Russland struper pengestrømmen til Europarådet
Russland stanser utbetalingene til Europarådet og beskylder Europarådets parlamentarikerforsamling for å straffe russiske folkevalgte for annekteringen av Krim.
Russland vil holde igjen bidraget til Europarådets budsjett for 2017, skriver det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.
Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, ble fredag morgen orientert om beslutningen av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, opplyser generalsekretærens pressetalsperson Daniel Höltgen.
– Han vil nå vurdere hva denne beslutningen betyr for Europarådet og diskutere saken med ministerkomiteen neste uke, sier Höltgen til NTB.
Det er ventet at ministerkomiteen vil møtes onsdag.
– Vi er bekymret over rapporter om at Russland vil holde tilbake deler av sitt pliktige bidrag til Europarådet, sier talsperson Astrid Sehl i Utenriksdepartementet i Oslo i en uttalelse til NTB fredag kveld.
UD vil avvente Jaglands redegjørelse i ministerkomiteen, tilføyer hun.
«Krise»
Det russiske utenriksdepartementet forklarer beslutningen med det som kalles en «voksende krise» i Europarådets parlamentarikerforsamling, som gjerne kalles PACE.
Bakteppet er at den russiske delegasjonen er fratatt stemmeretten i parlamentarikerforsamlingen på grunn av Russlands ulovlige annektering av Krim-halvøya i Ukraina.
«Siden den gang er situasjonen i PACE bare blitt verre. En vanvittig kampanje er i gang for å forfølge parlamentarikere som ønsker å normalisere forholdet til Russland innenfor rammen av Europarådet», heter det i pressemeldingen fra russisk UD.
Russlands krav er at russiske parlamentarikere må få tilbake fulle rettigheter i forsamlingen. Pengebidraget til Europarådet vil bli holdt tilbake til dette skjer.
Stor bidragsyter
Russlands totale pengebidrag for 2017 er på 33 millioner euro, tilsvarende 316 millioner kroner.
Vjatsjeslav Volodin, president i den russiske nasjonalforsamlingen, har ifølge nyhetsbyrået AFP tidligere varslet at 11 millioner euro vil bli holdt tilbake. Resten er allerede utbetalt.
Fredag ble det også varslet at Russland vil forlenge sine sanksjoner mot vestlige land til 2018. Sanksjonene er innført som en motreaksjon på vestlige sanksjoner mot Russland.
Et vannskille
Annekteringen av Krim-halvøya i 2014 ble et vannskille i forholdet mellom Russland og Vesten.
Som en reaksjon på annekteringen har USA, EU og Norge alle vedtatt sanksjoner mot Russland. Sanksjonene er også knyttet til Russlands støtte til væpnede opprørere i Øst-Ukraina og brudd på fredsavtalene som ble inngått i Minsk i 2014 og 2015.
EU forlenget nylig sine sanksjoner mot Russland med seks måneder.
Russlands svar er et forbud mot import av enkelte matvarer. Dette forbudet vil nå bli forlenget ut 2018.