Verden

Clinton-eposter kan bli offentliggjort rett før valget

Hilary Clintons epostsak er ikke over.

Nye ukjente eposter vil minne amerikanske velgere om epost-anklagene mot Hillary Clinton i månedene før valget.

 • Solveig Ruud
  Journalist
 • NTB

Mandag blusset epoststormen igjen opp i amerikanske medier. Det amerikanske utenriksdepartementet gransker nå ytterligere 14.900 eposter som FBI oppdaget under etterforskningen av Hillary Clintons bruk av private epostkontoer da hun var utenriksminister.

Etterforskerne fra FBI kom over de tidligere ukjente epostene i løpet av den ett år lange etterforskningen, som nå er avsluttet.

Det er uklart hva slags eposter det dreier seg om. Ifølge New York Times har en føderal dommer nå krevd at Utenriksdepartementet undersøker dem og opplyser når de har tenkt til å frigi dem.

Advokatene informerte ikke

Den siste omdreiningen handler om ytterligere 14 900 eposter som den tidligere amerikanske utenriksministerens advokater ikke skal ha opplyst om. Utenriksdepartementet skal, ifølge AP, ha mottatt materialet for en måneds tid siden.

Epostene er sendt til og fra Clintons private epostserver under hennes tid som utenriksminister fra 2009 til 2013, skriver The Washington Post.

De kommer i tillegg til de 30.000 som Clintons advokater allerede har konkludert med er relatert til hennes arbeid som utenriksminister. De ble i desember 2014 levert tilbake til utenriksdepartementet.

Clinton risikerer at offentliggjøringen vil skje få uker og dager før presidentvalget i november i år.

Beskyldes for trenering

– Det virker som om utenriksdepartementet prøver å trenere utleveringen. De har sittet på dokumentene i over en måned, og vi vet fortsatt ikke når de offentliggjøres.

Det sier Tom Fitton, som leder en konservativ «vaktbikkje-stiftelse» som heter Judicial Watch. Stiftelsen ba om innsyn - etter offentlighetsloven - i dokumentene knyttet til granskingen av Clinton allerede i vår.

FBI: Ytterst uforsiktig

Clintons jobbmessige bruk av privat epost-adresse som utenriksminister ble tidligere omtalt som «ytterst uforsiktig» av FBI-direktør James Comey. Men FBI mente ikke det var grunnlag for tiltale mot presidentkandidaten.

FBIs gransking av Clintons epost-trøbbel ble tirsdag i forrige uke overlevert kongressens kontrollkomité etter at republikanere i Representantenes hus har bedt om innsikt i FBIs etterforskningsmateriale.(©NTB)

Les også

 1. Hillary Clinton i samtale med FBI om epostsaken

 2. Trump: - Russland, jeg håper dere vil finne de 30.000 epostene som er savnet fra Clinton

Presidentkandidat og tidligere utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Reuters / NTB scanpix

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Utenriksdepartementet (UD)
 3. Hillary Clinton
 4. FBI
 5. Presidentvalget i USA