdag sa politiet at minst to personer ble drept i aksjonen i Saint-Denis, mens åtte ble pågrepet blant dem en kvinne. Fem er skadet, en av dem er terrorist.

Ifølge tre politikilder nyhetsbyrået AP har snakket med, var Abaaouds kusine, Hasna Aitboulahcen, blant de døde. Hun sprengte seg selv i luften da politiet slo til.

Godt væpnede politifolk stormet bygningen i Saint-Denis grytidlig onsdag morgen. Kampene varte i flere timer, og naboer fortalte om kraftige skuddvekslinger og flere eksplosjoner. Myndighetene brukte tid på å identifisere de døde på grunn av de store skadene etter at bomben gikk av. Flere kroppsdeler fra de døde ble funnet på utsiden av bygningen.

Stadig flere land melder seg på i kampen mot IS i Syria:

Les også

Her slår Frankrike til mot IS-hovedstaden

En av APs kilder forteller at det finnes et lydopptak fra aksjonen der en politimann spør kusinen «hvor er kjæresten din?» Hun svarte da sint: «Han er ikke kjæresten min!» etterfulgt av høye smell.

Aftenpostens fotograf Torgeir Strandberg (t.v.) og reporter Alf Ole Ask er i Paris.

Naboene lettet

Folk i Saint-Denis er nå lettet over at hjernen bak terroren er drept.

-Jeg føler en lettelse akkurat nå, sier Sabeel Aumeer til Aftenposten.

Han driver en klesforretning få meter fra huset der terroristene holdt til. Han er på hils med mannen som leide ut leiligheten.

-Det som bekymrer meg, er at det vil komme noen som erstatter ham. Slik er det alltid, sier Aumeer.

Folk hyller politiet

Nyheten om Abaaouds død blir mottatt med lettelse rundt kafébordene i Paris.

Sabeel Aumeer er lettet over at den antatte hovedmannen bak Paris-terroren nå er bekreftet død.

-Akkurat nå har vi verdens beste politi, jeg elsker dem. De gjorde det rette da de angrep og slo hardt til slår Aumeer fast. Flere av dem Aftenposten har snakket med, roser politiet varmt. Foran en sperring har noen hengt opp en plakat der politiet takkes. Rett som det er kommer det vanlige franskmenn frem til sperringene og takker politifolkene for jobben de gjør.

-Politiet viser en helt riktig holdning. Jeg støtter det som nå skjer og føler en lettelse over at politiet virkelig tar terrorbekjempelsen på alvor, sier El Benna Bechir. Han er både fransk og tunisisk statsborger.

Selv om Aumeer mener at innsatsen nå er bra, mener han at politiet i forkant av terrorhandlingen har vært for svak. Det gjelder ikke minst overvåkingstiltak.

-De burde handlet mer på forhånd, sier han.

Hollande får støtte

En ferks meningsmåling offentliggjort torsdag kveld viser også at franskmennene er fornøyd med president Francois Hollandes linje. Alle tiltakene han har lagt frem får rundt 90 prosent oppslutning blant de spurte, melder TV-kanalen BFMTV.

Men dette hjelper ikke så mye på tilliten til Hollande. Hele 54 prosent sier at de ikke har tillit til presidentens håndtering av terrorsaken.

Men 77 prosent av de spurte mener en i denne situsjonen burde få en samlingsregjering mellom venstresiden, sentrum og høyresiden, i en måling gjort for BFMTV.

I den franske nasjonalforsamlingen hyllet statsminister Manuel Valls torsdag etterretningstjenestene og politiet for at de fant den såkalte terrorhjernen. I etterkant kom det kraftig applaus fra parlamentsmedlemmene.

Saken fortsetter under bildet

I Saint-Denis jobber fortsatt politiet med å få full oversikt etter gårsdagens usedvanlig blodige og kaotiske politiaksjon.

Etterlyst etter Charlie Hebdo

Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt etter Charlie Hebdo-drapene i januar. Han har vært etterlyst siden.

Han skal ha ledet cellen fra Hellas, med planer om å drepe belgiske politifolk. Abaaoud unnslapp en politiaksjon i januar i år, der to andre mistenkte jihadister ble drept.

Han var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse. I skoledagene var han kjent som en mobber av både lærere og medelever.

-Han var et krapyl, fortalte en skolekamerat til belgiske aviser.

Abaaoud ble tatt for å stjele lommebøker. Hans familie ba om at det varsant da han for vel ett år siden ble meldt død.

-Vi har alt å takke Belgia for, sa hans far Omar Abaaoud.

Det vakte også oppsikt da Abaaoud i 2014 tok sin da 13 år gamle bror med seg til Syria. Han ble presentert som verdens yngste jihadist.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Terror