Slik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingen

DALLAS (Aftenposten): En bønn om kjærlighet og forsoning preger en lammet by dagen etter at fem politifolk ble skutt og drept i Dallas sentrum.

Rundt 1000 mennesker samlet seg i megakirken Concord utenfor Dallas fredag kveld for å mane til forbrødring etter at fem politifolk ble skutt og drept dagen i forveien.
  • Kristoffer Rønneberg

– Det er lov å være sint! Det er faktisk den helt riktige reaksjonen. Men man kan være sint uten å være voldelig. Vold har aldri løst et samfunnsproblem, sier pastor Jeff Warren.

Han er i ferd med å avslutte det som har vært en rørende og bemerkelsesverdig massemønstring i megakirken Concord i utkanten av Dallas.

I en by som på mange måter er splittet mellom nord og sør, svart og hvit, samlet kirkeledere og rundt 1000 andre mennesker av alle hudfarger og etnisiteter seg her for å markere samhold i en tid der raserelasjonene i USA stilles på kraftig prøve.

– Rasisme er USAs arvesynd. Men det går an å være en forkjemper for svarte mennesker og samtidig være en forkjemper for politiet, sier Warren, som er hvit, til jubel fra salen.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA

Frykter at «Black Lives Matter» er satt tilbake flere år

Raseriet er stort i dette landet akkurat nå. Raseri over at Alton Sterling og Philando Castile, to svarte menn, ble skutt og drept, tilsynelatende uten grunn, på to dager i henholdsvis Louisiana og Minnesota.

Og raseri over at fem politimenn her i Dallas, Texas ble skutt og drept av en svart mann mens de var på jobb for å yte beskyttelse for fredelige demonstranter som protesterte mot de to politidrapene.

Ett døgn etter at den fredelige demonstrasjonen ble forvandlet til et kaos av skudd, sirener og smerteskrik, er Dallas en lammet by. Ingen hadde forventet at dette skulle skje.

Cynthia Ware legger blomster på en politibil utenfor hovedkvarteret til Dallas-politiet fredag. Fem politifolk ble drept av en snikskytter torsdag kveld i forbindelse med en demonstrasjon mot politivold.

Ikke her i Dallas, der politiet de siste årene har lykkes i bemerkelsesverdig stor grad i å redusere konfliktene med byens afroamerikanske befolkning.

– Det føles så urettferdig. Nå er prosessen satt mange år tilbake. Denne drapsmannen har gitt hele «Black Lives Matter»-bevegelsen et dårlig navn, sier Ossie Boddie (34), som deltok i demonstrasjonen torsdag kveld.

«Ennå ikke de forente amerikanske stater»

I Concord-kirken er det ingen som la lokk på problemene.

– Dette er ennå ikke de forente amerikanske stater. Vi er splittet, sier en pastor.

For å kunne heles, må vi først anerkjenne smerten. Og det er det vi gjør akkurat nå. Derfor er jeg optimistisk, sier en annen.

Stemningsskiftet i den enorme salen er merkbart. Gospelsang og oppløftene ord om kjærlighet, barmhjertighet og forbrødring ser ut til å lette på trykket som preget forsamlingen da møtet begynte.

– Vi trenger dette nå. Kanskje kan vi bruke denne tragedien til å løse noen av de enorme problemene vi har skapt for oss selv, sier Sholanda Cole (28) idet vi huker tak i henne på vei ut av kirken.

Ideen om å gjøre eddik til vin er ikke bare noe som preger de troende i kirken. Også i området rundt åstedet finner vi tegn på den samme stemningen.

Måtte gjemme seg i bilen i ni og en halv time

– Det nytter ikke å være sint. Jeg føler med familiene til politifolkene, til de to svarte mennene som ble drept tidligere denne uken. Jeg føler med familien til mannen som skjøt de fem politifolkene. Det er mange uskyldige mennesker som lider, sier Shannon Thomas (44).

Shannon Thomas måtte gjemme seg i bilen sin hele natt til fredag mens skytedramaet pågikk i Dallas.

Vi treffer henne ved politisperringene ett kvartal unna stedet der politifolkene ble drept. Thomas var et ufrivillig øyenvitne til de volden mens den skjedde.

– Jeg gjemte meg i bilen min da jeg hørte skuddene. Gjennom vinduet mitt så jeg en politimann bli skutt i mageregionen før han segnet om. Jeg sto på andre siden av gaten fra bygningen der gjerningsmannen til slutt ble drept, sier hun.

Politiet ba henne bli i bilen. Der satt hun i ni og en halv time før hun fikk lov til å komme ut.

– Uten vann, uten mulighet til gå på do, uten å vite om det fantes bomber som plutselig ville detonere rett ved siden av meg. Jeg skjelver fortsatt, sier 44-åringen, som har kommet tilbake for å hente bilen sin.

Slettet Facebook-kontoen i protest

På hjørnet ved siden av henne står Chris Bailey (50) med et håndlaget skilt der det står «I love you» på den ene siden og «Everybody loves everybody» på den andre.

Chris Bailey (50) ble rystet da han så reaksjonene etter politidrapene på Facebook. Derfor laget han dette skiltet.

– Jeg er ikke en fyr som gråter veldig ofte, men da jeg våknet opp fredag morgen gjorde jeg det. Jeg tenkte at jeg måtte gjøre noe, men så visste jeg ikke helt hva jeg kunne gjøre. Derfor laget jeg dette skiltet, sier han.

Bailey sier at han slettet Facebook-kontoen sin fordi han så så mange rasitiske reaksjoner fra andre hvite menn på politidrapene.

– Jeg skjønner ikke helt denne irrasjonelle frykten folk av ulik hudfarge har for hverandre. Men den er reell. Forhåpentligvis kan jeg bidra littegrann ved å oppfordre til en annen reaksjon, sier han.