Verden

Regimekritikeren ville ikke føye seg. Da tok russiske myndigheter i bruk en velprøvd KGB-metode.

I Sovjet-tiden ble KGB kvitt brysomme dissidenter ved hjelp av psykiatrien. Nå gjør myndighetene på Krim det samme.

Den krimtatarske lederen Ilmi Umerov (59) er tiltalt for separatisme og risikerer fem års fengsel. Årsaken er at han tidligere i år kritiserte Russlands annektering av den ukrainske halvøya Krim.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Distriktsdomstolen i Simferopol, Krims hovedstad, har dømt den krimtatarske lederen Ilmi Umerov (59) til én måneds tvungen psykiatrisk utredning.

Umerov er tiltalt for separatisme etter den russiske straffeloven og risikerer fem års fengsel.

Utredningen skal nå være en del av den pågående rettssaken.

– Dette er et skamfullt forsøk på å bruke psykiatrien for å bringe ham til taushet og ødelegge hans rykte, en vanlig praksis som ble brukt mot dissidentene i Sovjetunionen, mener Tanya Cooper fra Human Rights Watch.

Den anerkjente russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial har kalt straffesaken mot ham for «ulovlig og politisk motivert».

Uttalte seg kritisk til Russlands annektering

Umerov er tidligere nestleder for Mejlis, som er det utøvende organet i krimtatarenes politiske selvstyresystem.

Han var også øverste politiske sjef i Bakhtsjisaraj som er krimtatarenes historiske hovedstad.

Bakgrunnen for straffesaken mot Umerov er at han i mars uttalte seg kritisk til Russlands annektering av Krim for drøyt to år siden.

Anneksjonen er ikke anerkjent internasjonalt og formelt er halvøya fortsatt en del av Ukraina.

Anken ble ikke behandlet

Umerov har anket avgjørelsen om psykiatrisk utredning, og ifølge russisk lov skal anken behandles før dommen blir iverksatt.

Likevel pågrep det russiske sikkerhetspolitiet FSB ham 18. august og sperret ham inne på en psykiatrisk klinikk i Simferopol. Umerov ble pågrepet mens han ble behandlet på et annet sykehus for høyt blodtrykk. Krimtatar-lederen lider av Parkinson, diabetes og høyt blodtrykk.

  • Dette hadde ikke klimaforskerne ventet seg: Skjult under snøen på tundraen lå de dødelige bakteriene. En varmebølge har vekket dem til live.
President Vladimir Putin besøkte Krim for en drøy uke siden. For to år siden annekterte Russland den ukrainske halvøya.

Har lært av KGB

«Behandling» av opposisjonelle på psykiatriske sykehus under påskudd av at de lider av vrangforestillinger er ikke noe nytt i øst. Før Sovjetunionens sammenbrudd ble denne metoden perfeksjonert av det fryktede KGB, forløperen til det russiske sikkerhetspolitiet FSB.

Psykiatriske diagnoser ble effektive midler i ubehagelige saker. I stedet for å ha store rettssaker fikk man stemplet dissidenter som sinnslidende, og tusenvis ble tvangsinnlagt og behandlet med medisiner. Under kommunismen var det til tider dobbelt så mange ”schizofrene” pasienter i Sovjet som i andre land.

«Innesperringen av frisinnede og sunne mennesker i galehus er åndelig mord», skrev den tidligere dissidenten og nobelprisvinneren i litteratur Aleksandr Solzjenitsyn.

Særlig ble Serbskij-instituttet i Moskva beryktet. I flere tiår holdt dette instituttet politiske dissidenter innesperret, dopet dem og stilte falske diagnoser etter ordre fra KGB.

I 2014 sa Ilmi Umerov at han fryktet at krimtatarene ville bli rammet hvis Russland tok over makten på Krim. Han fikk rett.

Fikk rett i dystre spådommer

Aftenposten intervjuet Umerov like etter at russiske spesialsoldater hadde invadert den ukrainske halvøya Krim vinteren 2014. Den gangen uttrykte han stor bekymring for hva som ville skje med krimtatarene hvis Russland overtok makten.

De siste par årene har lokale myndigheter slått hardt ned på krimtatarene. To av krimtatarenes fremste ledere – Refat Tsjubarov og Mustafa Dzjemilijev – er blitt forvist fra Krim og får ikke lov til å returnere før om flere år. I april uttalte høyesterett på Krim at Mejlis er en ”ekstremistorganisasjon”.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner gjennomfører tungt bevæpnede soldater jevnlig razziaer i moskeer, skoler og private hjem. Det er innledet straffesak mot en rekke krimtatarske ledere. TV-stasjoner, radioer og aviser er blitt stengt.

Kidnappet og drept

Minst 18 krimtatarer er blitt kidnappet og har forsvunnet. Noen er senere funnet drept. Lokale myndigheter som de facto har makten på Krim, hevder at de tar kidnappingene alvorlig, men menneskerettighetsorganisasjoner fremholder at politiet ikke løfter en finger for å etterforske.

Myndighetene la også ned forbud mot at krimtatarene skulle få markere årsdagen for at krimtatarene ble forvist fra Krim under krigen. Halve befolkningen døde i den etniske rensingen. Josef Stalin hevdet at de hadde samarbeidet med tyskerne, noe historikere har tilbakevist.

Lokale myndigheter på Krim har lagt ned forbud mot at krimtatarene skal markere at Stalin deporterte dem i 1944.

Truet med å kaste dem ut

I et intervju med det russiske tidsskriftet Kommersant Vlast beskyldte Krims statsminister, Sergej Aksionov, krimtatarene for å «ydmyke Russland moralsk». Han truet med at krimtatarene igjen «kunne bli kastet på dør» fra halvøya hvis de «fortsetter å sette folkegrupper opp mot hverandre».

– All aktivitet som bidrar til å undergrave at Krim ikke blir anerkjent som en del av Russland – eller at den lokale ledelsen ikke blir anerkjent – vil bli straffeforfulgt.

Les mer om

  1. Russland
  2. Ukraina