Verden

Religiøse politikere nekter å gi egg til sultende barn

Er egg en matvare som kan spises av gode hinduister? Politikere fra Indias regjeringsparti sier nei.

En jente og en gutt fra Mumbai venter i matkø. I flere delstater blokkerer politikere fra det religiøse regjeringspartiet utdelingen av egg til skole- og barnehagebarn, fordi eggene kan inneholde en spire til liv. Det rammer de mange, underernærte barna.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Halvparten av alle indiske barn under 5 år er underernærte. De får ikke nok og riktig mat i en kritisk vekstperiode, og forblir underutviklet resten av livet.

Ja eller nei til egg, har vært et hett tema i indiske medier den siste måneden. Debatten startet da myndighetene i delstaten Madhya Pradesh foreslo å servere førskolebarn i fattige områder egg til måltidet midt på dagen.

Delstatsminister Shivraj Singh Chouhan

Forslaget ble raskt forkastet av delstatens minister Shivraj Singh Chouhan. Han er selv hindu og vegetarianer, og mener at gode hinduer ikke spiser kjøtt og fisk – eller egg, fordi de kan være befruktet og således inneholde en spire til liv.Chouhan tilhører det hindunasjonalistiske partiet BJP (Bharatiya Janata Party) som kom til makten i mai 2014. I løpet av det året som er gått siden BJPs Naranda Modi ble statsminister, har religion blitt en viktigere skillelinje i verdens største demokrati.

— Prakker egne spisevaner på barna

— Delstatsminister Chouhan har prakket sine egne spisevaner på underernærte barn. Dermed går de glipp av livsviktig næring som ville ha hjulpet dem til å utvikle seg fysisk og mentalt og unngå stunting (at de ikke får livsviktige næringsstoffer). Jeg mener Chouhans avgjørelse om å forby eggservering burde ha blitt sterkere fordømt, sier Lalita Panicker, som er debattredaktør i Hindustan Times.

Hun minner om at India er en sekulær stat.

- Det er helt uakseptabelt at en politiker tar beslutninger basert på religion. Siden BJP fikk makten, ser vi at de høyrevridde partipolitikerne i større grad bruker hinduismen som rettesnor, sier Panicker.

Les Panickers kommentartikkel her.

Sult påvirker hjernen

Få indere kan unne seg luksusen ved å velge bort næringsrike matvarer.

62 millioner barn i India under 5 år – 48 prosent – får ikke nok eller riktig næring. På tross av økonomisk vekst gjennom flere år, bor en tredjedel av verdens kronisk underernærte barn i India.

Indiske barn har statistisk sett dårligere muligheter enn barn i Afrika sør for Sahara.

Den kroniske under— og feilernæringen har et navn, barna blir «stunted».

De får ikke livsviktige næringsstoffer i den mest kritiske fasen i livet, og blir merket for livet. De minst alvorlige konsekvensene, er fysiske.

Barna blir kortere, og dårligere kroppslig rustet til å takle ungdoms- og voksenlivet. De er mer utsatt for overvekt, diabetes og andre kroniske sykdommer. Kvinner kan få problemer med å føde.

Mer alvorlig er konsekvensene for hjernens utvikling. Ifølge Unicefs definisjon vil barn som er alvorlig «stunted» få varig svekket hjernekapasitet. De forstår mindre en andre, lærer ikke det de skal på skolen, får dårligere jobber og en lavere lønn som voksne.

1000 dagerkan avgjøre barnas liv

— De første 1000 dagene i et barns liv er avgjørende for videre utvikling. De årene har vi muligheten til å påvirke, etterpå er det for sent. Da har mangelen på riktig næring gitt ugjenkallelige konsekvenser. Barn har små mager, derfor er det så viktig at de får i seg mat som er spekket med de riktige næringsstoffene, kommenterer Saba Mebrahtu, avdelingsleder for ernæring i UNICEF India.

Hun unnlater å svare direkte på det betente spørsmålet om servering av egg i indiske skoler og barnehager.

Ekle grep kan motvirke «stunting» i India, skriver Verdensbanken i en rapport.

- Egg er perfekt mat

Forskerne er derimot krystallklare.

— Alle indiske skolebarn som går på offentlig skole, får et gratis måltid mat midt på dagen. Dette er blant Indias mest effektive matprogrammer, og når også mange barn som er under seks år gamle og som går i en offentlig barnehage, forklarer Jean Dreze som er gjesteprofessor ved økonomisk institutt, Ranchi University, i Jharkhand.

Et gratis måltid midt på dagen deles ut på skoler og i barnehager som en del av Indias matprogram. Disse barna går på skole i utkanten av Jammu.

Universitetet har kartlagt hva som serveres de rundt 120 millioner barna i de forskjellige delstatene. Resultatet er oppsiktsvekkende.— Med ett unntak blokkerer regjeringspartiet BJP eggservering i alle delstater hvor de har flertall, sier Jean Dreze til Aftenposten.

- Hvorfor er egg så viktig?

— Indiske barn er blant de mest underernærte i verden. De er sultefôret på proteiner, vitaminer, jern og mangler vesentlige næringsstoffer. Egg er perfekt mat for disse barna, og derfor er egg flere steder blitt en naturlig del av skolemåltidene de siste årene, sier Dreze.

Frukt og melk

BJP-politikere som har blokkert eggservering, argumenterer med at barna vil få frukt og melk i stedet.

- Bananer blir dårlige, og melken blir stadig tynnet ut med farlige stoffer for å tjene penger. Egg har alt bortsett fra C-vitaminer, og det kan ikke tukles med, sier Reetika Khera til Aftenposten.

Hun er samfunnsøkonom ved Indian Institute of Technology Delhi, og har vært involvert landets matprogrammer.

Les også

  1. Feilernæring kan gi ett av fire barn skoleproblemer

  2. Drømmer om en ny storhetstid

  3. Midt i trafikken og nederst i India