Verden

Kurdiske medier: – Desperate IS-krigere holder gisler i Mosul

Kurdiske medier melder at desperate IS-soldater holder 20 gisler i en kirke i Mosul. Samtidig skal en offiser i de irakske antiterrorstyrkene ha erklært at IS er nedkjempet.

Irakske spesialstyrker har kjempet fra dør til dør mot de siste IS-soldatene i Mosuls gamleby. Bildet er fra fredag denne uken. Foto: REUTERS/Ahmed Saad

  • Thomas Olsen
    Journalist
  • Olga Stokke
    Journalist

Irakske soldater startet lørdag feiringen av seieren over IS før slaget om Mosul var offisielt erklært over.

Men sent lørdag kveld skal oberstløytnant i den irakske hæren og leder for antiterrorstyrken CTS, Thaer al-Kinani, ha erklært på iraksk TV at Mosul er frigjort, skriver Kurdistan24.

– IS-kalifatet har falt. Irakske styrker har nå nådd elvebredden av Tigris, skal Al-Kinani ha erklært på TV-kanalen Al-Sumaria.

Irakske soldater feirer frigjøringen av Mosul fra IS lørdag 8. juli. Foto: Alaa al-Marjani /Reuters /NTB scanpix

Forskutterer seieren?

Men det er ikke første gang det blir erklært seier i slaget om Mosul. Det gjorde den irakske statsministeren Haider al-Abadi allerede tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Hva nå Mosul?

Rykter skulle lørdag ha det til at han var i Mosul for å personlig erklære byen for gjenerobret, men dette er tilbakevist av irakske myndigheter.

IS holder 20 gisler i kirke

Lørdag kom det også meldinger om harde og intense sammenstøt mellom den irakske hæren og de siste IS-soldatene i Mosuls gamleby.

Ifølge Kurdistan24s korrespondent skal IS-soldater holde 20 gisler i en kirke inne i gamlebyen lørdag.

Gislene er etniske jesidi-kurdere, en religiøs minoritet som har opplevd grusomme overgrep i de IS-kontrollerte områdene. Det skal ifølge den kurdiske nyhetskanalen være både kvinner og barn blant gislene. Opplysningen skal ha kommet fra de irakske sikkerhetsstyrkene.

  • Nadia ble kidnappet og gjort til sexslave i IS. Hun fortalte Aftenposten om det hun opplevde.

Irakske soldater startet lørdag å feire at de hadde nedkjempet IS, før det var utstedt noen offisiell bekreftelse. Foto: Ahmed Saad /Reuters / NTB scanpix

Etter drøyt åtte måneder er slaget om Mosul inne i sin siste, blodige fase. Tusenvis er blitt drept og store deler av byen er blitt bombet til ruiner.

En amerikansk general varslet lørdag kveld at en seierserklæring i Mosul er nært forestående.

Spesialsoldater feirer seier i Mosuls gamleby lørdag. Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani

IS-soldater drept av hæren og seg selv

Ifølge Iraqi Day sprenger IS-ledere seg på direktesendt TV etter at de ble omringet i gamlebyen i Mosul lørdag den 8. juli.

De siste dagene har IS’ kvinnelige selvmordsbombere gått til angrep på sivilbefolkningen. Samtidig anklages irakske sikkerhetsstyrker for å ha begått grusomme overgrep.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Mosul
  3. Irak