Verden

300.000 fanget i Aleppo: Brenner bildekk for å stoppe sikten fra kampflyene.

300.000 mennesker er under beleiring i Syrias største by Aleppo. I løpet av noen uker kan mangelen på vann bli akutt, ifølge Redd Barnas talsperson.

Innbyggerne i den beleirede delen av Aleppo har satt fyr på bildekk for å få røyken til å hindre angrep fra russiske og syriske kampfly.
  • Åshild Eidem

I den østlige delen av Aleppo er nå 300.000 mennesker under beleiring, etter at regjeringen og deres allierte blokkerte den eneste forsyningslinjen til den opposisjonskontrollerte delen av byen i juli.

Les også

300.000 skal være fanget i Aleppo: Nå slår syriske opprørere seg sammen med jihadister for å bryte beleiringen.

Russiske og syriske kampfly angriper området fra luften, og i forsøk på å stanse angrepene har barn og voksne satt fyr på bildekk for å hindre sikten fra kampflyene. Bilder og videoer fra byen viser et svart teppe av røyk over gatene. Søndag gikk opposisjonsstyrker til motangrep fra den sørlige delen av byen.

– Situasjonen blir verre for alle som lever på innsiden. På grunn av beleiringen kommer verken personer eller varer inn eller ut, og samtidig øker volden. Folk har ikke tilgang til grunnleggende tjenester, sier Abdulkarim Ezkayez, Redd Barnas talsperson for Aleppo, byen som før krigen var Syrias største by og økonomiske senter.

Ezkayez befinner seg i Tyrkia, og har ofte krysset grensen inn til Syria. De siste månedene har det ikke vært mulig, forteller han.

Les også

Aleppo: Sivile forlater opprørskontrollerte deler av byen

– Angrepene øker mot sivil infrastruktur, inkludert helsestasjoner, lagre, ambulanser og skoler. 24. juli ble fem helsestasjoner mål for luftangrep, ett av dem var områdets største barnesykehus, sier Ezkayez, og legger til at det nå kun er to helsestasjoner i drift igjen i bydelen.

Bilder fra Aleppo viser et teppe av sort røyk over byen.

– En tredel av ofrene barn

Redd Barna og deres samarbeidspartner Shafak, en organisasjon som driver et nettverk av ambulanser i byen, melder at dødstallene stiger fordi sårede ikke kan evakueres fra det beleirede området. Ifølge Shafaks feltkoordinator er en tredel av ofrene barn.

Ifølge FN og bistandsorganisasjoner vil innbyggerne i den beleirede delen av byen gå tomme for mat i løpet av noen uker, skriver The Wall Street Journal. Ezkayez sier den nåværende matvarebeholdningen rekker til en eller to måneder, men at lagrene ødelegges av angrep. Han advarer også om at tilgangen på drikkevann kan ta slutt dersom folk ikke får tilgang på drivstoff innen noen få uker.

– Når drivstoff ikke slipper inn i byen, vil ikke folk ha mulighet til å pumpe vann fra brønnene, sier han.

Les også

300.000 fanget i Aleppo: Nå sliter de med å få mat.

Avgjørenden frontlinje

Siden 2012 har Aleppo vært preget av harde kamper mellom regjeringsstyrker og ulike opposisjonsgrupper. Opposisjonen har i stor grad hatt kontroll over den østlige delen av byen, mens regjeringen har kontrollert den vestlige delen. Den splittede byen er en av Syria-krigens viktigste frontlinjer.

– Den aktøren som vinner Aleppo vinner Syria-krigen. Selv om regimet sitter i Damaskus, er det Aleppo som er politisk og økonomisk tyngdepunkt i Syria, sier Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Les også

Demokratiforkjemper Mohammad Habeeb: - Selvfølgelig vil det bli fred i Syria

I fjor sommer var Assad-regimet i ferd med å miste kontroll over Aleppo, fordi Tyrkia og Saudi-Arabia gikk sammen om å støtte opprørerne med tyngre våpen, forteller hun. Balansen endret seg da russerne gikk inn i krigen i slutten av september, og de siste månedene har Tyrkia bidratt til å tippe vekten ytterligere i regimets favør.

– Tyrkia har i mye sterkere grad søkt sammen med russerne, fordi de innser at russerne kommer til å holde Syria fremover uansett, sier Hellestveit.

– Kampen om Aleppo kommer ingen av de syriske partene alene til å vinne. Det avhenger av hvem som har flest støttespillere regionalt og globalt. Det er jo en kamp som opprørerne egentlig har tapt, sier hun.

Tør ikke flykte

Mens russiske og syriske myndigheter hevder de gir innbyggerne mulighet til å forlate området gjennom humanitære korridorer, hevder opposisjonen og lokale bistandsarbeidere at disse ikke fungerer.

– Vi har fått rapporter fra våre partnere om at disse korridorene ikke brukes. Først og fremst på grunn av mangel på tillit. Korridorene er satt opp for å la folk forflytte seg til regimekontrollerte områder, sier Ezkayez, og forklarer at folk er redde for å bli arrestert og dårlig behandlet.

Fra lokale organisasjoner i Aleppo har Redd Barna fått rapporter om at personer har blitt såret og drept når de har forsøkt å ta seg gjennom korridorene.

– Folk føler seg ikke trygge. Derfor understreker vi nødvendigheten av en umiddelbar våpenhvile, slik at folk kan forflytte seg, sier Ezkayez.

Redd Barna mener korridorene må kontrolleres av upartiske aktører.

Les også:

Les også

  1. Vi må slutte å gjøre akkurat det IS vil vi skal gjøre: Å gå løs på hverandre | Henrik Thune

  2. Her er det full stopp for flyktningene fra Irak og Syria

  3. Innvandringsmotstanden skyldes mer enn IS og terrorisme | Helge Lurås