Verden

28 russiske kampfly skal være på plass i Syria

28 russiske kampfly er på plass i det krigsherjede Syria, opplyser anonyme amerikanske tjenestemenn.

  • Ntb
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Opplysningene er nok et tegn på Moskvas økende militære nærvær i Syria til fordel for regimet til Bashar al-Assad. De amerikanske tjenestemennene opplyser til AFP at flyene er stasjonert på en militærbase i Latakia-provinsen vest i landet.

En av tjenestemennene opplyser at det er tolv SU-24-fly, tolv SU-25-fly og fire SU-27-fly Moskva har sendt.

— Denne typen fly indikerer at Russland har til hensikt å bruke slagkraften sin i en offensiv rolle utenfor Latakia, sier analytiker Jeffrey White ved forskningsinstituttet Washington Institute for Near East Policy.

En av de amerikanske tjenestemennene opplyser videre at også rundt 40 russiske transport- og angrepshelikoptre befinner seg på militærbasen i Latakia.

- Første fase

Anonyme russiske tjenestemenn opplyser til Financial Times at om lag 2.000 russiske militære skal utplasseres ved militærbasen. Dette inkluderer kampflypiloter, støttepersonell og soldater til å sikre basen, skriver avisen.

Utplasseringen «danner den første fasen av oppdraget der», sier en russisk tjenestemann med ansvar for Moskvas Syria-politikk til Financial Times.

Kildene avisen snakket med ville imidlertid ikke kommentere om Moskva har sendt luft-til-bakke-missiler til det syriske regimet.

USAs utenriksminister John Kerry sa lørdag at Moskva har sendt slike våpen til Syria, noe han uttalte at øker faren for konfrontasjon mellom russiske styrker og fly fra den USA-ledede koalisjonen eller israelske fly.

Frykter konflikt

USA og Russland har en felles fiende i ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), men USA er samtidig lite begeistret for Russlands åpne støtte til Assad-regimet.

Russland er en av Syrias få gjenværende allierte, og USA frykter at russiske soldater på syrisk jord vil føre til at de havner i konflikt med vestligstøttede opprørsgrupper som kjemper mot Assads menn. Et annet spørsmål er nettopp faren for hendelser i Syrias luftrom mellom russiske og vestlige fly. Den USA-ledede koalisjonen har siden i fjor sommer gjennomført flyangrep mot IS-mål i både Syria og Irak.

USA forsvarsminister Ash Carter snakket fredag med sin russiske kollega Sergej Sjoigu fredag, for første gang på over et år.

— De ble enige om å diskutere videre mekanismer for å få ned spenningsnivået i Syria og militæroperasjonen mot ISIL, sa en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet etter samtalen.

- Vil unngå sammenstøt

Opplysningene om det kraftig økte russiske militære nærværet i Syria kommer etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag hadde samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Putin og Netanyahu diskuterte situasjonen i Syria i den russiske hovedstaden Moskva mandag, og et av samtalens temaer var å unngå sammenstøt mellom russiske og israelske styrker i Midtøsten.

— Det var veldig viktig å komme hit for å tydeliggjøre vår posisjon og unngå misforståelser mellom styrkene våre, sa den israelske statsministeren ved begynnelsen av møtet.