Kraftig kritikk også fra USAs nære allierte: -Jeg ser ingen likeverdighet mellom dem som fremmer fascistiske synspunkter og dem som protesterer mot

President Donald Trumps utsagn om at begge sider hadde ansvar for volden i Charlottesville, vekker avsky, fordømmelse og sjokk over hele verden.

Donald Trumps uttalelser, hvor han likestiller de høyreekstreme gruppene som demonstrerte i Charlottesville - og de som protesterte mot marsjen -vekker avsky over hele verden.
  • Håkon Letvik

Det gjelder også blant USAs nærmeste allierte, som Storbritannia.

– Jeg ser ikke noen likeverdighet mellom dem som fremmer fascistiske synspunkter og dem som protesterer mot dem, sa statsminister Theresa May fra London.

Også i Berlin er reaksjonene sterke.

Pynter på volden

Tysklands justisminister Heiko Maas reagerer sterkt på president Trumps uttalelser, og mener han bagatelliserer nynazistenes rasisme og jødehat.

– Det er ikke til å tåle hvordan Trump pynter på volden fra den høyreekstreme horden i Charlottesville. Ingen skulle bagatallisere antisemittisme og rasisme blant nynazister. Høyreradikal propaganda og vold er det ingen grunn til å pynte på. Alle demokrater burde ha en klar holdning mot slikt, sier Tysklands justisminister, sosialdemokraten Heiko Maas i en uttalelse.

– Det Trump gjør er svært farlig

Lederen i det tyske sosialdemokratiske partiet og kanslerkandidat Martin Schulz twittret: - Vi må definitivt fordømme nazister. Det Trump gjør er svært farlig. Den som ufarliggjør vold og hat, sviker de vestlige verdier.

Les også

Obamas reaksjon på Charlottesville-uroen er tidenes mest likte tweet

FNs generalsekretær: -Rasisme forgifter våre samfunn

– Rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og islamofobi forgifter våre samfunn, mener FNs generalsekretær Antonio Guterres.

En lang rekke politikere og offentlige personer har onsdag i klartekst sagt hva de mener om president Trumps uttalelser tirsdag.

USAs tidligere presidenter George W. Bush og George H.W. Bush sier de fordømmer alle former for rasehat og antisemittisme.

– Rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og islamofobi forgifter våre samfunn og det er helt essensielt for oss alle å stå imot det over alt og hele tiden, sier FNs generalsekretær António Guterres i en kommentar.

Den irske utenriksministeren Simon Coveney sa i en uttalelse at Irland «uten tvetydighet fordømmer synspunktene til de hvite nasjonalistene og den form for rasisme og fordømmelse vi dessverre har sett på våre TV-skjermer fra USA de siste dagene».

Les også

Massiv fordømmelse av Trump uttalelse om at det var «bra folk» blant høyreekstremistene i Charlottesville

– Glad for at den jenta døde

Fra ytre høyre fløy var det også flere som ytret seg onsdag, oppmuntret av presidentens uttalelser.

En Ku Klux Klan-leder i North Carolina sier at han er glad for at en kvinnelig motdemonstrant ble drept da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville.

Justin Moore, som titulerer seg som Grand Dragon for the Loyal White Knights of Ku Klux Klan, sier til ifølge TV-kanalen WBTV at motdemonstrantene var «en gjeng med kommunister som protesterte mot andres ytringsfrihet» og at «det plager meg ikke i det hele tatt at de ble skadd».

– Jeg er glad for at de folkene ble truffet, og jeg er glad for at den jenta døde, sa Moore i en uttalelse til WBTV.

1000 personer samlet seg onsdag i en kinosal i Charlottesville til minnestund for den 32 år gamle Heather Heyer som ble kjørt ned og drept av den 20 år gamle nazisympatisøren som nå er siktet for overlagt drap.

Les også

Nyhetsanalyse: Mange distanserer seg nå fra Trump. Det kan koste ham dyrt. | Christina Pletten

– Nynazist-sympatisør

Også ledende nyhetsmedier fulgte opp med analyser og kommentarer i etterkant av Trumps uttalelser tirsdag. Den britiske avisen The Guardian skriver i en kommentar at USAs president nå er en nynazist-sympatisør.

– Donald Trumps pressekonferanse var en grotesk presentasjon av empati for voldelige rasister, skriver avisen.

The Guardians kommentator mener at Donald Trump som nynazist-sympatisør har greid det som president Donald Trump ikke har greid; å forene landet. Utspillet har også bidratt til å samle republikanerne i avsky mot sin president, mener kommentator Richard Wolffe.