Venner av Liu Xiaobo: Skuffet over den norske regjeringen

BEIJING (Aftenposten): Venner av Liu Xiaobo ber Kinas makthavere om å få besøke den dødssyke fredsprisvinneren ved sykesengen før det er for sent. Den norske regjeringens taushet skaper sterke reaksjoner.

Liu Xiaobo behandles for leverkreft på et sykehus i Nordøst-Kina. Her sammen med sin kone Liu Xia.
  • Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne

Legene som behandler ham, opplyser at leverkreft-pasienten blir stadig svakere. Venner henvender seg nå til myndighetene for å få komme til Lius sykeseng og ta et siste farvel: «Vi er fylt med sorg og innser at vi ikke har mye tid igjen med Liu Xiaobo», heter det i et åpent brev publisert på Internett.

Tilstanden til den kinesiske nobelprisvinneren (61) er forverret, og han får nå næring intravenøst på sykehuset i Kina.

Aktivisten og forfatteren Mo Zhixu er en av dem som har undertegnet det åpne brevet. Han opplyser til The Guardian at han har reist til Zhenyang for å lete etter Liu på sykehuset uten å få vite hvor pasienten befinner seg.

– Slik vi kjenner Liu Xiaobo, er vi overbevist om at han uansett vil bli her i Kina hvis han vet at det går mot slutten. Han ønsker nok å dø her, sier venner av den dødssyke dissidenten til Aftenposten.

Mange i denne kretsen har fått med seg at den norske regjeringen ikke har erklært sin støtte til internasjonale krav, fra blant andre EU og USA, om at fredsprisvinneren og hans kone Liu Xia straks må bli løslatt uten betingelser og få full frihet til å reise hvor de vil, i eller utenfor Kina.

– Vi er meget skuffet, sier en av Lius venner og støttespillere til Aftenposten:

– Desto mer glade er vi for at Den norske nobelkomité har uttalt seg så klart om saken, fremholder kilden, som ber om anonymitet fordi Kinas myndigheter nå passer nøye på hva som blir sagt offentlig om nobelprisvinneren.

Om Erna Solberg: – Ikke til å tro!

Aktivisten Hu Jia viser frem portrettet av sine venner, nobelprisvinner Liu Xiaobo og hans kone Liu Xia foran Erna Solbergs Kina-besøk i april.

Den uredde demokratiaktivisten Hu Jia, som selv er innlagt på sykehus, velger som vanlig å uttale seg under fullt navn, og også han gir uttrykk for stor skuffelse over statsminister Erna Solbergs taushet:

– Det er ikke til å tro at hun er en politiker som er valgt av folket i et demokratisk land – landet hvor Nobels fredspris blir tildelt!

Hu Jia og andre aktivister reagerte først mot at Solberg og de andre norske statsrådene som har besøkt Kina etter at forbindelsene mellom landene ble normalisert, ikke vil provosere sitt vertskap med å ta opp menneskerettigheter.

Særlig vil de unngå å snakke om Liu Xiaobo. Det var Den norske nobelkomités tildeling av Fredsprisen til ham som utløste den politiske og diplomatiske krisen med Beijing.

– Da Solberg var på besøk her (i april, red.anm.), oppførte hun seg kun som en lakseselger. Hun nevnte ikke menneskerettigheter eller Liu Xiaobo med ett ord, sier Hu Jia på telefon til Aftenposten.

– Han har lidd mest av alle

Liu Xiaobos navn er ikke kjent for den jevne kineser. Men for mange som våger å trosse ettpartistaten og kreve demokrati og grunnleggende menneskerettigheter i Kina, er han et forbilde og dypt respektert.

– Vi har skrevet et brev til FN hvor vi krever at Kina nå behandler Liu Xiaobo humant, opplyser aktivisten Wang Qiaoling. Wang er gift med den kjente menneskerettighetsadvokaten Li Heping, en av mer enn 100 som ble pågrepet i en landsomfattende politirazzia i juli 2015.

Fredag, i forbindelse med toårsdagen for razziaen, demonstrerte Wang og andre kvinner som er gift med advokater og aktivister som ble arrestert, foran bygningen til Kinas øverste påtalemyndighet vest i Beijing.

Wang Qiaoling (t.h.) og Li Wenzu er gift med menneskerettighetsadvokater som ble arrestert for to år siden. Lis mann har fortsatt ikke hatt kontakt med familien. Wang opplyser at de har skrevet brev om Liu Xiaobo til FN.

Kvinnene leverte også en petisjon, et formelt krav om full granskning av grunnlaget for at deres ektemenn ble arrestert.

Li Heping ble i mai idømt en betinget fengselsdom etter to år i fangenskap. Han ble deretter satt fri, men med ødelagt helse. Det gjelder også flere. Noen, som advokat Wang Quanzhang, er fortsatt sporløst borte og har ikke hatt kontakt med kjente på nøyaktig to år.

– Lius kamp ligner den min mann og andre har ført for menneskerettighetene, ved at de alle insisterer på at sannhet, lov og rett skal respekteres. Men Liu har lidd mer for sin innsats enn alle de andre. Ikke bare har han sonet åtte år i fengsel. Nå er han også livstruende syk, sier Wang.

Vet neppe om støtten eller norsk taushet

Nobelprisvinneren og hans nærmeste vet neppe noe om alle støtteerklæringene eller om den rungende norske tausheten, siden de neppe har adgang til usensurert internett på sykehuset i Shenyang, der politiet vokter dem nøye.

Det kommer motstridende meldinger om nøyaktig hvor kritisk syk Liu egentlig er, men det synes åpenbart at han neppe har svært lenge igjen. De færreste synes å være i tvil om at han får den beste behandling som er tilgjengelig. Beslutningen om å invitere kreftspesialister fra USA og Tyskland til Kina for å delta i behandlingen, antas å være fattet for å fjerne all tvil om at myndighetene vil gi nobelprisvinneren den best mulige omsorg som er å oppdrive.

Forfatteren Mo Zhixu ønsker å gi sin venn «trøst og oppmuntring» når det går mot slutten: – På dette stadiet er det vår plikt. Vi få besøke ham.

Men det får de neppe.

For myndighetene er det nå viktig at ikke all den internasjonale oppmerksomheten om Liu Xiaobos situasjon skal overskygge president Xi Jinpings markeringer på G20-møtet i Hamburg.

SISTE: Fredag kveld meldte nyhetsbyrået AFP at en amerikansk og en tysk lege skal besøke den kinesiske fredsprisvinneren Liu Xiaobo etter invitasjon fra sykehuset som behandler Liu.

Tre kilder med kjennskap til Lius sak sier til nyhetsbyrået at minst to leger i løpet av helga skal besøke den kreftsyke 61-åringen som er innlagt på sykehuset i byen Shenyang.

Verken den amerikanske eller tyske ambassaden har kommentert påstandene.

.

Les også

Også norsk Kina-politikk drives av egeninteresse. Det er bare så vondt å innrømme det | Trine Eilertsen

Les også

Norge har gjort Liu Xiaobo til en ny Ossietzky | Bernt Hagtvet