Verden

Vitner forteller hjerteskjærende historier

Øyenvitner forteller om folk som ropte om hjelp uten å komme seg ut fra den brennende blokken. Nå etterlyser folk sine kjære med plakater i nærområdet.

  • Marita E. Valvik
  • Thomas Olsen
    Journalist
Flere er omkommet i brannen i London natt til 14. juni, melder brannvesenet.

Bilder og videoer både fra aviser og sosiale medier viser hvordan boligblokken på 24 etasjer brenner.

Nå strømmer hjelpen til i form av tepper, klær og mat til de overlevende. Samtidig rapporteres det om hjerteskjærende historier fra brannen.

Dødstallene er onsdag kveld oppe i 12 personer, men London-politiet sier det trolig kommer til å stige. Samtidig sier brannsjefen at hun i løpet av sine 29 år i yrket aldri har sett noe verre.

Her forteller Hadil Alamily hvordan han og tanten kom seg ut av dødsfellen:

Kastet madrass ut av vinduet og hoppet etter

The Guardian skriver at folk på stedet hørte folk rope om hjelp. Et vitne forteller til avisen at hun så noen hoppe fra en av de øverste etasjene etter først å ha signalisert «S-O-S» med en lykt.

– Han ropte ‘hjelp, hjelp, hjelp’, men ingen kom til unnsetning. Han kastet en madrass ut av vinduet. Han var bokstavelig talt i brann og hoppet, forteller Hadil Alamily til avisen.

Ifølge BBC fortalte øyenvitner at de så lys som kan være mobiltelefoner eller lykter, som blinket på toppen av bygningen.

Flere beskriver også hvordan livredde mennesker hadde knyttet sammen laken og sengetøy til tau som de prøvde å bruke til å redde seg ut fra de øvre etasjene.

Reddet sin 68-årige tante

Men noen beboere har klart å redde seg ut. Blant annet en mann som snakket med Channel 4 News. Han klarte å komme seg ut av leiligheten i 17. etasje sammen med sin 68 år gamle tante, de tok ett skritt av gangen ned trappene.

  • Siste nytt om tragedien: Minst 50 skadet i storbrann i 24 etasjer høy boligblokk i London
En person, nede til høyre, signaliserer om hjelp fra et vindu under brannen i leilighetsbygget i London onsdag morgen. Dette bildet er tatt klokken to i natt.

120 leiligheter i 24 etasjer

– Flere hundre kan i utgangspunktet ha vært der inne. Spørsmålet er hvor mange som var der da det begynte å brenne, sier Nick Paget-Brown, bådelsrådsleder i Kensington og Chelsea til Sky News.

Ifølge bydelsmyndighetene er boligblokken fra 1974, men den ble nylig pusset opp for over 100 millioner kroner, skriver The Guardian. Det er 120 leiligheter i den 24 etasjer høye blokken. Brannvesenet fikk melding om brannen rett før klokken ett.

Etterlyser savnede

Nå har plakater og lapper med bilder av de som fortsatt er savnet begynt å dukke opp på vegger og lyktestolper i gatene rundt den utbrendte blokken, skriver BBC.

Mange vil tilby hjelp til de overlevende som har mistet alt de eier i brannen.

Flere har også hengt opp bilder av sine kjære i håp om å finne ut hva som har skjedd med dem.

David Lammy, representant i det britiske parlamentet, er blant de som etterlyser venner på Twitter.

I en sportshall i nærheten strømmer folk til med madrasser, klær, mat og andre nødvendigheter til de overlevende, ifølge The Guardian som skriver at inngangen begynner å se ut som en «flyktningleir».

– Jeg har to små barn og jeg ville ta med noen ting for å holde kvinnene her gående idag, sier en kvinne på vei til hjelpesenteret med bleier, mat og barneutstyr.

Mange av boligene i naboområdet er evakuert. Flere lokale organisasjoner har nå åpnet dørene for de som ikke har et sted å sove i natt, skriver avisen.

– Hele lokalsamfunnet har kommet for å hjelpe. Folk kommer med ting og blir igjen for å sortere dem, sier styreleder Les Roberts i ungdomsklubben Harrow Club.

