Verden

Departement vil ha lengre tid for å finne avlyttingsbevis

USAs justisdepartement ber om mer tid til å undersøke president Donald Trumps påstander om at Obama beordret avlytting av Trump Tower under valgkampen.

Det hvite hus’ pressesjef Sean Spice under den daglige pressebriefingen på mandag denne uken. Foto: Andrew Harnik / TT / NTB scanpix

 • NTB
 • Petter Winther

– Departementet trenger mer tid for å gå gjennom forespørselen og fastslå om det eksisterer dokumenter om saken, sier en talsperson for departementet i en uttalelse. Etterretningskomiteen i Representantenes hus har gitt departementet frist til 20. mars til å komme med et svar, og komiteen antyder at den vil gå til rettslige skritt om det ikke kommer noe.

Trump kom med oppsiktsvekkende påstander om at Barack Obama avlyttet ham i Trump Tower under valgkampen i oktober.

– Forferdelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er mccarthyisme!, tvitret han den 4. mars. Presidenten la ikke frem noen bevis eller opplysninger som kunne underbygge beskyldningen

Les også

Bakgrunn: Trump mener han ble avlyttet av Obama

– Ikke personlig

Det hvite hus' talsmann, Sean Spicer, så mandag ut til å ville tone ned Trumps meldinger da han understreket at presidenten "ikke virkelig tror at president Obama gikk opp og avlyttet telefonen hans personlig". Ifølge Spicer mener ikke Trump at det bokstavelig talt var snakk om avlytting, men at han heller refererte til overvåking i bred forstand.
Han pekte på at Trump satte ordet telefonavlytting i gåseøyne i en av meldingene. Trump selv har ikke kommentert saken siden meldingene ble lagt ut.

– Hvor dypt har president Obama sunket når han avlytter telefonene mine under den hellige valgprosessen, skrev Trump i en av meldingene, der uten gåseøyne.

Han sammenlignet også saken med Watergate-skandalen på 1970-tallet, som førte til at president Richard Nixon måtte gå av.

Les også

FBI-sjefen sier at Obama ikke beordret en overvåking av Trump. Det tror ikke Trump noe på.

– Hvor dypt har president Obama sunket når han avlytter telefonene mine under den hellige valgprosessen, skrev Trump i en av meldingene på Twitter. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB scanpix

Russland

Twitter-meldingene fra presidenten kom mens Trumps regjering var under hardt press på grunn av enkelte medarbeideres kontakt med russiske tjenestemenn. Denne kontakten etterforskes av det føderale politiet FBI og etterretningskomiteene i både Representantenes hus og Senatet. Det hvite hus har bedt komiteene om også å etterforske Trumps anklager mot Obama. Komiteen i Representantenes hus sendte saken tilbake til Trumps regjering og ba Justisdepartementet om å legge frem bevis innen mandag, men det er denne undersøkelsen som nå blir utsatt.

Spicer sier han venter at departementet vil legge frem bevis, men føyer til at Trump ikke har gitt noen ordre om det.

Les også

Både Kongressen og FBI gransker Trumps forbindelser til Russland

Conway: Ingen bevis for at Obama avlyttet Trump

– Svaret er at jeg ikke har noe bevis. Og jeg er veldig glad for at etterretningskomiteen i Representantenes hus etterforsker saken, sier hun i et intervju med ABC.

Meldingen kommer etter at hun ble bedt om å forholde seg til en rekke kommentarer fra helgen, der hun blant annet insinuerte at Obama hadde iverksatt en storstilt overvåking av Trump.

– Det jeg kan si er at det er mange måter å overvåke hverandre. Du kan overvåke noen gjennom deres telefoner, selvfølgelig gjennom fjernsynsapparater og på mange måter, inkludert mikrobølgeovner som kan forvandles til kameraer, sa hun i et intervju med New Jersey's Bergen County Record søndag.

Mandag gikk Conway tilbake på uttalelsene og sa at hun hadde snakket om «overvåking generelt», ikke om Obamas påståtte overvåking av Trump. Samme dag ba justisdepartementet om mer tid til å undersøke presidentens beskyldninger.

Les også

 1. USA taper turistmilliarder på Trump

 2. Trump og Sessions vil ha lange straffer, private fengsler og fortsette den knallharde krigen mot narkotika

 3. Trump må i løpet av mandag legge frem bevis for Kongressen for at Obama avlyttet ham

Les mer om

 1. Overvåking
 2. Justisdepartementet
 3. Russland
 4. Avlytting
 5. Barack Obama
 6. Donald Trump