Verden

Mandelas privatsekretær Zelda la Grange skaper rasismedebatt på Twitter

Nelson Mandelas tidligere privatsekretær, den hvite kvinnen Zelda la Grange, har skapt oppstyr med påstander om landets president.

Zelda la Grange og Nelson Mandela under en rugbykamp i Johannesburg i 2004. Han kalte assistenten sin Zeldina.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Zelda la Grange (44) var i mange år Nelson Mandelas privatsekretær og personlige assistent. Mange så på det gode forholdet mellom henne og sjefen hennes som et symbol på hvordan Sør-Afrika var kommet seg videre fra apartheid-tidens mistro og hat.

Twitter-kanonade

I helgen fyrte imidlertid la Grange løs en serie med meldinger på twitter som utløste en heftig rasedebatt i landet.

— Hvis jeg var en hvit investor, ville jeg dratt mer eller mindre med det samme. Det er helt tydelig på Jacob Zuma at hvite ikke er ønsket eller behøves i Sør-Afrika, skrev hun.

Bare hvite som har hunder?

Zuma er landets nåværende president og leder i partiet ANC, Den afrikanske nasjonalkongressen, som også Nelson Mandela tilhørte. Runden med hissige meldinger fra la Grange ser ut til å ha blitt utløst at uttalelser fra Zuma om at det er uafrikansk å holde kjæledyr og at stress er et problem oppfunnet i Vesten, og så utviklet debatten seg videre derfra.

— Jeg er lut lei av at Jacob Zuma stadig vekk går løs på hvite med noen måneders mellomrom. Hvorfor kan vi ikke leve sammen uten at det må være på hverandres bekostning, skrev la Grange.

Sto opp for de Klerk

Hun fikk masse kritikk og forsvarte i debatten også den siste apartheidlederen Frederik Willem de Klerk, som fikk fredsprisen sammen med Nelson Mandela i 1993. Partitopper i ANC har nylig uttrykt skepsis til å gi en av Cape Towns store gater navn etter de Klerk.

— De Klerk ga fra seg makten selv om han kunne beholdt den, slik som de andre anarkistiske og korrupte statslederne i land rundt oss, argumenterte la Grange.

Rabalder om kolonist

Zuma skal tidligere i januar blant annet ha sagt at alle Sør-Afrikas problemer startet med at den nederlandske kolonisten Jan van Riebeeck kom i 1652.

Jacob Zuma (72) har vært president siden 2009 og er gjenvalgt frem til 2019.

— Dette får hvite folk til å føle seg skikkelig velkomne i Sør-Afrika. Jeg tror jeg ringer Jan i dag og spør ham hva i helvete han tenkte på da han seilte til Afrika, meldte la Grange.

- Bortskjemte hvite folk

Partisekretæren i ANC er blant dem som har gått kraftig ut mot la Grange. Han påpekte at det var et faktum at landet ble kolonisert av hvite mennesker.

— De kom ikke hit og fant et tomt land. Rasemotsetningene reiser seg igjen fordi bortskjemte, hvite folk driver dem frem, sa han til avisen Beeld ifølge nyhetsbyrået Sapa.

Også på twitter tok debatten av.

— Svarte lider i arbeidslivet fordi sjefene heller vil arbeide med og forfremme en Zelda la Grange. Evner og erfaring teller ikke, skrev en senest mandag formiddag.

La Grange unnskyldte i 14 meldinger

Da hadde imidlertid la Grange beklaget i 14 meldinger for å ha generalisert i debatten.

— Madiba (Mandela red.anm.) var tøffest med meg og i dag gikk en unnskyldning til ham for tilsynelatende å ha generalisert og såret mennesker som ikke ha skyld i mine frustrasjoner. På en hvilket som helst dag er demokrati bedre enn apartheid, det er slik det er og det vil jeg forsvare. Men det betyr ikke at vi ikke kan være kritiske til det, skrev hun.

De opprinnelige meldingene fikk imidlertid også en del støtte og enkelte debattanter mente hun ikke hadde noen grunn til å be om unnskyldning.

— Jacob Zuma. Jeg respekterer embetet, men ikke mannen, skrev en.

Les også

  1. Aftenposten mener: Sør-Afrika på vei mot et tapt tiår

  2. Hva ville Nelson Mandela gjort?

  3. Zuma tilegner valgseieren til Mandelas minne