Frivillige deler ut brødskiver til lokale beboere i nærheten av Grenfell Tower.
Flere av de proviseoriske hjelpesentrene er nå i ferd med å gå tomme for plass.

Våknet av folk som skrek

Paul Munakr har bodd i åttende etasje i bygget i 23 år. Han kom seg ut omtrent klokken 02.00 i natt, omtrent en time etter at brannvesenet ble varslet. Han sier at han ikke kunne høre noen brannalarm.

– Jeg sov. Hadde det ikke vært for folk som ropte utenfor, tror jeg ikke jeg hadde våknet, sier han til BBC.

Han fikk på seg skoene og rømte ut. Han så svart røyk komme fra korridoren, mens brannfolk gikk opp trappene for å hjelpe folk ut.

Lokale beboere samles nær storbrannen i London onsdag morgen.

Snakket med broren, har ikke hørt noe siden halv tre

Reporteren på stedet har også snakket med Ahmed Chellat, som har snakket med sin bror, som bor i bygningen sammen med kone og tre barn.

Da Chellat snakket med broren, var familien fanget inne i leiligheten. De hadde fått beskjed om å legge håndklær under dørene og vente på hjelp.

– Sist jeg snakket med dem var i halv tre-tiden. Da sa han at brannvesenet skulle komme opp og hente dem. Siden har jeg ikke hørt noe, sier Chellat.

Britiske medier forteller om flere andre som ikke får kontakt med folk som bor i blokken, blant annet forteller The Telegraph om slektninger som etterlyses i sosiale medier.

Blant dem er 27 år gamle Mariem Elgwahry som skal ha vært i 19. etasje sammen med moren sin. Sist noen hørte fra henne var klokken da hun ringte klokken 2.30.

Ana Ospina forteller at hennes 12 år gamle niese Jessica som bodde i 20. etasje fikk låne en telefon og ringte moren sin klokken 01.29 og 01.39.

Da var tolvåringen på vei ned branntrappene i bygget sammen med en gruppe mennesker.

– Jessica ringte for å si at dette hadde skjedd og at hun bare var noen minutter unna. Vi er desperate etter å finne henne, forteller tanten.

Familien tror jenta kan ha blitt observert i nærheten av en ambulanse, men at de har søkt etter henne på sykehusene uten hell.

Hørte ikke brannalarmen

Beboere som har kommet seg ut av infernoet, sier de ikke hørte noen sentral brannalarm. Flere ble vekket av at naboer banket på døren, av helikopterlyd eller at familien ringte og vekket dem.

Flere medier melder om vitner som sier de samme, blant annet The Telegraph.

Ifølge BBC har andre vitner fortalt at de først hørte brannalarmen, men at den stanset etter kort tid.

Et nytt skift med brannmenn skal bidra til å slukke brannen i den 24 høye bygningen i London.

– Fikk beskjed om å holde seg i leiligheten

De som tok kontakt med brannvesenet, fikk beskjed om å holde seg inne i leiligheten til de ble hentet av brannvesenet, forteller vitner til blant annet The Guardian.

BBC har også snakket med Jody Martin, som forteller at han var på stedet da den første brannbilen kom. Han grep en brannøks fra brannbilen og løp rundt bygningen for å lete etter nødutgangen. Da han omsider kom inn i 3. etasje var det så mye røyk at han ville bli overrasket over om noen ville klare å komme seg ut uten hjelp.

– Jeg så en kvinne holde babyen sin ut av vinduet samtidig som flere sa at de ikke kunne komme seg ut av leilighetene.

Reddet familien fra 18. etasje

Ayyube Assaf forteller CNN at han og hans fetter har familie som bor i 18. etasje i den brennende bygningen.

De kom seg forbi politiets sperringer og klarte å få ut familien sin.

– Vi fikk dem ut og holdt dem i armene våre, og ambulansepersonell tok dem videre til sykehus, sier han og priser seg lykkelig over at de kom seg ut.

– Når du har et lite familiemedlem i armene som ikke puster skikkelig, det er fryktelig, sier han.

Les mer om

  1. Brann
  2. London