Verden

Da lastebilen dundret inn i butikken, var Kate-Marita Pettersen og datteren på vei mot utgangen

– Hyller og reoler ramlet rundt oss. Jeg viklet meg fast i noe og snublet, men fikk grepet fatt i Mathilde (18) og vi fikk rømt sammen, forteller Kate-Marita Pettersen til Aftenposten.

Da en kapret lastebil kjørte inn i Åhlens i Stockholm fredag ettermiddag, var Kate-Marita Pettersen (innfelt) og datteren på vei til utgangen der bilen rammet. Foto: Anders Wiklund/TT og privat

 • Christina Pletten
 • Synne Søhoel Drageset (video)
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Tidlig fredag morgen forlot Kate-Marita Pettersen og datteren Mathilde hjembyen Bodø for å dra til Stockholm. Reisen var en 18-årsgave til Mathilde.

– Da vi hadde sjekket inn på hotellet, gikk vi en tur ut i gatene, og vi gikk først til kjøpesenteret Åhlens. Vi hadde kikket oss litt rundt og orientert oss litt på kartet. Vi var derfor på vei mot den utgangen der lastebilen kom, da vi hørte noen høye smell, forteller Pettersen.

– Hyller og reoler veltet

Mot dem kom en mengde panikkslagne mennesker som ropte at de måtte rømme.

– Hyller og reoler veltet. Det var full panikk. Heldigvis var vi to ikke i forskjellige deler av forretningen, og vi kom oss etter hvert ut en annen utgang, forteller hun.

Ute i gatene rådet den samme redselslagne og forvirrede stemningen og Pettersen ropte «snu, snu» til alle dem som kom i retning åstedet.

– Vi er blitt godt ivaretatt her, men jeg vet ikke helt hva vi nå skal gjøre, om vi skal reise rett hjem. Dette er litt å fordøye, ikke minst for en 18-åring, sier Kate-Marita Pettersen.

En av de skadede blir båret bort av publikummere. Foto: Anna Tärnhuvud / Aftonbladet

Forteller om kaotiske scener

Flere timer etter angrepet med lastebil i Stockholm er mange mennesker fortsatt sperret inne i kontorene sine. De forteller om kaotiske scener.

En av Aftenpostens lesere forteller at det er tungt bevæpnet politi og soldater utenfor det kongelige slottet i Stockholm

«Sitter på kontoret i Stockholm. Kaos i byen. Tungt bevæpnet politi og militær utenfor slottet», skriver Eirik Lande i en e-post til Aftenposten.

Han har sendt oss denne videoen:

Øyenvitnet Zaida Liendeborg forteller at hun så «fullt av blod og kropper» på gaten utenfor.

Hun er i en kontorbygning like ved åstedet i Drottninggatan og kunne se alt som skjer ut vinduet.

– Biler kjører frem og tilbake, ingen vet helt hva som skjer. Folk springer frem og tilbake. Det er bare kaos, forteller mannen hennes, Robin Liendeborg, via messenger til Aftenposten. Han jobber i det samme bygning.

Alle er blitt beordret til å holde seg inne i kontorbygget, forteller Liendeborg.

Han forteller også at forbipasserende har søkt tilflukt i lokalene.

– Det er tryggere her, sier Liendeborg.

Norske Karl Oskar Teien er på jobb i Schibsteds lokaler like ved åstedet i sentrale Stockholm. Fra kontorlokalene ser han hvordan folk rømmer sentrum.

Mest trist

Adam Bergsveen jobber på et kontor cirka 200 meter unna åstedet. Han sier at de foreløpig sitter inne og venter på mer informasjon.

– Vi følger kriseinformasjonen, og forholder oss rolige, sier bergsveen, som forteller at de ikke hørte noen eksplosjon eller skudd.

– Er dere redde?

– Ja og nei. Vi er urolige, men mest lei oss, sier Bergsveen.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Foto: REUTERS/Per Haljestam

Foto: AFTONBLADET / 5600 / IBLAB

Les mer om

 1. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Dette skjedde da lastebilen kjørte 630 meter gjennom gågaten

 2. VERDEN
  Publisert:

  Vitne til Stockholm-angrepet: – Det er en følelse av tomhet her

 3. VERDEN
  Publisert:

  Blomsterhavet vokser og vokser etter terroren i Stockholm

 4. VERDEN
  Publisert:

  Fire døde etter at lastebil kjørte inn i folkemengde i Stockholm

 5. VERDEN
  Publisert:

  – Hvor er de? ropte en Trump-tilhenger. Han lette etter folkevalgte. Slik var det i Kongressen da bygningen ble stormet.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Graver Mexicos mørkeste hemmeligheter frem i lyset