Verden

Kurdiske medier: – Desperate IS-krigere holder gisler i Mosul

Kurdiske medier melder at desperate IS-soldater holder 20 gisler i en kirke i Mosul. Samtidig skal en offiser i de irakske antiterrorstyrkene ha erklært at IS er nedkjempet.

Irakske spesialstyrker har kjempet fra dør til dør mot de siste IS-soldatene i Mosuls gamleby. Bildet er fra fredag denne uken.
  • Thomas Olsen
    Journalist
  • Olga Stokke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Irakske soldater startet lørdag feiringen av seieren over IS før slaget om Mosul var offisielt erklært over.

Men sent lørdag kveld skal oberstløytnant i den irakske hæren og leder for antiterrorstyrken CTS, Thaer al-Kinani, ha erklært på iraksk TV at Mosul er frigjort, skriver Kurdistan24.

– IS-kalifatet har falt. Irakske styrker har nå nådd elvebredden av Tigris, skal Al-Kinani ha erklært på TV-kanalen Al-Sumaria.

Irakske soldater feirer frigjøringen av Mosul fra IS lørdag 8. juli.

Forskutterer seieren?

Men det er ikke første gang det blir erklært seier i slaget om Mosul. Det gjorde den irakske statsministeren Haider al-Abadi allerede tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Hva nå Mosul?

Rykter skulle lørdag ha det til at han var i Mosul for å personlig erklære byen for gjenerobret, men dette er tilbakevist av irakske myndigheter.

IS holder 20 gisler i kirke

Lørdag kom det også meldinger om harde og intense sammenstøt mellom den irakske hæren og de siste IS-soldatene i Mosuls gamleby.

Ifølge Kurdistan24s korrespondent skal IS-soldater holde 20 gisler i en kirke inne i gamlebyen lørdag.

Gislene er etniske jesidi-kurdere, en religiøs minoritet som har opplevd grusomme overgrep i de IS-kontrollerte områdene. Det skal ifølge den kurdiske nyhetskanalen være både kvinner og barn blant gislene. Opplysningen skal ha kommet fra de irakske sikkerhetsstyrkene.

  • Nadia ble kidnappet og gjort til sexslave i IS. Hun fortalte Aftenposten om det hun opplevde.
Irakske soldater startet lørdag å feire at de hadde nedkjempet IS, før det var utstedt noen offisiell bekreftelse.

Etter drøyt åtte måneder er slaget om Mosul inne i sin siste, blodige fase. Tusenvis er blitt drept og store deler av byen er blitt bombet til ruiner.

En amerikansk general varslet lørdag kveld at en seierserklæring i Mosul er nært forestående.

Spesialsoldater feirer seier i Mosuls gamleby lørdag.

IS-soldater drept av hæren og seg selv

Ifølge Iraqi Day sprenger IS-ledere seg på direktesendt TV etter at de ble omringet i gamlebyen i Mosul lørdag den 8. juli.

De siste dagene har IS’ kvinnelige selvmordsbombere gått til angrep på sivilbefolkningen. Samtidig anklages irakske sikkerhetsstyrker for å ha begått grusomme overgrep.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Mosul
  3. Irak